Computer geheugen kopen 'RAM'
memory kaart
Recente Tweets

De goedkoopste shop voor alle  RAM geheugens

O.a in het assortiment: Blu-Basic Corsair Crucial DaneElec Kingston OEM goedkoopste 2 GB 8 GB 4 GB 1 GB

Vandaag besteld, morgen in huis

Computer RAM geheugen kopen Waar goedkoop? Wel nodig?

In de systeemspecificaties van de meeste computers wordt de aanwezige geheugen of RAM (random access memory/geheugen met willekeurige toegang) aangegeven meteen na de CPU (central processing unit) gegevens, de centrale verwerkingseenheid of CVE, de processor dus.
In deze korte handleiding kijken we naar de twee primaire aspecten van de RAM in de specificaties van een computer: hoeveelheid en type.

Hoeveel RAM is genoeg?
De vuistregel om te bepalen hoeveel RAM-geheugen voldoende is, en dit geldt voor alle computersystemen, is kijken naar de eisen van de software die je van plan bent te gaan gebruiken.

Kijk, voor elke applicatie en het OS (operating system/besturingssysteem) dat je gebruikt, op de software verpakking of controleer op de website van de leverancier en zoek voor beide de minimale en de aanbevolen eisen. Meestal zal je meer RAM-geheugen willen dan je minimaal nodig hebt en bij uitstek minstens evenveel als de hoogste aanbevolen hoeveelheid. Over het algemeen, zal de volgende tabel je een idee geven van hoe een systeem zal presteren met verschillende hoeveelheden geheugen:

Minimaal: 4 GB
Optimaal: 8 GB
Perfect: 12 GB of meer

De hierboven geschreven waardes zijn algemeen bepaald aan de hand van de meest voorkomende computertaken. Het is toch beter, voordat je uiteindelijk beslist, dat je naar de de eisen van de beoogde software kijkt. Gezien dat sommige besturingssystemen meer geheugen gebruiken dan andere, zijn bovengenoemde waardes niet voor alle computertaken nauwkeurig.

Opmerking: Met Windows, heb je een 64-bits besturingssysteem nodig als je meer dan 4 GB wilt gebruiken. Dit wordt trouwens steeds minder een probleem nu de meeste pc's met 64-bits versies worden geleverd.

Is het type geheugen echt belangrijk?
Het type geheugen dat je gebruikt heeft echt invloed op de prestatie van het systeem. De pas uitgebrachte DDR4 is bijvoorbeeld alleen voor het systeem van werkstations met extreem hoge prestaties. De meeste systemen gebruiken nog altijd DDR3. Controleer het type geheugen dat wordt gebruikt in je computer omdat geheugen niet uitwisselbaar is en het type is van vitaal belang als je later van plan bent om het geheugen te uitbreiden. Het geheugen hangt meestal samen met de gebruikte technologie, dat wil zeggen ofwel de kloksnelheid (DDR3 1600 MHz) of de verwachte bandbreedte (PC3-12800). Hieronder vind je een lijst met type en snelheid in aflopende volgorde van snelste tot langzaamste:

DDR4 3200 MHz of PC4-25600
DDR4 2666 MHz of PC4-21300
DDR4 2133 MHz of PC4-17000
DDR3 1600 MHz of PC3-12800
DDR3 1333 MHz of PC3-10600/PC3-10666
DDR3 1066 MHz of PC3-8500
DDR3 800 MHz of PC3-6400

Deze snelheden zijn gebaseerd op de theoretische bandbreedte van elk type geheugen, op de gegeven kloksnelheid, in vergelijking met andere types. Een computersysteem kan alleen één type geheugen gebruiken (DDR3 of DDR4) en een vergelijking tussen twee systemen kan alleen wanneer de CPU identiek is. Deze gegevens zijn ook de JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council ) geheugenstandaarden. Er zijn andere geheugen snelheden beschikbaar, hoger dan deze standaard waarderingen, maar ze zijn over het algemeen gereserveerd voor systemen die worden overgeklokt (op een hogere klokfrequentie ingesteld dan oorspronkelijk bedoeld).

Dual channel en triple channel
Dual channel en triple channel configuraties zijn een extra aandachtspunt voor wat betreft het computergeheugen. De meeste desktop systemen kunnen een betere geheugenbandbreedte bieden wanneer het geheugen per twee of per drie is geïnstalleerd. Per twee bij elkaar passende koppels is er sprake van dual channel, per drie van triple channel.

Zeer gespecialiseerde processoren, gebaseerd op de Intel socket 2011, zijn momenteel de enige consumentensystemen die triple channel gebruiken. Om dit te laten functioneren, moet het geheugen op de juiste gekoppelde sets worden geïnstalleerd. Dit betekent dat een desktop met 8 GB geheugen alleen werkt in dual channel mode wanneer er twee 4 GB modules van dezelfde snelheid zijn geïnstalleerd of vier 2 GB modules, ook van dezelfde snelheid. Wordt het geheugen gemengd, zoals bijvoorbeeld een 4 GB en 2 GB module of modules van verschillende snelheden, dan werkt de dual channel modus niet en de bandbreedte van het geheugen zal worden verlaagd.

Het geheugen uitbreiden
Iets anders om te overwegen is hoeveel geheugen het systeem kan ondersteunen. Met de modules in paren geïnstalleerd hebben de meeste desktop systemen een totaal van 4 tot 6 geheugen slots (sleuven) op het bord. Kleinere systemen zullen doorgaans slechts twee of drie RAM slots (sleuven) bevatten. De manier waarop deze slots worden gebruikt kan in de toekomst een belangrijke rol spelen wanneer je het geheugen zal willen uitbreiden.

We nemen als voorbeeld een computer die met 8 GB geheugen wordt geleverd. Met vier geheugen slots, kan een totaal geheugen van 8 GB worden bereikt door middel van twee geheugen modules van 4 GB of vier modules van 2 GB. Met een oog op toekomstige geheugen uitbreiding, is het beter om een systeem te kopen met twee modules van 4 GB. Er blijven dan beschikbare sleuven over voor een geheugenuitbreiding zonder de aanwezige modules te moeten verwijderen om het totale hoeveelheid RAM te verhogen.