Hoe moet je gebruik maken van dropbox?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Handleiding: Hoe moet je gebruik maken van dropbox?

In een vorig artikel 'Wat is dropbox' hebben wij beschreven hoe dropbox werkt en wat voor dienst dropbox is. Naar aanleiding van dat artikel, en de vragen die daar werden gesteld, hebben wij besloten hier nog een handleiding over dropbox te schrijven. In dit artikel gaan we in op hoe je dropbox moet gebruiken.

Aanmelden bij dropbox
Als je dropbox wilt gebruiken, moet je jezelf natuurlijk eerst op de website van dropbox aanmelden. Dit doe je op: https://www.dropbox.com.

Eenmaal op de website klik je op registreren (of aanmelden als je al een account hebt). Als je je gegevens hebt ingevuld en de voorwaarden hebt geaccepteerd, kun je nogmaals op registreren klikken. Vervolgens zal er een mailtje worden verstuurd naar het ingevulde e-mail adres en kun je inloggen.

Na het inloggen bij dropbox
Als je eenmaal bent ingelogd kom je op "jouw dropbox". De pagina waar al jouw bestanden komen te staan die je upload naar dropbox.

De mogelijkheden waar je dropbox mee kunt gebruiken
Je kunt dropbox op een aantal manieren benaderen.
1. Via de website
2. Via het programma van dropbox (een folder op jouw PC)
3. Via een app op je telefoon of tablet

De website dropbox
Via de website van dropbox kun je een aantal acties uitvoeren die je via het programma niet kunt. Via de website kun je namelijk gratis ruimte verdienen.

Dit doe je door naar "Get started" te navigeren via het linker menu.
Eenmaal aangekomen op deze pagina, zie je een overzicht van actie's die je moet uitvoeren om gratis ruimte op dropbox te verdienen. Je hoeft deze acties uiteraard niet uit te voeren als je de ruimte niet wil of niet nodig hebt.

Het programma van dropbox
Het programma van dropbox installeren op je PC is heel erg handig. Door deze te installeren op je computer en in te loggen op jouw account, laat je dropbox synchroniseren met datgene wat jij online hebt staan.

Op de PC komt dan een nieuwe map, genaamd dropbox. In deze map kun je alle bestanden die je op de server van dropbox hebt staan terugvinden. Mocht je een wijziging doorvoeren in één van deze bestanden, dan upload het bestand automatisch naar de server van dropbox (na het opslaan uiteraard).

Het grote voordeel hier van is dat je ook alle bestanden nog op je computer hebt staan. Het is een extra zekerheid van dat je je bestanden behoud maar ook gewoon heel erg handig om via de computer te werken.

Dit programma van dropbox kun je installeren via de website. Klik rechts bovenin op jouw accountnaam en vervolgens op "install". Download vanaf die pagina het programma en installeer deze. Na het installeren dien je in te loggen en voila, je bent klaar om te gaan.

Let wel op dat als je deze computer met meerdere mensen gebruikt, je dit met aparte accounts doet. Als je dit niet doet kan men wellicht jouw dropbox files benaderen en veranderen.

Dropbox app op je telefoon of tablet
Als je ook met behulp van je telefoon bij je bestanden wilt kunnen, kan je de app van dropbox installeren. Nadat je bent ingelogd kun je altijd bij jouw bestanden komen. Let op: Je kunt de bestanden normaliter niet wijzigen via een telefoon, ook kun je niet alle bestanden openen.

Meer ruimte nodig voor dropbox gratis
Het kan natuurlijk gebeuren dat je meer ruimte nodig hebt dan je gratis hebt gekregen van dropbox. Als je niet wilt wachten op nieuwe acties waar je gratis ruimte mee kan verdienen, kun je er altijd voor kiezen om je account te upgraden.

Het gratis account heet een basic account, je krijgt standaard 2 GB aan ruimte gratis.

Het goedkoopste betaalde account heet "Dropbox Pro". Voor dit account betaal je €9,99 per maand. Je hebt dan wel direct 1 TB aan ruimte (1 TB staat gelijk aan ongeveer 1000 GB!).

Het volgende en tevens laatste betaalde account heet "Dropbox Business". Dit account is voornamelijk voor bedrijven, het account kost €12 per gebruiker per maand en kan zoveel ruimte gebruiken als dat nodig is.

Bestanden per ongeluk verwijderd in dropbox!
Het kan natuurlijk gebeuren dat je bestanden per ongeluk weggooit. Als je gebruik maakt van dropbox maakt dit nog niet zo heel veel uit. Zelfs in het basic (gratis) account heb je de mogelijkheid om verwijderde bestanden terug te halen.

Als je via de website inlogt op dropbox, zie je rechts bovenin, links van het zoekveld, een prullenbakje. Als je die aanklikt krijg je ook de verwijderde bestanden in je lijst te zien. Middels die weg kunnen we de bestanden terughalen.

Bestanden delen in dropbox
Zoals in het vorige artikel al vermeld, is het ook mogelijk om mappen te delen met andere gebruikers.
Om dit voor elkaar te krijgen, loggen we in via de website en klikken we naast het prullenbak icoontje (rechts bovenin, links van het zoekveld) op het mapje met de regenboog.

Vervolgens kun je kiezen of je een bestaande map wilt delen of een nieuwe map wilt maken.
Eenmaal bij het delen aangekomen kun je in het eerste veld aangeven met wie je wilt delen. Voer hier de e-mail adressen in van de personen waar je de map mee wilt delen. Rechts in dit veld zien we staan "can edit". Dit houdt in dat de personen die je uitnodigd de map en de inhoud ook kunnen wijzigen. Mocht je dit niet willen moet je upgraden naar het betaalde account. Met een betaald account kun je de gebruikers de "alleen lezen" rechten meegeven.

Vervolgens kun je eventueel nog een bericht toevoegen en de uitnodiging versturen.