De klok instellen op PC Hoe goed zetten?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Klok instellen op PC lukt niet? 

De klok van uw computer wordt gebruikt om bepaalde acties een tijd mee te geven. Natuurlijk is de klok ook erg handig om de tijd van af te lezen. Soms ontstaan er problemen met de klok bij het goed zetten, waardoor de tijd bijvoorbeeld niet meer goed staat of niet eens te wijzigen is, vooral met zomertijd en wintertijd komen de meeste problemen met het uurverschil van de klok . In dit artikel gaan we een aantal mogelijke oplossingen beschrijven waarmee je de klok weer op de juiste tijd krijgt. Bekijk het onderstaande YouTube filmpje voor de oplossing.De tijdzone of tijd wijzigen in de computer
U kunt in de instellingen van de klok komen door te navigeren naar “start”, “configuratiescherm”, “klok, taal en regio” en vervolgens “datum en tijd”.

Klik op “datum en tijd”, vervolgens klik je op “datum en tijd wijzigen”. Mogelijk krijgt u hier een scherm te zien waarmee toestemming word gevraagd om wijzigingen aan te brengen. Uiteraard moet u hier toestemming voor geven.

Als u een van de tijdsweergaven wilt wijzigen (uren, minuten, seconden), dubbelklikt u op datgene wat u wilt wijzigen. Vervolgens kunt u met de pijltoetsen de tijd wijzigen.

Als u klaar bent met het wijzigen, klikt u op “ok”.

Als u de tijdzone wilt wijzigen, klikt u op “tijdzone wijzigen” en maakt vervolgens uw keuze. Vervolgens kunt u dit opslaan door op “ok” te klikken.

Natuurlijk moet u bij het wijzigen van de tijdzone wel letten op dat de zomertijd. Windows heeft dit geautomatiseerd. Zorg ervoor dat het vinkje “klok automatisch aan zomertijd aanpassen” aan staat gevinkt.

De tijd automatisch synchroniseren
Om het allemaal makkelijker te maken is er ook een optie om de tijd automatisch te laten synchroniseren. Deze synchronisatie zal plaatsvinden op het internet. Om deze optie correct te kunnen gebruiken, heeft u dus een internet verbinding nodig.

De klok zal in dit geval dus automatisch worden gelijkgezet met de klok op de tijdserver. Op deze manier kunt u er vrij zeker van zijn dat de tijd altijd goed staat.

Normaliter wordt de klok met deze optie aan eens per week gesynchroniseerd, maar zoals eerder al aangegeven, heeft u wel een internet verbinding nodig om deze synchronisatie uit te voeren.

Deze optie kunt u in en uitschakelen op de volgende plek:

Open “datum en tijd” door te navigeren naar “start”, “configuratiescherm”, “klok, taal en regio” en vervolgens “datum en tijd”.

Eenmaal in “datum en tijd” navigeert u naar het tabblad “internettijd” en klikt u daar vervolgens op “instellingen wijzigen”. Het is mogelijk dat u toestemming moet geven om wijzigingen aan te brengen aan de computer. Uiteraard geeft u hier toestemming voor.

Eenmaal toestemming gegeven kunt u de instellingen wijzigen. Indien u de synchronisatie via internet wilt laten verlopen, schakelt u “klok met een internettijdserver synchroniseren” in en selecteert u vervolgens een tijdserver.

Zodra u klaar bent met het aanpassen van de instellingen klikt u op “ok”.

Nog altijd problemen met de tijd
Het kan natuurlijk gebeuren dat de klok, ondanks de juiste instellingen, nog steeds niet goed staat. Een mogelijke oplossing is om de tijd in je BIOS te wijzigen.

Omdat het per moederbord verschilt welke knop je moet indrukken om in de BIOS te komen kunnen wij niet met zekerheid zeggen welke knop je moet indrukken, maar daar kun je makkelijk achter komen.

Tijdens het opstarten van je systeem heb je in het begin een scherm waar op staat “BIOS press KEY”. KEY staat in dit geval voor de toets die jij moet indrukken. Bij mij is dat in dit geval F2.

Zodra je op de juiste toets hebt gedrukt, kom je in de BIOS instellingen. Navigeer daar naar de tijd en wijzig de tijd.

Sla de instellingen op en start de computer op. Werkt het nog niet? Wellicht is jouw moederbord wel stuk. Neem dan contact op met de support afdeling van het moederbord.