Cryptolocker, wat is het en wat te doen
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC Cryptolocker, wat is het en hoe verwijderen?

Een cryptolocker is een hardnekkig virus die anders werkt dan de normale virussen die we kennen. Cryptolocker is “ransomware”, een virus die al jouw bestanden versleuteld. Vervolgens geeft het programma aan dat de sleutel pas geleverd zal worden als je een bepaald bedrag betaald. Natuurlijk zal je, ook als je wel betaald, de sleutel niet ontvangen.

Het programma is een zeer hardnekkig virus, het virus zal op een gegeven moment aangeven dat je nog maar een aantal uur hebt om te betalen, anders zouden jouw bestanden verloren gaan.

Helaas is dit virus moeilijk te verwijderen, als het al te verwijderen valt.

Fox-IT
Gelukkig heeft een Nederlands bedrijf de database te pakken kunnen krijgen, hierdoor is het tegenwoordig mogelijk om uw PC gratis te laten ontgrendelen.

Fox IT heeft in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf FireEye een service ontwikkeld waarmee zij slachtoffers van het cryptolocker virus kunnen helpen om hun bestanden weer te herstellen.

De service die de bedrijven hebben ontwikkeld heet “DecryptCryptolocker service” en is makkelijk te vinden via Google.

Om de sleutel te krijgen die jij nodig hebt om je bestanden weer te ontgrendelen, moet je via de service één bestand die is geïnfecteerd uploaden naar de service. Vervolgens voer je je e-mail adres in en ontvang je via de mail de instructies om het virus verder te verwijderen.

Als jij in bezit bent van meerdere computers die zijn geïnfecteerd met het virus, dien je per PC een bestand te uploaden. De sleutel die je per mail toegestuurd krijgt is slechts geldig op de PC waar het bestand vandaan kwam die gekoppeld is aan die sleutel.

Helaas is het zo dat niet alle mensen die zijn geïnfecteerd met het virus in de database voorkomen. In dat geval, zijn jouw bestanden helaas verloren gegaan.

Dit virus geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om regelmatig je bestanden te back-uppen en ook hoe handig ‘cloud werken’ is.

Indien je een back-up hebt van jouw bestanden, kun je natuurlijk de PC opnieuw installeren en jouw back up terugzetten. Op deze manier heb je in ieder geval niet al te veel verlies in documenten, foto’s en eventueel filmpjes.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn PC word geïnfecteerd met een dergelijk virus?
Het best is natuurlijk om nooit geïnfecteerd te raken met een virus. Om niet geïnfecteerd te raken, moet u op een aantal zaken letten.

Het is niet aangeraden om alle bijlages in mailtjes te openen, zeker niet als u diegene niet kent of u niet had verwacht een bijlage te ontvangen.

Deze bijlages zijn vaak geïnfecteerd met virussen.

Ook is het een goed idee om een goede virusscanner te installeren op uw computer en deze goed up-to-date te houden.

Windows beveiliging zorgt er ook voor dat mensen uw computer niet binnen kunnen dringen, hou uw PC dus ook up-to-date.