Opstartprobleem verhelpen op Computer
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC opstart-problemen, op hol geslagen?

Ongeacht het perspectief dat je inneemt; er zijn een aantal computergebonden problemen die je haast wanhopig frustreren. Een van die mogelijke frustratiebronnen is een pc die maar niet naar behoren opstart. Gelukkig gaat het hierbij voornamelijk om een eerder klein probleem dat aan de basis ligt van jouw rebelse computer. Wil je hier graag komaf mee maken? Bekijk de onderstaande symptomen en volg de bijhorende stappen.

  • Je gebruikersaccount doet het nog, maar je kan geen programma’s openen: druk onmiddellijk na het activeren van je gebruikersaccount op de Shift-toets tot het bureaublad én de werkbalk worden weergeven. Het feit dat je op de Shift-toets blijft drukken, verhindert je programma’s om automatisch op te starten. Je haperende computer is waarschijnlijk het gevolg van een van je programma’s. Wanneer je aangemeld bent, kan je zo op zoek gaan naar het automatisch opstartende programma dat je zo veel problemen bezorgt.

  • Je computer geeft het Windows-logo weer en start daarna opnieuw op: in dit geval ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een beschadigd systeembestand, een nieuw programma of nieuwe hardware. Volg de onderstaande stappen en start je pc opnieuw op na ieder afgerond onderdeel. Let op; ga enkel verder wanneer je problemen blijft ervaren tijdens het opstarten.

  • Start je pc op en druk bij het eerste blanco scherm herhaaldelijk op F8; zo kom je in het menu “geavanceerde opties”. Zie je dat scherm niet? Reboot dan je pc. Zie je het scherm wel? Ga dan via de pijltjes naar “laatst bekende juiste configuratie” en druk op “enter”.

  • Heb je onlangs nieuwe hardware geïnstalleerd? Verwijder de hardware en start je pc nadien op.

  • Start je pc op en druk bij het eerste blanco scherm herhaaldelijk op F8; opteer nu voor “veilige modus”. Zo kan je na het opstarten zelf alle programma’s en updates verwijderen die nog niet bijzonder lang op je pc staan. Ben je klaar? Sluit je computer af en start even later opnieuw op.

  • Je pc geeft de melding “dit is geen systeemschijf of er is een schijffout opgetreden” weer: deze melding geeft aan dat je pc Windows niet wist te vinden. Volg de onderstaande stappen en start je pc opnieuw op na ieder afgerond onderdeel. Let op; ga enkel verder wanneer je problemen blijft ervaren tijdens het opstarten.

  • Verwijder diskettes, cd’s, dvd’s, geheugenkaarten,… Het is mogelijk dat je computer Windows probeert te starten vanaf een verwisselbaar medium.

  • Voer een herstelinstallatie uit van je versie van Windows. Het is best mogelijk dat een bepaald gedeelte van je harde schijf beschadigd is.

  • Aanhoudende problemen kunnen wijzen op ernstige gebreken met je harde schijf. Hou er rekening mee dat je steeds een nieuwe harde schijf kan aankopen. Vergeet dan ook niet een back up te maken van al je belangrijke bestanden.

  • Je computer doet helemaal niets: geeft je pc helemaal geen teken van leven? Ga eerst even na of de netstroom is aangesloten. Koppel de stroomkabel even af en verbind een ander toestel met hetzelfde stopcontact. Als dat toestel ook niet werkt, dan ligt het probleem niet bij de computer. Ligt het probleem wel bij je computer? Opteer dan voor gespecialiseerde hulp.

Krijg je te maken met problemen die niet meteen in de bovenstaande lijst voorkomen? Dan kan je altijd een systeemherstel proberen uit te voeren. Hoe je een systeemherstel uitvoert via je Windows exemplaar (Win xp - WIn Vista- Windows 7- Win8 ) Lees je hier >