Printer werkt niet meer, hoe oplossen?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Printer loopt vast en werkt niet meer

Een printer, een apparaat waarmee vrijwel iedereen dagelijks te maken heeft. Hoewel er weinig fout kan gaan, gebeurt het toch regelmatig dat een printer niet meer naar behoren functioneert. Het niet goed functioneren en vastlopen van een printer kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zullen we niet ingaan op de oorzaken maar juist op de oplossingen zodat uw printer weer correct zal functioneren.

Hoe stel je een nieuwe printer in op je computer?
Tegenwoordig is het installeren, dan wel instellen, van een printer vrij eenvoudig. De meeste computers, of u gebruik maakt van Windows of van andere besturingssystemen, zijn uitgerust met vooraf geïnstalleerde drivers. Het instellen van een USB printer is veelal niet meer dan het aansluiten van de printer op de computer door middel van een USB-kabel, deze is veelal meegeleverd bij uw printer. Het installeren van een USB printer op uw computer gaat als volgt: (Windows 8 als voorbeeld):

  • WIndows 8: Open het venster ‘Apparaten en Printers’ door vanaf de rechterrand van uw scherm te vegen en te klikken op ‘Zoeken’. Vervolgens typt uw ‘Apparaten en Printers’ waarna u achtereenvolgens klikt op ‘Instellingen’ -> ‘Apparaten en Printers’

  • Windows 7: Open Apparaten en printers door te klikken op de knop Startafbeelding van de knop Start en vervolgens op Apparaten en printers in het menu Start. Afbeelding van Apparaten en printers In Apparaten en printers kunt u snel zien welke apparaten op uw computer zijn aangesloten.

  • Vervolgens klikt u op ‘Een printer toevoegen’ en volgt u de installatiewizard.

Maar, het kan natuurlijk praktischer zijn om uw printer te configureren als netwerkprinter zodat u gemakkelijk vanuit alle computers die verbonden zijn met uw draadloos netwerk kunt printen. Deze printers noemen we ook wel Wi-Fi printers, en zijn al te koop vanaf ongeveer €30. Het installeren van een WiFi-printer is complexer dan het installeren van een USB-printer op zichzelf, maar met behulp van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing zal dit geen probleem zijn. Het instellen van een WiFi-printer op uw computer zal in de meeste gevallen hetzelfde zijn als het instellen van een USB-printer, enkel dient u een andere optie aan te vinken in de installatiewizard zoals bovenstaand beschreven.

Controleer de verbinding met de printer, dit is vaak via USB
Indien uw printer niet reageert op uw printopdracht is de eerste stap het controleren van de verbinding met de printer. In het geval van een USB printer is dit eenvoudig, controleer of alle draden juist zijn aangesloten. Indien u dit extra wilt controleren, verwijdert u de USB-kabel van de printer uit de computer, en steekt u deze er vervolgens weer terug in. Indien correct, hoort u een geluid of ziet u een melding op de computer. Het controleren van de verbinding tussen een computer en een netwerkprinter is vele malen ingewikkelder. De makkelijkste methode is het controleren van de lampjes op uw printer, in de handleiding van uw printer staat beschreven welk lampje dient te branden indien uw printer verbinding heeft met het internet. Is dit niet het geval, probeert dan de printer los te koppelen van de stroom, en volg de installatiewizard voor draadloze verbinding op uw printer.

Driver ontbreekt / werkt niet correct
Indien u zeker bent van het feit dat uw printer correct is aangesloten, kan het voorkomen dat u computer beschikt over een foutieve of verouderde driver. De beste oplossing in dit geval is het merk, en typenummer van uw printer op te zoeken, en vervolgens naar de website van de fabrikant te surfen. Voor het downloaden van de juiste driver dient u bijvoorbeeld te kijken onder het kopje ‘Ondersteuning’. De stappen die volgen worden verder beschreven in de installatiewizard van uw driver.