Draadloos netwerk aansluiten? Router - Modem
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Draadloos netwerk aansluiten hoe doe je dat?

Hoe je een draadloos netwerk moet aansluiten. Draadloos aansluiten werkt niet? De oplossing in enkele stappen. Wanneer u graag wilt internetten, zult u eerst een draadloos netwerk moeten aansluiten. Het aansluiten van een draadloos netwerk is een klus waarvoor u wel wat kennis nodig heeft. Wat heeft u allemaal nodig om een draadloos netwerk aan te sluiten en hoe gaat het precies in zijn werk?

 

Wat is nodig voor een draadloos netwerk?
Om een draadloos netwerk aan te sluiten heeft u eerst een aantal dingen nodig. Als eerste is een computer, laptop of tablet gewenst. Hier moet u immers het draadloos netwerk op aansluiten. Daarnaast moet u de beschikking hebben over een draadloze netwerkkaart. Ook heeft u een internetaansluiting nodig, een modem en een router.

De voorbereidingen
Als u een werkende breedband internetverbinding heeft, kunt u internet gaan aansluiten. Allereerst moet u er dan voor zorgen dat uw modem signalen door de lucht heen gaat zenden. Hier heeft een router voor nodig, dat is een apart kastje. Dit kastje zal er voor zorgen dat er computersignalen de lucht in worden gestuurd. Daardoor is het mogelijk om verschillende apparaten op een netwerk aan te sluiten. Een router kan de signalen ‘lezen’ en zal ze omzetten naar zijn eigen ‘taal’.  Als u een router wilt kopen, kunt u het beste een router met een N-standaard kopen. In theorie halen deze routers een snelheid van 300 tot 450 Mbit/s. Dat is ongeveer 5 tot 8 keer sneller dan routers die een oude standaard hebben. Dat is een G-standaard van 54 Mbit/s. De meeste nieuwe apparaten zoals laptops en tablets ondersteunen de N-router. Zoals gezegd heeft u ook een netwerkkaart nodig. De signalen van de router moeten immers opgevangen kunnen worden door de computer. Vaak zitten deze kaarten al in een computer of laptop ingebouwd waardoor u hier niets meer aan hoeft te doen.

Installatie software draadloos netwerk
Het installeren van software is belangrijk. Deze software kan immers communiceren met de computer waarop je de router hebt aangesloten. Dit wordt ook wel de server genoemd. Aan de hand van een dvd die is meegeleverd kunt u de software installeren. Vaak gaat het dan om het aan-en uitzetten van de router plus het van de stroom halen van de router. Vervolgens moet er op de computer een netwerknaam ingevuld worden met een wachtwoord. Deze moet u beide goed onthouden. Deze gegevens heeft u immers nodig om meerdere apparaten op het netwerk aan te sluiten.

Verbinding maken met draadloos netwerk
Het draait natuurlijk om het verbinding maken met het netwerk. Zoals gezegd zult u dan een wachtwoord op uw netwerk moeten plaatsen. Met een wachtwoord voorkomt u dat andere mensen in kunnen loggen op uw netwerk. Het is namelijk mogelijk om het netwerk van uw buren te ‘zien’ in uw eigen huis. U wilt natuurlijk niet dat andere mensen zomaar gratis gebruik maken van uw netwerk. Ieder apparaat dat de beschikking heeft over een WLAN-kaart kan het netwerk opvangen, meestal binnen een straal van honderd meter. Om een wachtwoord in te stellen kunt u in de adresbalk van een browser uw IP-adres typen. Het IP-adres kunt u opvragen in het commandoscherm van Windows. Dit vindt u onder het startmenu. In het commandoscherm tikt u dan ‘ipconfig’ in. Wanneer het IP-adres in de adresbalk is ingevoerd komt u op een beheerdersgedeelte. In dit menu gaat u op zoek naar het beheerderswachtwoord, ook wel het ‘Administrator Password’ genoemd. Bij het oude wachtwoord hoeft u niets in te vullen. Bij het nieuwe wachtwoord vult u tweemaal een wachtwoord in. Wanneer u verbinding wilt maken, kunt u een netwerk selecteren en verbinding maken. U zult dan wel eerst het wachtwoord in moeten voeren. Als u eenmaal een apparaat heeft aangesloten op een netwerk, dan zal het apparaat meestal automatisch verbinding maken. Dat is natuurlijk erg handig, zo hoeft u niet opnieuw een wachtwoord in te voeren en kunt u direct gebruik maken van internet.

Het netwerkcentrum om wifi te controleren
Het netwerkcentrum binnen Windows is een handige functie om te controleren of u verbinding heeft en u kunt er ook verbinding maken. Maar waar vindt u het netwerkcentrum? In Windows 7 kunt u het netwerkcentrum vinden via het startmenu. In het zoekvenster kunt u dan gewoon ‘netwerkcentrum’ invoeren. Dit kunt ook doen voor bij Windows Vista. Vaak staat er rechtsonder in uw taakbalk ook een icoontje van het netwerkcentrum, deze kunt u ook gebruiken. Als u een XP computer heeft, gaat u naar start, vervolgens klikt u op Netwerk en daarna op netwerkcentrum.

Probleem met Firewall op het draadloos netwerk
Wanneer de software op de computer is geïnstalleerd, kan het zijn dat de firewall een spelbreker is en daardoor is het mogelijk dat u geen verbinding heeft. Om dit te testen kunt u uw firewall uitschakelen. Deze kunt u vinden in het netwerkcentrum op uw pc. Deze vindt u onder het startmenu waar u ‘netwerkcentrum’ in kunt tikken. U kunt dan handmatig aanpassingen doen om zodoende de verbinding juist te configureren. Kijk in de helpbestanden van de firewall hoe u netwerkverkeer kunt toestaan.

Pingen naar router
Soms kan het zijn dat u nog geen internetverbinding heeft. U kunt dan pingen naar uw netwerk. Dit doet u in het commandoscherm. Dit kun je vinden onder het startmenu.  Tik hier ‘cmd’ en u zult het vinden.  Met het ping commando kunt u kijken of uw computer of apparaat is aangesloten op een netwerk. En of het mogelijk is dat het apparaat verbinding aan kan gaan. Met een ping stuurt de computer kleine pakketjes naar een andere computer of de router. Vervolgens zal de computer op een antwoord wachten. ‘Localhost’ verwijst naar het ‘loopback adress’. Door het pingen naar localhost kunt u kijken of uw netwerk configuratie in orde is. U typt in het command scherm ‘ping localhost’ in. Wanneer dit goed gaat kunt u proberen om op het netwerk te pingen. Ping als eerste naar de router als u geen internetverbinding heeft. Wanneer er geen antwoord komt, heb je het probleem te pakken. Test of dit ook voorkomt bij andere apparaten. U kunt dan proberen om de router te resetten. Als dit niet lukt, is vaak de router stuk.