Wat is HTML en verschil xHTML? *Uitleg*
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Wat is HTML en verschil xHTML?

HTML staat voor HyperText Markup Language. Men denkt vaak dat HTML een programmeertaal is,

HTML is echter totaal geen programmeertaal. HTML helpt ons met het bepalen van de structuur van een website.

Hoewel HTML ook deels de vormgeving en styling kan verzorgen, doen we dit meestal met een andere taal: CSS (Cascading Style Sheet).

 

Hoe werkt het?
HTML bestaat uit ‘plain-tekst’ ofwel ‘platte tekst’ waarin je met markeringstekens aangeeft wat en hoe de browser dat gedeelte moet interpreteren. Een dergelijke markering noemen we een ‘tag’.

HTML kent veel verschillende versies, zo kennen we HTML 1.0 tot en met HTML 5.0 maar ook bijvoorbeeld xHTML of dHTML. Uiteraard zijn er nog meer verschillende versies, echter kunt u beter focussen op de meest gebruikte versies: HTML en xHTML.

Welke versie kun je het best gebruiken om mee te starten?
Dit gaat voornamelijk uit naar persoonlijke voorkeuren, wil je xHTML gaan gebruiken of ‘regular’ HTML?

Het is altijd handig om de laatste versie HTML te leren, op die manier hoef je je later niet al te veel aan te passen aan de huidige standaarden.

Het grootste verschil tussen HTML en xHTML is dat xHTML striktere regels heeft. Zo moet iedere element gesloten worden en alle elementen genesteld worden. Ook moeten attribuutwaardes tussen aanhalingstekens en zo zijn er nog heel wat regels.HTML is in deze zin een stuk makkelijker te leren dan xHTML.

De opbouw van een HTML pagina
Een HTML pagina is relatief gezien op een makkelijke, simpele manier opgebouwd. Een HTML pagina begint met een DOCTYPE-declaratie. Deze declaratie laat de browser zien welke standaarden moeten worden ingeladen.

Vervolgens krijg je de tag die het HTML document opent, gevolgd door de “head” tag. Binnen deze “head” tag geven we onder andere de titel en de links van de stylesheets door. Vlak onder de “head” komt de “body”.

Binnen de “body” komt de gehele opbouw en inhoud van de pagina.

Regels
Ook een simpele structuur/opmaaktaal als HTML kent regels. De standaarden zijn vastgelegd door W3C.

De standaard regels die je in den beginne moet kennen zijn dat je bijvoorbeeld alle tags die je opent, ook weer moet sluiten.

Open je dus een titel tag, dan moet je deze ook weer sluiten. Dit sluiten geef je doorgaans aan door dezelfde tag te gebruiken met aan het begin een slash ( / ).

Voor de verschillende versies zijn andere regels vastgesteld. Zo is het in xHTML bijvoorbeeld zo dat je een “break” tag opent en direct weer sluit in één tag.

Waarom zou ik HTML leren?
Als je plannen hebt om een eigen website te gaan bouwen of iemand te helpen met een website, is het handig om de basis van HTML onder de knie te hebben. Natuurlijk is het niet zo dat u een expert moet zijn in HTML om een eigen pagina te kunnen bouwen.

Wel is het handig om, als u een eigen website gaat bouwen, ook de basis van CSS (Cascading Style Sheet) te leren.

Ik wil nogmaals duidelijk maken dat HTML géén programmeertaal is, u kunt géén programma ontwikkelen met alleen HTML. HTML zorgt alleen voor de structuur van uw webpagina, het kan ook deels de opmaak van een pagina verzorgen.