Videobewerkingsprogramma loopt vast?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Videobewerkingsprogramma loopt vast TIPS 

Het komt bij de beginnende videobewerkers redelijk vaak voor dat de computer na verloop van tijd niet meer optimaal presteert, vaak lopen zij dan tegen het probleem aan dat het videobewerkingsprogramma vast slaat, vast loopt, bevriest, blijft hangen, stopt met reageren of bijvoorbeeld niet meer wilt opstarten.

Mogelijke oorzaken en oplossingen zijn hier beschreven

Hoe ontstaan deze problemen precies?
De kop hierboven is vaak de hamvraag voor deze doelgroep. Men vraagt zich af waarom de PC ineens minder gaat presteren, er is overigens niets veranderd aan de hardware en het gebruik is zo goed als gelijk gebleven.

Het antwoord is redelijk simpel.

Een videobewerkingsprogramma vraagt erg veel kracht van een computer. Hoe beter je word in het bewerken van video's, hoe meer effecten je gaat toevoegen. Op het moment dat je meer effecten toevoegd aan je video's, vereist dat meer kracht van je computer. Op het moment dat je dan naast je videobewerkingsprogramma nog andere programma's hebt draaien (denk aan je standaard internet browser, skype, word, alle andere programma's die je maar kunt bedenken) raakt je RAM geheugen op. Zodra je RAM geheugen op is gaat de computer je harde schijf aanspreken. Het heeft immers een tijdelijke opslagplaats nodig voor alle gegevens die je processor verwerkt. Als je systeem je harde schijf aanspreekt, werkt je PC natuurlijk gewoon nog goed. Echter wel een heel stuk langzamer.

Een harde schijf is langzamer dan RAM geheugen.

Hoewel jouw gedrag op de computer niet veranderd kan je RAM dus opraken doordat je meer eist van je computer.

Wat belangrijk is om te weten is dat je als videobewerker sowieso al veel meer RAM geheugen nodig hebt dan een reguliere gebruiker. Denk hierbij aan minimaal 8 GB en het liefst zelfs 16 GB RAM geheugen.

Misschien is het je al opgevallen dat veel problemen te maken hebben met RAM geheugen. Dit komt doordat men vaak te weinig RAM geheugen heeft of gewoon niet let op het RAM geheugen, terwijl dit een belangrijk onderdeel is van je computer.

Oplossingen
Natuurlijk is het niet altijd maar nodig om 8 GB of 16 GB RAM geheugen in je computer te hebben. Als jij dat momenteel niet kan betalen is er nog steeds niets aan de hand.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen om tegen te gaan dat je RAM op raakt, is minder programma's opstarten. Let hierbij ook op programma's die meestarten tijdens het opstarten. Alle programma's die opstarten reserveren RAM geheugen om zo sneller te kunnen starten als je het programma weer nodig hebt.

Mocht je toch weer last krijgen van een langzamere computer, kijk dan even na of je RAM geheugen op is. In bijna alle gevallen zal dit zo zijn.

De oplossing in deze is dan de computer opnieuw opstarten. Als een computer opnieuw opstart reset het RAM geheugen, al het geheugen zal dan weer vrij zijn.

De beste oplossing is natuurlijk wel het upgraden van je RAM. Zoals ik eerder al aangaf is het aangeraden om minimaal 8 GB en het liefst zelfs 16 GB RAM geheugen aan te schaffen.

Overigens is Ramgeheugen totaal niet duur meer tegenwoordig: Bekijk ramgeheugen prijzen