Vista systeem van Windows
Recente Tweets

Tip
Vaak is het geval bij vastlopers dat het software van programma's in verouderd, een moeilijke opgave is het om uit te zoeken welk programma de nodige update mist. Met dit tooltje kunt u handig in een overzicht zien welke programma's er bijgewerkt worden. (Gratis tool)

Download Slimware Untilities


Tip
Maak altijd een extra partitie voor uw documenten. Het voordeel is dat u uw belangrijke documenten niet kan verliezen. Daarnaast is het verstandig om eens in de maand een backup te maken van uw bestanden. Hiermee voorkomt u vervelende situaties mocht het er op aankomen dat de pc opnieuw moet worden geïnstalleerd.


Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Windows Vista loopt steeds vast, hoe verhelpen-Herstellen

Computergebruikers plaatsen vastlopende computers hoog in de lijst van grootste ergernissen. Ook u heeft dit ongetwijfeld al voorgehad. Een systeem dat nauwelijks vastloopt is normaal. Indien dit regelmatig gebeurt, ga dan op zoek naar de oorzaak. We onderscheiden twee categorieën: hardwarematige – en softwarematige oorzaken.

Hardwarematige oorzaken - 
Corrupte hardware
Door gebruik te maken van foutief geïnstalleerde of defecte hardware, kan je systeem vastlopen. Elk onderdeel communiceert met je computer via een ‘interrupt request channel (IRC)’. Zodra twee componenten in je pc via hetzelfde IRC communiceren met je PC, komt de informatie niet op de juiste plaats en krijg je problemen. Of dit het geval is, controleer je in het apparaatbeheer ( Configuratiescherm- systeem-apparaatbeheer). Componenten die problemen creëren, staan aangeduid met een uitroepteken in een gele driehoek. Om dit conflict op te lossen, verwijder je de desbetreffende component om deze opnieuw te installeren. Controleer steeds of de hardware compatibel is met Windows Vista.

De Windows Vista Upgrade Advisor vereenvoudigt deze controle.

Bottleneck in je systeem
Niemand verwacht een Ferrari af te troeven met een Lada. Bij computers verwachten gebruikers soms wel teveel van hun systeem. In de praktijk leidt dit tot een systeem dat niet kan volgen waardoor het beeld stil staat terwijl de CPU op de achtergrond op volle toeren draait. In deze situatie komt het erop neer om een kritische analyse te maken van je systeem. Welke component presteert onvoldoende? Welke verbeteringen dien ik door te voeren? Loont het nog om mijn systeem te upgraden of koop ik eerder een nieuwe configuratie. Het antwoord op deze vragen verschilt in elke situatie.


Softwarematige oorzaken

Verouderde of slechte drivers van componenten
Hardwarematige fouten hebben vaak een softwarematige oorsprong. Een verkeerde, verouderde of slecht geïnstalleerde driver verhindert ook een goede communicatie tussen component en computer, met bevriezingen van je beeld tot gevolg. Via apparaatbeheer kijk je na of de software up to date en correct geïnstalleerd is. Klik met je rechtermuisknop op de component en kies dan voor eigenschappen. Een tweede bron is de website van de fabrikant. Op de website controleer je snel en eenvoudig of je de meest recente versie hebt. Indien dit niet het geval is, download je hem onmiddellijk. Ook via Windows update vindt updates van bestaande drivers.

Incompatibele software
Niet alle software is geschikt om te draaien op Windows Vista. Om een programma vlekkeloos te laten werken, moet de architectuur aan het besturingssysteem aangepast zijn. Kijk voor de installatie na of het programma draait op Windows Vista, of u hiervoor een speciale versie of een patch moet downloaden. Deze informatie vindt u op de achterkant van de hoes, of op de website van de fabrikant.

Malware op je systeem
Computers die gebrekkig of niet beschermd zijn tegen spyware of virussen, lopen regelmatig malware op. Het doel van die malware wordt bepaald door de ontwikkelaar: het verzamelen van gegevens, controle geven over je systeem, gegevens wissen of je systeem zelfs onbruikbaar maken. Geïnfecteerde computers vertragen regelmatig, voeren acties uit die je niet in de hand hebt en lopen sneller vast. Je systeem controleren op virussen en malware is geen overbodige luxe. Om dit te voorkomen installeer je op voorhand een performante antivirus.

Een permanent bescherming tegen dreigingen.

                                                      Download hier

Een overvolle harde schijf en register

Na een bepaalde tijd installeer je tientallen programma’s. Sommige verwijder je, maar de sleutels blijven achter in het register. Uitiendelijk heb je een harde schijf die vol staat, de bestanden willekeurig wegschreef en een register vol met overbodige sleutels.
Goed schijfbeheer is hier belangrijk. Plaats je belangrijke en minder belangrijke bestanden op twee verschillende schijven. Installeer ook enkel wat je echt nodig heb. Daarnaast installeer je een programma dat je register analyseert en optimaliseert naast je schijfopruiming en schijfdefragmentatie.

Indien je meer hulp nodig hebt? Ga dan naar het > Pc hulp Forum