Computer start traag op, en nu?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC start langzaam tot traag op, TIPS

Een traag opstartende PC kan een grote last zijn, u wilt immers zo snel mogelijk weer aan de slag. In dit korte artikel beschrijven wij wat u kan doen om dit mogelijk te verhelpen.

Als u de stappen in dit artikel volgt start uw PC gegarandeerd (iets) sneller op!

Stel u voor, u start de computer op en de computer is tergend langzaam. U kunt niet achterhalen wat de oorzaak is van het plotse langzame starten, wat kunt u dan nog doen?

Het eerste wat u kunt doen is kijken naar de opstartprogramma’s, dit zijn de programma’s die tijdens het opstarten van de PC direct mee starten. Ook is het van belang om de services te bekijken die mee starten.

U kunt deze programma’s en services vinden door “msconfig” te openen en daar vervolgens via de tabbladen te navigeren naar de desgewenste configuratie.

Msconfig kunt u vinden door (windows vista en hoger) op de start knop te drukken en vervolgens “msconfig” in te typen. In eerdere Windows versies kunt u het programma vinden door eerst op start en vervolgens op uitvoeren te klikken. Daar voert u vervolgens “msconfig” in en drukt op enter.

Als het programma eenmaal is opgestart, ziet u dat u verschillende tabbladen. Als eerst navigeren wij naar “services” en vinken wij daar direct “Alle Microsoft-services verbergen” aan.

De lijst met services die u nu ziet zijn services die tijdens het opstarten direct mee starten maar – meestal – niet nodig zijn.

Services die u daar bijvoorbeeld uit kunt vinken zijn programma’s die u niet gebruikt na het opstarten, bijvoorbeeld “teamviewer”, als u dat heeft geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld ook “skype updater”.

Als u de services die u niet nodig heeft hebt uit gevinkt, kunt u vervolgens door navigeren naar “Computer opstarten”.

Onder dit kopje vindt u ook verschillende opties. Onder “opstartopties” zien we “Zonder gebruikersinterface opstarten” staan.

Deze optie houdt in dat je tijdens het opstarten geen animaties meer ziet. De effecten worden uitgezet waardoor de computer minder kracht nodig heeft om op te starten. Het enige nadeel van deze optie is dat u niet meer kan zien dat de computer ook daadwerkelijk aan het opstarten is.

De keuze is aan u om deze optie wel of niet te gebruiken, als uw computer echt te langzaam is tijdens het opstarten, is het wellicht het proberen waard!

Nadat we hier onze keuze hebben gemaakt kunnen we vervolgens doorklikken naar “opstarten”. Hier volgen we vervolgens de instructies om in de lijst met opstartprogramma’s te komen.

Als u de lijst met opstartprogramma’s voor u heeft, moet u voor uzelf kijken welke programma’s u daadwerkelijk direct wilt laten opstarten.

Na het uitschakelen van de programma’s die u niet gebruikt is het tijd om de computer te testen. Start opnieuw op en geniet van een (iets) snellere computer!

Het is uiteraard ook mogelijk dat uw computer verouderde hardware heeft. In dat geval is het raadzaam om te kijken naar wat u moet vervangen om een snellere computer te krijgen.