PC opnieuw geinstalleerd, activatiecode werkt niet?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC opnieuw geïnstalleerd, activatiecode werkt niet?

Het komt vaak voor dat men een computer opnieuw installeert en vervolgens de activatiecode niet meer weet of dat deze niet meer werkt. Een erg vervelend probleem natuurlijk! In het onderstaande gaan we je helpen dit probleem te voorkomen en op te lossen.

Voorafgaand de herinstallatie
Het is natuurlijk handig om te weten wat je moet doen vóór je een computer gaat her installeren. Ik geef altijd het advies om een back-up terug te plaatsen (image) zodat men geen bestanden verliest, het is echter natuurlijk wel eens zo dat het echt nodig is om alles opnieuw te installeren.

Voordat je kunt gaan her installeren, heb je je product code(s) van je programma’s nodig. Deze codes kun je heel makkelijk achterhalen met een leuk programmatje.

Wij maken in dit soort gevallen eigenlijk altijd gebruik van het programma “ProduKey”, een programma die al jouw product codes kan uitlezen (denk hierbij aan Windows, Office et cetera).

Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, kun je deze uitvoeren. Je krijgt eigenlijk direct al je codes te zien.

Bewaar je codes goed, maak een notitie of een duidelijke foto van de codes. Deze codes heb je straks natuurlijk weer nodig!

De productcodes zijn juist ingevoerd maar werken niet?
Bij Microsoft komt het wel eens voor dat productcodes gewoon simpelweg niet meer werken. Voor deze gevallen heeft Microsoft een optie bedacht: telefonisch activeren.

Als je via de telefoon wilt activeren, ga je via de volgende stappen naar het proces toe: Klik op start en vervolgens met de rechtermuisknop op “computer” of “deze computer”. Kies vervolgens voor “eigenschappen”.

In het geopende venster klik je vervolgens op “Windows nu activeren”. Er opent een nieuw scherm waar je aangeven dat we op een andere manier willen activeren. Klik op “andere activeringsmethoden weergeven”.

Vervolgens voert u de productcode in en klikt u op “volgende” of “next”.

In het volgende scherm kiest u voor “geautomatiseerd telefoonsysteem gebruiken” en voert u indien nodig het administrator wachtwoord in.

In het volgende venster klikt u op de dichtstbijzijnde locatie en vervolgens weer op volgende.

Nu is het tijd om te bellen naar één van de nummers die in het venster staan weergegeven. Er worden u aan de telefoon een aantal vragen gesteld, voer deze uit om de activatie op een juiste manier te voltooien.

De stappen aan de telefoon gaan normaliter als volgt;

  • U voert een installatiecode in

  • U noteert de beveiligingscode

In het venster dat omhoog komt voert u de beveiligingscode in.

Mocht het nu nog niet lukken, hang dan niet op! Zodra u niet ophangt binnen een bepaalde tijd, zal u worden doorverbonden met een medewerker van Microsoft. Deze medewerker kan u ten alle tijden helpen met het activeren van uw Windows versie.

Hoe kan het dat het soms fout gaat?
Soms is het simpelweg een gebruikersfout. Er zijn veel verschillende soorten activatiecodes. Sommige codes gelden slechts voor een Windows upgrade en sommige codes zijn echt voor het besturingssysteem zelf.

Het is daarom altijd handig om de juiste codes bij de hand te hebben.

Soms gaat het activeren mis doordat er bijvoorbeeld een hardware wijziging heeft plaatsgevonden. Dit gebeurd het meest bij het vervangen van het moederbord.

Gelukkig heeft Microsoft de telefonische service in het leven geroepen om deze gevallen zo spoedig en zo makkelijk mogelijk op te lossen zonder tussenkomst van een dure ICT-specialist.