Virus van mobiel-tablet af zonder fabrieksinstellingen
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Virus van  Android verwijderen zonder fabrieksinstellingen 

Desktop computers zijn niet de enige die kunnen worden geïnfecteerd door een virus. Android apparaten zoals tablet en mobiel hebben ook een malware probleem en het groeit dagelijks. Malware kan net zo goed mobiele als desktop apparaten besmetten. Maar wees niet bang, want een beetje kennis en de juiste voorzorgmaatregelen kunnen je beschermen tegen oplichtingsvormen zoals ransomware en sextortion (seksuele afpersing, of webcam chantage).

Als je toch een virus krijgt, kun je er vanaf komen via een reset naar fabrieksinstellingen, maar je verliest daarmee al je gegevens, de foto’s die je hebt bewaard, de opgeslagen games, de sms’en, alles wat je op je apparaat hebt staan. Uiteraard, je bewaart een reset naar fabrieksinstellingen als laatste optie. 

Dus, wat kan je doen om een virus te verwijderen zonder een fabrieksreset te hoeven uitvoeren? 

Is het echt een virus?
Wanner je smartphone anders begint te werken dat je gewend bent, is de kans groot dat er malware op zit. Misschien heb je een keer ergens een verkeerde tap gedaan, misschien werd daardoor een kwaadaardig bestand naar je telefoon gedownload, een bestand die de levensduur van je batterij kan verkorten en je internetbronnen of je privégegevens uitbuiten. 

Maar het zou ook iets anders kunnen zijn.

Stel, je Android apparaat weigert te starten of crasht telkens als hij opgestart wordt. Of misschien lukt het niet om applicaties van de Play Store te downloaden. Dit hoeft niet per se door een virus te gebeuren. Dus, geen paniek! Controleer eerst onze lijst met 20 alledaagse problemen van Android en hoe je ze kan oplossen.

In de werkelijkheid, zijn er altijd een aantal tekenen die de aanwezigheid van een virus op je Android apparaat verklikken. Je moet jezelf een paar vragen stellen:

1. Is het probleem begonnen na de download van een applicatie of bestand?

2. Heb ik recentelijk een applicatie geïnstalleerd van derden en niet van de Play Store?

3. Heb ik op die ene of andere advertentie geklikt die een ongewenst bestand of applicatie heeft gedownload?

4. Is het een probleem dat alleen voorkomt als ik een bepaalde applicatie gebruik?

Is je antwoord op een of meer van deze vragen ja, dan is er een grote kans dat je malware hebt in je systeem. En, nog belangrijker, het is best mogelijk dat je dit kan fixen zonder een reset naar fabrieksinstellingen.

Installeer en start een antivirus scan
Als eerste stap lanceer je een antivirus en kijkt of je de malware vangt. Tegenwoordig heb je veel antivirus applicaties voor Android, zowel gratis als betaald. We hebben geprobeerd om erachter te komen welke antivirus app de beste is voor Android, maar, in alle eerlijkheid, hebben we er niet een gevonden die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Als je en gratis applicatie zoekt, is Avira een goede inzet, zeker voor wat betreft detectievermogen en gebruiksgemak. Avira zal al je bestanden en applicaties scannen en je adviseren de kwaadaardige items te verwijderen. Wil je nog grondiger kunnen scannen, overweeg dan de aanschaf van een betaalde app zoals Kaspersky Internet Security. Deze app kun je 30 dagen gratis uitproberen en zal daarna € 13,70 per jaar kosten.

Download Avira Antivirus Security voor Android (gratis)

Het is de bedoeling dat de antivirus scan vindt en verwijdert eventuele malware op je smartphone of tablet. Mocht dat niet lukken, moeten we overstappen naar een handmatige oplossing.

Malware handmatig verwijderen in Safe Mode
Android heeft ook, net als Windows, een safe mode (veilige modus) die je zal moeten gebruiken indien je systeem aangetast is door een virus.

En weet je waarom? Omdat de safe mode schakelt alle applicaties van derden uit zodat ze niet kunnen starten.

In safe mode starten, gaat op de meeste Android apparaten als volgt:

1. Druk en hou ingedrukt de aan/uit knop tot je het menu ziet verschijnen om je toestel uit te zetten.


2. Tap vervolgens enkele seconden op Uitschakelen (zie schermafdruk).
3.
Als alles goed is verschijnt vervolgens de tekst: Wilt u opnieuw opstarten in veilige modus?
4. Bevestig met OK en je toestel zal opnieuw starten in veilige modus.

Deze methode werkt niet altijd omdat fabrikanten van Android apparaten passen hun ROM (Read Only Memory) aan. Als het niet werkt, kun je naar de XDA Developers Forum gaan of naar de forum van je smartphone leverancier, waar je vast en antwoord kan vinden over hoe je in safe mode kan starten met je apparaat.

Als je in safe mode zit, ga naar Instellingen en daarna naar Apps. Ga door de lijst van gedownloade applicaties en probeer de kwaadaardige app op je Android-systeem te vinden. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar het zal helpen als je terugdenkt aan wanneer het probleem met je smartphone is begonnen. Kijk ook of een app erbij zit dat je niet zelf hebt gedownload.

Tap die app die je gevonden hebt en kies vervolgens Verwijderen. Als die applicatie is verwijderd, herstart je telefoon zoals gewoonlijk (zonder de Safe Mode te gebruiken), en het virus moet ook weg zijn.

Als de app niet kan worden verwijderd, heeft ie misschien Administrator Access (beheerderstoegang), Om de beheerderstoegang te verwijderen, doe je als volgt…

1. Ga naar Instellingen, dan Beveiliging en vervolgens naar apparatenbeheer, waar je de opties De locatie van dit apparaat op afstand bepalen en Op afstand vergrendelen en wissen toestaan in- of uitschakelt.
2. Lokaliseer de app en tap het keuzevakje ernaast.
3. Tap
Uitschakelen.

Nu kun je terug naar Instellingen > Apps en de bewuste applicatie verwijderen.

Hoe kun je zeker zijn?
Naast het verwijderen van de applicatie zal je, gewoon om de veiligheid en omdat je toch bezig bent, ook je > Android apparaat willen schoonmaken. Cache en geschiedenis wissen, de opstartprocessen opruimen en andere fundamentele stappen kunnen zorgen dat je apparaat weer pico bello is.

Als je systeem eenmaal opgeruimd is, zorg dat je er een backup van maakt zodat je, in de toekomst en indien nodig, een reset naar fabrieksinstellingen kan uitvoeren zonder zorgen te hoeven maken over het verlies van gegevens.

Als niets anders werkt, toch resetten
Helaas, als geen van bovenstaande oplossingen heeft geholpen bij het verwijderen van de malware op je apparaat, de enige keuze die je blijft is je Android terugzetten naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Ja, je kostbare gegevens zullen verloren gaan (dit kun je voorkomen door regelmatig een backup te maken), maar dat is toch beter dan een besmette smartphone of tablet te gebruiken.