Word programma loopt vast, 'hoe herstellen?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Word loopt vast op PC, hoe herstellen?

Word loopt vast, hoe los je dit op? Het lijkt vandaag hoe langer hoe meer not done om je ongenoegen te uiten over programma’s die al even meegaan. Sinds Bill Gates de wereld veroverde dankzij de opkomst van de PC (personal computer) komt het gros van de wereldbevolking zowat op dagelijkse basis in contact met de mogelijkheden rond Office. Dit softwarepakket biedt –in een notendop- alles aan dat je als computergebruiker nodig hebt om door het digitale leven te gaan. Sta je op het punt om lijstjes aan te maken rond je DVD-collectie of hebben je kinderen eerder nood aan een flitsende schoolpresentatie rond een spannend onderwerp? Office helpt je verder! Het onderdeel in het Officepakket dat elke sterveling kent, is Word; de tekstverwerker die op regelmatige basis een make-over krijgt. Microsoft beweert dat werken met Word versie na versie makkelijker wordt; dat kan best zijn, maar toch word je als gebruiker op regelmatige basis geconfronteerd met een terugkerend probleem. Je ben rustig aan het werk en wanneer het tijd is om je tekst op te slaan, blokkeert het programma en word loopt vast… Wat nu gedaan? 

Werken met Word; ad-hocoplossingen
Je zou denken dat een hoogtechnologisch bedrijf als Microsoft een onfeilbare tekstverwerker zou kunnen ontwerpen, maar niets is minder waar. De mate waarin gebruikers af te rekenen krijgen met frustraties veroorzaakt door het programma, blijft –versie na versie- erg hoog. Beeld je zo maar in dat je tekstwerker je in de steek laat wanneer je net de laatste hand legt aan je dissertatie. Wanneer Word even vast loopt, slaat je hart vaak een tel over. In de meeste gevallen gaat het programma even later weer netjes verder, maar wat doe je wanneer Word alle verdere medewerking weigert?

  • Het feit dat je tekstverwerker regelmatig vastloopt tijdens het opstarten of wanneer je een bepaald document wilt opslaan, wijst vaker dan niet op een dieperliggend probleem. De eerste stap die je kan ondernemen bestaat uit het verwijderen en opnieuw installeren van het programma. Met wat geluk kan je nu rustig verder werken, maar bij aanhoudende problemen schakel je best over naar een meer strategische aanpak.

  • Informatici geven aan dat een teveel aan malware op je pc voor vertragingen kan zorgen. Die vertragingen kunnen doorspijpelen naar je tekstverwerker. Met andere woorden; je doet er goed aan om je computer regelmatig op te schonen. Als tweede stap haal je best een betrouwbare virusscan in huis. Geef je pc een grondige schoonmaakbeurt en verwijderen alle software die je virusscan als nadelig ervaart. Lost deze aanpak het probleem niet op? Dan kan je nog een stap verder gaan.

  • Een van de meer complexe oorzaken van een halfbakken tekstverwerker komt neer op corrupte normal.dotbestanden. Dergelijke bestanden kan je omschrijven als het basiswerkdocument; wanneer je een nieuw bestand aanmaakt, zal Word automatisch vertrekken vanuit het standaarddocument. Is er met dat document wat mis, dan heeft dat invloed op de verdere mogelijkheden van het programma. Klaar voor de derde stap?

  • Gebruik de zoekfunctie van je computer om op zoek te gaan naar normal.dotbestanden. Heb je zulke bestanden gevonden, dan mag je die verwijderen. Vergeet niet aan te geven dat Windows ook de verborgen- en systeembestanden nagaat.

Word updaten als deze vastloopt?
Naast de bovenstaande oplossingen is het zeker geen slecht idee om je versie van Word regelmatig te voorzien van een update om vastlopers te voorkomen. Bepaalde problemen die gesignaleerd worden door gebruikers, kunnen zo makkelijk aangepakt worden. Het enige dat je moet doen, is via je pc aangeven dat je op de hoogte wilt blijven van mogelijke updates.

  • Via de zoekfunctie kom je makkelijk bij het update-overzicht terecht.

  • Gebruik je Windows 8, dan wordt dit onderdeel weergeven als een van de “tablets” op het alternatieve startscherm.

Alternatief voor word / excel pakket 'Gratis download'
Naast al deze oplossingen om het vastlopen van word te verhelpen kun je er ook voor kiezen om een openoffice te downloaden. Dit werkt vrijwel hetzelfde als word, alleen is dit programma zeer stabiel en ook nog eens gratis te downloaden. In de onderstaande link vind je de download en meer informatie.