Windows 10 loopt vast / traag
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Windows 10 loopt vast - Sneller werkende computer !

Een vastlopende computer is nooit fijn. Vaak ligt dit aan uw besturingssysteem, in dit geval Windows 10 (hoewel Windows 10 minder vaak vastloopt). Hebben wij toch zeker wat tips om uw computer sneller te laten werken of om ervoor te zorgen dat de Windows 10 computer / laptop minder vaak vastloopt.

Lees hier alle oplossingen!

Een virus op de computer in Windows 10
Buiten het feit dat je Windows 10 computer goed beschermd is met ingebouwde virus scanners en je Internet browser die op virussen controleert kunnen virussen nog steeds binnendringen. Dit kan gebeuren als jij een verkeerde site aanklikt. Ook kan dit gebeuren als jij een mail aanklikt en vervolgens het bestand download die in de mail staat. Het is dus belangrijk om een mail niet te openen als je het niet vertrouwd, gewoon verwijderen en nooit meer naar om kijken!

Om dit te voorkomen is het handig en een aanrader om buiten de standaard virus scanner op je computer ook nog een apparte te downloaden. CCleaner is programma die scant op virussen en je computer schoon maakt. Download CCleaner hier:

Aantal programma's op een Windows 10 computer systeem
Veel programma's hebben is natuurlijk heel fijn, zeker als je ze ook nodig hebt. Een computer loopt vaak trager door extra programma's op de computer. Misschien zie je dit niet maar dit speelt zich allemaal op de achtergrond af, ook al is je programma niet eens geopent. (Ook al is Windows 10 nog zo goed en stabiel, vele programm's zorgen voor vertragingen en vastlopers)

Ook is het handig om al je folders in Windows 10 nog is langs te gaan (Downloads, afbeeldingen, Documenten) en onnodige bestanden te verwijderen. Heb je ze wel nodig, maar bijv. maar 1 keer in de maand? Zet ze dan op een USB Stick of op OneDrive. Zodra jij nu een van die bestanden nodig hebt kan je dat er gewoon even bijpakken en openen, dit schilt veel ruimte op de computer.

Programma's verwijderen in Windows 10
Wil je programma's verwijderen die je niet meer nodig hebt of niet eens wist dat ze op je computer stonden. Ga dan niet alle mappen rond om te zoeken maar volg even deze stappen:

  • Configuratie scherm --> Programma's --> Verwijder programma's.

Je zal nu een volledige lijst zien met alle programma's op je computer. Zodra jij er eentje tegenkomt die weg kan kan je er gewoon even op klikken.

Kom je een programma tegen die niet in de lijst staat maar je wel weg wilt hebben? Probeer het programma op te zoeken met de zoekbalk en klik er vervolgens met je rechtermuisknop op, klik nu op bestandslocatie openen. Als het goed is kan je hier ergens een verwijder bestandje vinden die het programma doet verwijderen.

Werkt dit ook niet en heb je echt last van het programma? Dan raad ik je aan om je computer volledig te resetten zodat die weer schoon en snelwerkend is. Let natuurlijk wel op dat je belangrijke bestanden van te voren goed heb opgeslagen op een USB of op je OneDrive. 

Uw processor in Windows 10
Het ligt misschien niet eens aan uw programma's dat uw computer vastloopt, het kan natuurlijk ook gewoon aan de computer zelf zitten. De processor is een van de belangrijkste onderdelen van uw computer. Ongeveer de helft wat je voor je computer betaald hebt is voor je processor. Het kan zijn dan uw computer (processor) alle programma's niet eens aan kan. Zorg er dus voor dat je processor het aantal programma's aan kan.
Meer hierover kan je hier vinden: Computer samenstellen

Videokaart in je Windows Windows 10
Een videokaart heb je nodig wil je grote games spelen op je computer of echt grote maar dan ook echt grote programma's wilt runnen. Een videokaart zorgt ervoor dat jouw computer heel snel werkt maar let wel op, zorg ervoor dat je de goede videokaart koopt. Jouw videokaart moet natuurlijk wel bij je moederbord passen. Lees dus goed reviews en doe goed onderzoek voordat je er een koopt. Het is niet aanbevolen om een videokaart te kopen als jij niet van plan bent om games of hele grote programma's te runnen op je computer.

Koeling voor je Windows 10 computer
Ook dit is nodig als je van plan bent te gamen of grotere programma's te runnen.
Een computer kan warm worden, dit is zeer slecht voor de hardware! Met een koeler (de naam zegt het al) houd je je computer koel. De koeling hangt af van de prijs en van je programma's. Ben je in staat een dure koeling te kopen dan is een waterkoeling een goede optie. Wil je het budget wat kleiner houden dan kan je een luchtkoeling gebruiken. Ook deze is perfect te gebruiken maar geeft iets hogere temperaturen dan de waterkoeling

De voeding van je Windows 10 computer
Je computer moet natuurlijk voorzien zijn van stroom, dit is een must voor je computer en erg belangrijk. Zorg voor een mooi aantal watt en let hier ook zeker goed op bij het kopen. Je kan natuurlijk altijd navragen bij de winkel wat voor jou een mooie voeding is.

Kiezen tussen een harde schrijf  (HDD) en een SSD
Wil je bestanden en programma's opslaan is het natuurlijk handig om dit te hebben.
Het slimste is om een SSD te gebruiken met daarbij een kleinere harde schrijf. Je kan overige bestanden altijd opslaan op een USB of op je OneDrive, dit bespaard veel ruimte!

Veilige modus opstarten in Windows 10
Sluit je computer af en start hem weer op, tijdens heb opstarten druk je regelmatig op het knopje f8 en er zal een venster openen. Klik vervolgens op het knopje veilige modus en laat uw virusscanner het werk doen!

Hele computer resetten/herstellen in Windows 10
Wil je echt van alles af of hebben opties hierboven niet geholpen. Dan is het handig om uw pc te resetten/herstellen zodat die weer zo gloed als nieuw gebruikt kan worden.

Zo reset je je PC in Windows 10 (nederlandstalige windows):
* Instellingen --> Verander pc instellingen --> Bijwerken en herstel --> Herstel

Zo reset je je PC in Windows 10 (Engelstalige windows):
* Settings --> Change PC Settings --> Update and recovery --> Recovery *
Zoals ook al is aangegeven, zorg er voor dat je alle foto's en belangrijke bestanden opslaat op je USB of OneDrive. Alles zal volledig worden gewist en het is onmogelijk om terug te krijgen!

Vaste programma's verwijderen in Windows 10
Zodra jij een nieuwe computer koopt staan hier vaste programma's op. Deze zijn vaak onnodig en kan je dus gerust verwijderen.

Je kan bij het kopje ''Programma's verwijderen'' zien hoe je dit het beste en snelste kan doen.
Een/meerdere programma's die hier tussen kunnen staan hebben het woord ''cyberlink''. Deze kan je gerust verwijderen aangezien je deze toch nooit nodig zal hebben. Tenzij je vaak je webcan gebruikt en hier bijvoorbeeld leuke effecten aan wilt toepassen, dan kan het nog van paskomen. Maar tegenwoordig gebruikt iedereen hier programma's van het internet voor die vaak ook meer mogelijkheden hebben. Het is dus aan te raden om dat gewoon te verwijderen en een minder belastend programma te downloaden voor de computer.

Update's Windows 10 of computer systeem
Windows of jouw computer kan regelmatig update's hebben. Zorg ervoor dat je deze download! De update's kunnen vaak effect hebben op de snelheid van je computer (op een positive manier) en is dus zeker aan te raden deze niet weg te klikken maar gewoon te downloaden, ook al kost het een kwartiertje.

Zoals je al eerder hebt gelezen is het verstandig om CCleaner te downloaden.
Dit programma haalt onnodige bestanden van je computer weg. Ook kan je via CCleaner je Internet geschiedenis wissen en kan je programma's van je computer verwijderen.