Tweede - derde beeldscherm, "Hoe aansluiten?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Tweede (2e) beeldscherm aansluiten op computer

Als je veel werkt achter uw computer of veel gamet, dan is het zeker aan te raden om een extra beeldscherm aan te sluiten. Een extern tweede of derde beeldscherm aansluiten kan ervoor zorgen dat uw productiviteit omhoog gaat. De meeste laptops hebben wel een standaard aansluiting voor een beeldscherm. Bijna iedere Windows laptop heeft wel een DVI of een HDMI aansluiting. Als u een PC heeft, is de mogelijkheid van het aansluiten van een extern  beeldscherm afhankelijk van de aansluitingen die u beschikbaar heeft. Hieronder de uitleg om het 2e beeldscherm aan te sluiten op de laptop, pc of Mac.

Windows laptop
Op een Windows laptop sluit u met de VGA, DVI of HDMI kabel het beeldscherm aan op uw laptop. Als het goed is dupliceert Windows nu automatisch het scherm naar het externe beeldscherm. Het zou kunnen dan uw scherm er nu vreemd en vervormd uit ziet, dit kunt u echter veranderen door naar uw instellingen te gaan. U gaat naar uw Configuratiescherm en kiest hier voor Hardware > Een extern beeldscherm aansluiten. U komt nu op een pagina met instellingen voor het beeldscherm. U kunt hier voor een aantal opties kiezen. U kunt kiezen om uw scherm te dupliceren, op deze manier ziet u hetzelfde op beide schermen. Een nadeel hiervan is dat het beeld waarschijnlijk niet mooi is, omdat de resoluties van de beeldschermen hoogstwaarschijnlijk niet gelijk zijn.

Een andere optie is Uitbreiden. Hiermee zorgt u ervoor dat het beeldscherm als het ware 'verlengt' wordt met het andere beeldscherm. Dit is erg handig als u bijvoorbeeld twee programma's naast elkaar wilt draaien. U kunt vensters van het ene naar het andere beeldscherm slepen.

Wat ook nog een optie is om het bureaublad maar op 1 beeldscherm te laten zien. Zo kunt u bijvoorbeeld als u een scherm aansluit op uw laptop, het scherm van uw laptop zwart laten om zo bijvoorbeeld alleen gebruik te maken van een groot beeldscherm.

Als u uw beeldscherm op een laptop heeft aangesloten, dan kunt u ook werken met uw laptop gesloten. U stelt dan bij het Energiebeheercentrum in dat de laptop geen actie moet ondernemen als het lid gesloten wordt.

Als u in het bezit bent van een Surface Pro kunt u uw tablet ook aansluiten op een extern beeldscherm. De Surface Pro heeft een Mini Display-port. U kunt een verloopstukje aanschaffen zodat u elk beeldscherm hierop kunt aansluiten. Om het scherm in te stellen gaat u naar Apparaten, kiest u Projectors en kiest u de gewenste instellingen.

Apple laptop
Op een Apple laptop werkt het instellen van een extern beeldscherm iets anders. Ten eerst, de aansluiting is anders van Apple. Apple maakt gebruik van de Thunderbolt display-port. De meest monitors hebben een VGA, DVI of HDMI aansluiting. Deze kunnen dus niet zomaar aangesloten worden op een Apple laptop. Hiervoor heeft u een verloopstukje nodig, bijvoorbeeld een DVI to Thunderbolt. Nu kunt u uw beeldscherm aansluiten op uw Apple laptop. Vervolgens gaat u naar uw Systeeminstellingen, en kiest u voor Beeldschermen. Hier kunt u uw schermen arrangeren. Positioneer uw schermen zoals u ze wilt hebben. De witte balk aan de bovenkant is het menu. Deze kunt u verslepen naar het andere scherm, om zo aan te geven welke het hoofd-scherm is. U kunt kiezen voor de optie 'Mirror screensave'. Als u deze optie aanvinkt dan dupliceert uw computer de bureaubladen, als u deze optie niet aanvinkt dan breidt uw computer de schermen automatisch uit. Tegenwoordig beschikken deze systemen over USB-C poorten. Ook hier kun je een beeldscherm op aansluiten lees hieronder meer over dit onderwerp.

Een extra scherm op USB-C aan sluiten?
Tegenwoordig anno 2020 hebben de meesten apparaten USB-C je telefoon bijvoorbeeld, zodat je deze kunt opladen. Maar laptops en desktops hebben deze ook, en kun je hier bijvoorbeeld dus ook een 2e beeldscherm op aansluiten. Als voorbeeld nemen we een MacBook Pro 13" met diverse USB-C aansluitingen, hier zou je makkelijk 2 schermen extra op kunnen aansluiten. Natuurlijk hangt dit af van het beelscherm is het een scherm met HDMI aansluiting dan kun je het beste kiezen voor een USB-c naar HDMI adapter. Maar het zou ook goed kunnen dat het scherm een DVI aansluiting heeft dan zou je het beste USB-C naar dvi adapter kunnen gebruiken. Vooral de Apple MacBooks van 2020 hebben altijd wel 2 of meer USB-C poorten dus kun je deze gemakkelijk gebruiken om extra schermen aan te sluiten.

Als u wilt werken met uw laptop gesloten, dan hoeft u enkel het lid naar beneden te doen, en dan kunt u werken met gesloten lid.

PC
Een extra beeldscherm aansluiten op een PC is alleen mogelijk als u nog een extra aansluiten heeft. Is dit het geval, dan kunt u, nadat u het scherm heeft aangesloten, dezelfde stappen volgen als bij een laptop.