Mac OS installeren, hoe met USB stick?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Hoe moet je Mac OS installeren vanaf een USB stick?

In sommige gevallen, vooral met oudere Mac systemen, is het niet meer mogelijk om een herinstallatie uit te voeren met het ingebouwde systeem. Vaak zijn de bijgeleverde CDtjes ook verloren gegaan en moet er dus een andere oplossing worden bedacht.

Let op: voordat je aan deze stappen begint is het altijd aangeraden om een back-up te maken van je systeem. Mocht er onverhoopt iets mis gaan kan je dan altijd terug naar hoe het was. Kijk op deze website voor een artikel over hoe je een back-up maakt.

USB stick
Het eerste wat je moet doen is een USB stick kopen welke voldoende ruimte heeft om het gehele operating system op op te slaan. Nadat je deze hebt gekocht, sluit je deze aan op je Mac systeem.

Om via een USB stick Mac OS te kunnen installeren, moet je deze op een juiste manier formatteren.

Formatteer je USB stick als Mac OS Extended (Journaled). GUID Partitie tabellen.

Download vervolgens het operatings system die je wilt installeren en zet deze op je USB stick.
Nadat je het besturingssysteem op je USB stick hebt gezet, is het tijd om je systeem af te sluiten. Nadat je dit hebt gedaan, plug je je USB stick weer in (als je die er in de tussentijd uit hebt gehaald).

Het opstarten van de laptop zal vervolgens iets anders gaan, je houdt namelijk de shift knop ingedrukt.

Je krijgt vervolgens een keuzemenu, kies voor jouw USB stick en druk op enter (return).
Tijdens de installatie, of voor de installatie, krijg je de mogelijkheid om Disk Utility te starten. Met Disk Utility gaan we de oude bestanden van de harde schijf verwijderen om zo een volledig nieuwe installatie te starten.

Binnen Disk Utility klikken we op de harde schijf en verwijderen we alle partities. Maak vervolgens nieuwe partities aan en geef deze een naam. De indeling van de partities mag je uiteraard zelf bepalen. Zorg er echter wel voor dat het format van de partities hetzelfde is als op de USB-stick: Mac OS Extended (Journaled).

Nadat het partitioneren is voltooid, kun je doorgaan met de installatie.
De installatie zal verder alles automatisch doen en je systeem zal vanzelf opstarten als de installatie is voltooid.

Zodra de installatie is voltooid kun je ervoor kiezen om de USB stick weer leeg te halen, dit doen we uiteraard ook via Disk Utility.

Belangrijkste stap: UPDATEN
Na het opstarten is het van belang om te kijken of alles goed functioneert. Mocht er iets niet goed functioneren, raad ik je absoluut aan om via de Apple website de nieuwste updates te downloaden.

Al deze updates vind je op de onderstaande link.

https://www.apple.com/support/mac/