Verwijderen HI.RU virus (MALWARE) hoe?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Verwijderen HI.RU virus (MALWARE) ?

Hi.Ru is een flink irritante redirect browser infectie. Het HI.RU virus wordt doorgaans meegeleverd met andere gratis software. Hier hebben we het natuurlijk over software als toolbars, download managers en bijvoorbeeld video players.

HI.RU zorgt er voor dat jouw standaard zoekprogramma's of bijvoorbeeld startpagina iedere keer weer wordt aangepast naar een door hun gekozen website (doorgaans HI.RU).

Het ergste aan dit virus is dat het ook andere geïnfecteerde programma's kan installeren in jouw web browser. Hierdoor kan het zo zijn dat jouw persoonlijke gegevens uiteindelijk worden gestolen. Iets wat we natuurlijk niet willen! Dus, hoe gaan we dit tegen?

Stappen om het virus te verwijderen
Virusscanners zoals: Avira-free-antivirus of Avg-free-antivirus pikken veel op, maar dit virus helaas niet zo snel. We moeten het dus zelf doen. Voordat je deze stappen gaat uitvoeren raad ik je aan om een back-up te maken van al je belangrijke bestanden. Op deze website hebben we een artikel staan over hoe je een back-up maakt.

De eerste stap is het proces van HI.RU te beeindigen. Dit doen we door taakbeheer te openen en alle processen die we niet kennen te beeindigen. HI.RU verstopt zich vaak als "random.exe" of "opvapp.exe".
Vervolgens ga je naar je System32 map (C:\System32) en kijk je of daar een bestand met de naam "hi.ru" in staat. Is dat zo, verwijder je deze.

Verwijder vervolgens alle toolbars die je hebt, deze zullen er namelijk voor kunnen zorgen dat het programma zich opnieuw installeert omdat het virus zich in het programma nestelt.
Het is nu belangrijk dat je twee programma's laat draaien, maar voordat we dat doen herstarten we de PC en herhalen we de bovenstaande stappen om te zien of het programma zich alweer heeft genestelt.
Download vervolgens "malwarebytes" en "adwcleaner". Laat deze twee programma's hun werk doen en start, indien dit gevraagd word, de PC opnieuw op.

Nadat de programma's klaar zijn met het opschonen van de computer, start je de computer opnieuw op en herhaal je het proces. Start de programma's dus nog eens. Dit herhaal je tot de programma's géén virussen, malware of addware meer kunnen vinden.

Zodra de programma's niets meer kunnen vinden "Download je Ccleaner". Dit programma zal nog meer schoonmaken. Analyseer in dat programma eerst, voer vervolgens een verschoning uit. Dit hoef je slechts één keer te doen. Start de computer vervolgens opnieuw op en laat "Adwcleaner" nog één keer draaien omte kijken of er niet nog verborgen bestanden zijn meegekomen.

De volgende stap is het opstarten van je browser. Het kan zo zijn dat de startpagina vooralsnog gewoon naar HI.RU verwijst. Dit kun je nu aanpassen, maar voor je dit doet raden wij je aan om eerst al je extensies uit te schakelen.

Het lijkt allemaal wat omslachtig en veel, maar Hi.Ru is een heel hardnekkig virus en totaal niet makkelijk te verwijderen.

In sommige gevallen hebben wij al meegemaakt dat, ondanks dat het virus weg was, Google Chrome nog altijd was geïnfecteerd. In dit geval raden wij jou aan om één van de onderstaande acties uit te voeren:

- Zet een oude back-up terug waarvan je zeker weet dat het virus toen nog niet actief was
- Herinstalleer al je browsers
- Start met een schone installatie van Windows.