Een server, wat is het en wat kan ik ermee?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Waarom gebruiken juist veel bedrijven een server?

Een server is meestal een computersysteem die zijn diensten verleent aan computers binnen datzelfde domein. Deze computers of gebruikers noemen we “clients”.

Er zijn veel verschillende soorten servers, zo heb je een webserver, een DHCP server, een file server en nog veel meer soorten servers...

Om deze servers goed te laten functioneren, heeft men een ruimte nodig waarin de klimaat goed gecontroleerd en beheerd kan worden. Om deze reden zie je dat de meeste bedrijven óf een eigen server ruimte hebben, óf de servers in een datacentrum hebben staan.

Waarom gebruiken veel bedrijven een server en wat kun je precies met een server?
De meeste bedrijven die werknemers hebben maken gebruik van een server. Dit is omdat je met een server makkelijk al je gebruikers kunt onderhouden. Nog een reden is dat je met een server onderling bestanden kunt delen en natuurlijk kunt zien wie wat doet of heeft gedaan.

Door alle bestanden op één server te houden, heb je minder kans dat iets kwijt raakt. Mocht er iets kwijt raken, kan de systeembeheerder altijd nog kijken of het bestand is terug te halen.

De veiligheid van de bestanden op een server is vele malen groter dan wanneer je je werknemers een laptop of PC geeft zonder deze op een domein aan te melden.

Nog een reden om een server te overwegen is de back-up mogelijkheden.

Door een back-up te maken van je server, bouw je nog meer zekerheid in voor jezelf en jouw werknemers. Mochten er ooit bestanden zoek raken, kun je deze makkelijk weer terugvinden door één van de back ups terug te plaatsen.

Het is natuurlijk ook zo dat als je een lokale server hebt, je niet afhankelijk bent van het internet om bij jouw bestanden te kunnen komen. Iedereen binnen jouw netwerk kan, zolang de server beschikbaar is, gewoon bij zijn of haar bestanden.

Bedrijven gebruiken servers dus omdat het tijd en geld scheelt, het versimpelt het werken en maakt alles een stuk veiliger.

Soorten servers
Er zijn vele verschillende soorten servers. In het kort ga ik de meest voorkomende servers uitleggen.

Dedicated server
Men koopt een dedicated server omdat zij betere prestaties willen. Een dedicated server houdt in dat er in een datacenter een server (computer) voor jou en jou alleen staat. Er is niemand anders die gebruik maakt van deze server. Je zal dus geen prestatie verliezen.

VPS (Virtual Private Server)
Een VPS is een dedicated server die is opgedeeld in meerdere virtuele servers. Ondanks dat er meerdere ‘virtuele’ servers in één systeem zitten, zijn deze volledig onafhankelijk van elkaar. Het enige waar ze samen afhankelijk van zijn, is de hardware van het systeem. Je kunt per VPS indelen hoeveel RAM geheugen, processorkracht en bijvoorbeeld schijfruimte gebruikt mag worden.

Cloud server
Het werken op de cloud is razend populair op dit moment. Je zit met meerdere systemen in de ‘lucht’, in een ‘wolk’ van computers. De gebruiker weet niet met hoeveel andere systemen hij of zij is verbonden. Je deelt als het ware een netwerk.

Webserver
Een webserver is een systeem waar software op draait waarmee je websites kunt hosten. Het kan hier gaan om bijvoorbeeld Apache of Microsoft IIS. Zonder webservers zouden er geen sites zijn, ook deze niet!

Mailserver
Een mailserver is een systeem waar software opdraait om mails mee te kunnen ontvangen en versturen.

Conclusie
Er zijn natuurlijk veel meer soorten servers, al deze servers helpen ons met alles wat wij in het dagelijks leven doen, zoals internetten en mailen. Ook online spelletjes hebben een eigen server of zelfs meerdere servers.

Servers zijn voor ons in deze tijd dus erg belangrijk en vooral ook heel erg handig.