Alfabetische volgorde? Of Qwerty?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Waarom qwerty en niet abc alfabetisch toetsenbord?

Qwerty op een toetsenbord is nu niet meer van belang, maar vroeger had Qwerty wel degelijk een functie te vervullen aldus Christopher Sholes. Dit stukje geschiedenis is daarom ook interessant om te weten. Bewust is er niet gekozen voor een alfabetische volgorde.

Hieronder vind je de uitleg over de Qwerty toetsenborden.

 

Qwerty is uitgevonden op het ouderwetse typmachine door Christopher Sholes
Het typmachine van vroeger was niet een digitale typmachine en had dus ook niet een toetsenbord van die we nu kennen van de computer.

De toetsen op een typmachine werden aangedreven door slaghamers met elk een nummer en een letter. Bij de slaghamer met de letter A kreeg je dus een letter A enzovoorts. Maar heb je wel eens gezien hoe dicht op elkaar die slaghamers zaten? Met een ABC toetsenbord had dit nooit gelukt om een brief te typen.

De reden was meer omdat de letters die je vaak gebruikt, tegen elkaar in de weg zitten. Het gebeurde dus continue dat de slaghamers in de war kwamen met de volgende letter omdat bij het intoetsen de veer nog niet terug was alvorens je de volgende letter op papier wilde slaan.

Hierdoor dacht de ontwerper Christopher Sholes over na zodat de toeten (Hamers) geen ruzie konden maken met elkaar. Na avonden puzzelen kwam hij tot ontdekking dat de volgorde die we nu kennen Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm, de beste methode was om conflicten met elkaar te voorkomen.

Nu je dit weet? Voel je het al misschien aankomen. Het is een aangeleerd gedrag omdat de geschiedenis dit ons heeft aangeleerd. zoals wij bijvoorbeeld Nederlands praten. We hadden bijvoorbeeld ook allemaal Engels kunnen praten in de wereld. Want er is tenslot geen enkele reden om Nederlands of Engels als beste taal te vinden.

Het doel Qwerty toetsenbord is dus onnodig geworden met een toetsenbord voor een computer of laptop die digitaal is. Want er zitten simpelweg geen slaghamers meer in. Maar toch blijven we dit kenmerkend Qwerty wel gebruiken omdat we infeite te lui zijn om ons een gewone ABC alfabetisch toetsenbord aan te leren.

Qwerty is dus geen naam of dergelijke van de oprichter van de typmachine. (De bedenker van de toetsenbord was Christopher Sholes) Qwerty was een moet om foutloos te kunnen typen om de typmachine in stand te houden.

Best vreemd toch om een oude traditie in ere te houden en verder weinig toevoeg aan ons bestaan. (1878)