Onbeveiligde, slechte of geen beveiligde netwerk?
Router
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC Onbeveiligde, slechte of geen beveiligde netwerk? 

Het komt vaak voor dat het thuisnetwerk niet goed of helemaal niet is beveiligd. Dat is natuurlijk niet handig, zonder beveiliging kan iedereen op jouw netwerk doen wat ze maar willen, ook illegale dingen.

In dit artikel gaan we in op hoe je je netwerk kunt beveiligen met een wachtwoord.

Dit werkt voor elke router?
Natuurlijk kunnen wij niet voor iedere router een guide maken dus hebben we besloten dit in één algemeen artikel te plaatsen en de opties zo algemeen mogelijk te houden. Past dit niet toe op jouw router? Geen probleem, kijk even op de website van jouw router en vind daar hoe het moet met jouw router.

In de router komen
Voordat je de instellingen kunt wijzigen, moet je natuurlijk wel eerst in je router zien te komen, maar hoe?

In de meeste gevallen staat dit op de router zelf. Het gaat hier om een IP adres (e.g. 192.168.0.1).

Staat dit er niet op? Geen enkel probleem! Start een commandoprompt (ook wel opdrachtprompt of CMD) door op start te drukken en vervolgens “CMD” in te typen, open het programma dat naar boven komt.

In dit programma typen we het volgende in: “ipconfig /all”.

Vervolgens zoek je naar de lijn waar staat: “Default Gateway:”.

Het adres hier achter is het IP adres van jouw router.

Open een internet browser en surf naar dit adres (e.g. 192.168.0.1).

Je zult zien dat je nu op de webpagina van jouw router komt, een pagina waar je moet inloggen. Als jij nog nooit deze instellingen hebt veranderd, zal het wachtwoord in veel gevallen “admin” zijn, het gebruikersnaam zal vaak ook “admin” zijn. Het is vaak ook zo dat zowel de gebruikersnaam en het wachtwoord leeg zijn. Je kunt dus gewoon op enter drukken.

Is dit niet het geval? Zoek dan even op google naar “default password NAAM ROUTER”.

Eenmaal ingelogd is het verstandig om eerst het wachtwoord van je router te wijzigen naar iets wat voor jou makkelijk te onthouden is, maar voor de buitenwereld niet makkelijk te raden is. Denk goed na! Als iemand in jouw router kan komen, kunnen ze al jouw internetinstellingen aanpassen!

Als deze instellingen zijn aangepast, kunnen we verder. We gaan nu naar het tabblad of de pagina “WLAN” of “WIFI” of “Wireless LAN”. Indien er een sub menu opent, ga je natuurlijk naar “instellingen” of “settings”.

Op deze pagina vind je een aantal gegevens terug. De instellingen die wij willen wijzigen zijn “SSID”, “wachtwoord (of password”) en “type”.

De SSID geeft aan wat de naam van jouw netwerk is, als jij daar dus invult “Huize Kok”, zal er in het lijstje met beschikbare netwerk “Huize Kok” verschijnen. Dat is dan jouw netwerk.

Verander de SSID in iets waaraan jij kan zien dat het om jouw netwerk gaat, het wachtwoord verander je uiteraard naar een wachtwoord die voor jou makkelijk te onthouden is.

Onder het kopje “type” komen een aantal verschillende opties naar boven. Zo zal je waarschijnlijk “WPA, WPA2 en bijvoorbeeld WEP” zien staan.

Wij kiezen voor “WPA2”, dat is de beste beveiligingsoptie voor netwerken op dit moment.

Vervolgens sla je deze gegevens op en zal de router automatisch opnieuw opstarten. Dit duurt doorgaans slechts 30 seconden.

Jouw netwerk is nu beveiligd tegen indringers. Let er wel op dat als je je router opnieuw gaat instellen of reset, je deze gegevens opnieuw moet instellen of invoeren.