Welke gegevens achterhalen uit het IP adres?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Welke gegevens kun je achterhalen met een IP-adres en hoe?

We kennen het allemaal wel, in series en films zie je altijd dat de politie in staat is om mensen te kunnen volgen met behulp van een IP-adres.

Een IP-adres geeft veel informatie af, ook voor de “normale” gebruikers, de particuliere gebruikers. 

In dit onderstaande gaan wij in op wat je allemaal kunt zien en hoe je dit kunt zien.

IP-adressen
Een IP-adres wordt uitgedeeld door een ISP, dit staat voor Internet Service Provider. Een IP-adres is altijd een uniek adres, er zijn geen twee verschillende verbindingen naar buiten met hetzelfde adres.

Doordat iedere verbinding naar buiten een uniek adres heeft, kun je hier gegevens aan koppelen zonder dat dit conflicten oplevert.

Welke gegevens kun je op een makkelijke manier achterhalen?
Op een heel simpele wijze is er via een IP adres te achterhalen waar de connectie zich bevind, zowel de lengte als breedte graden en natuurlijk uit welk continent en land de connectie komt. Ook kun je zien in welke plaats de connectie zich bevind en welke browser de gebruiker bijvoorbeeld gebruikt (indien dit relevant is).

Dit allemaal is erg makkelijk te doen via verschillende websites die je kunt vinden via Google.nl.

Als ik bijvoorbeeld via “iplocation.net” mijn eigen IP adres invoer, krijg ik te zien dat ik op dit moment in Enschede zit en verbonden ben met het internet via de internet service provider “Online”. Ook krijg ik te zien dat ik mij rond de postcode “7500” bevind, dit is allemaal correct.

Al deze informatie kan door iedereen, ten alle tijden worden opgevraagd. Natuurlijk hebben instanties als bijvoorbeeld de politie speciale software waarmee zij veel accurater kunnen zien waar iemand zich bevind et cetera.

Als je op Google zoekt naar “Ip lookup” kom je talloze sites tegen waar je informatie over IP adressen kunt aanvragen.

Hoe kan ik een IP adres achterhalen?
Het is in sommige gevallen erg makkelijk om een IP adres te achterhalen. Heb je bijvoorbeeld een eigen website, dan kan je in de statistieken terugvinden welke IP-adressen jouw website hebben bezocht. Ook zijn er diensten die jou helpen met het achterhalen van iemand zijn of haar IP adres. Zo is er een dienst die een nep e-mail bericht stuurt met een link. Zodra die persoon op de link klikt, krijg jij het IP-adres te zien.

Het is voor particulieren niet makkelijk om zomaar aan iemand zijn of haar IP adres te komen. Vaak moet dit via de Internet Service Provider. De ISP geeft deze informatie echter niet zomaar vrij. Vaak moet dit zelfs op bevel van bijvoorbeeld Justitie. Desalniettemin is het voor instanties als de Justitie of de NSA erg makkelijk om een computer te lokaliseren als zij een IP-adres hebben.

Waar laat ik mijn IP-adres allemaal achter?
Bij iedere handeling die je verricht op het internet, zal je IP adres achter worden gelaten. Daarom is het voor instanties als de NSA ook erg makkelijk om mensen op te sporen via een IP-adres. Vele hackers maken daarom gebruik van een proxy server, een server die IP adressen verbergt. Zelfs dan kan een instantie ze vaak toch achterhalen, daarom zijn bijvoorbeeld hackers er vaak op gebrand om hun IP-adres af te schermen.