AdwCleaner, toolbar uit browser verwijderen
Recente Tweets
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Ongewenste toolbar verwijderen met programma ADwCleaner

De iritante Toolbars verwijderen, hoe komen ze op je computer? En hoe kom je er makkelijk vanaf? Voor niks gaat de zon op, en dat geldt ook in de computerwereld. Iedereen kent wel gratis programmaatjes die je voor wat dan ook kan gebruiken, denk aan CCleaner. Dit is een uitstekend voorbeeld van wat we 'freeware' noemen: het programma is gratis, alleen tijdens de installatie probeert er ongezien een ander, ongewenst programma mee te sluipen. En ja, heel veel mensen vergeten dit soort dingen uit te vinken tijdens het installeren en zitten vervolgens opgescheept met een vervuilde computer vol met ongewenste software. Dit zie je met name in de internetbrowser terug: de standaard zoekmachine is ineens veranderd in Ask of Bing, er is een balk in de browser bijgekomen die zoekt op Ask, en ga zo maar door. 

De Download tool 'ADWcleaner'

Een uitstekend programma om juist dit soort software tegen te gaan is AdwCleaner.De download AdwCleaner vindt u onderaan deze pagina. Dit handige programmaatje zoekt naar Adware, Toolbars, ongewilde programma's op je computer en veranderde browserinstellingen zoals een andere zoekmachine. De zoekfunctie is makkelijk te vinden onder de 'scan' knop, waarbij AdwCleaner de computer scant op alle bovengenoemde gebieden. Je kan ook uit verschillende gebieden kiezen zoals 'services, mappen, bestanden, icoontjes of het register. Zo ga je dus per categorie de boosdoeners bij langs en kan je deze desgewenst wissen. Dit kan je zelf aan en uitvinken, dus als AdwCleaner iets vindt dat je zelf bewust hebt geinstalleerd dan kan je er dus voor kiezen om dit gewoon op je computer te laten staan. Wel zo handig dus.

En als AdwCleaner klaar is met scannen en je de ongewenste elementen van je computer hebt verwijderd, kan je altijd een rapport opvragen waarin staat wat AdwCleaner precies allemaal heeft gewist en gefixt. Zo houd je dus altijd de controle zelf in de hand. En wil je dat AdwCleaner bepaalde gebieden overslaat bij het scannen, dan kan dat ook. Je hebt hier de keuze uit:
- Het niet laten scannen naar de irritante Ask Toolbar (waarom je deze zou willen uitzetten is een raadsel voor ons, maar de optie is er)

- Je kan ervoor kiezen om Internet Explorer in zijn geheel te laten ontzien, maar ook dit is een rare optie, want de meeste ongewenste spyware die meesluipt tijdens het installeren nestelt zich in Internet Explorer. Dit komt omdat de meeste mensen nog gebruik maken van deze browser relatief weinig kennis hebben van computers en sneller slachtoffer zijn van spyware.

- Als je Firefox gebruikt kun je deze ook uit de scan houden: dit is een begrijpelijke optie want in Firefox is het (in tegenstelling tot Internet Explorer) relatief makkelijk om je extensies (kleine uitbreidingen van je browser) te beheren, net als de standaard zoekmachine en startpagina.
- Ook voor Google Chrome kan je kiezen dat je deze browser niet wil laten scannen op extensies of andere zoekmachines/startpagina's. Hier geldt hetzelfde verhaal als voor Firefox, dus alles is relatief makkelijk te beheren.
- Ook Opera kan je uitsluiten van de scan als je er zeker van bent dat er geen spyware in Opare zit.

- Ten slotte is er ook de optie in AdwCleaner om Internet Proxy instellingen met rust te laten. AdwCleaner kan deze extensies zien als schadelijke spyware/adware dus zou het deze kunnen verwijderen. Dit terwijl de gevorderde gebruiker deze extensie gebruikt om een buitenlands IP-adres aan te vragen om bijvoorbeeld naar BBC Iplayer te kunnen kijken, wat normaal alleen in Engeland kan. Daarom is het zaak dus goed te kijken wat AdwCleaner dus precies wist, want anders ben je dus nog verder van huis na de grote schoonmaak.

Verder kan tijdens het scannen de waarschuwing tevoorschijn komen waarop staat dat de internetinstellingen worden veranderd. Klikt u dan op 'toestaan' want dit zorgt ervoor dat de internetinstellingen weer worden teruggezet naar de Microsoft-standaard, dat wil zeggen dat alle startpagina/zoekmachines en ongewenste toolbars allemaal tegelijk worden teruggezet/gewist. Zo begin je dus weer met een schone lei als je je browser de volgende keer opstart. Maar dit keer wel een wijze les rijker: let altijd goed op wat je aanvinkt tijdens de installatie, want nog altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen!