Wat je met LINUX kunt doen
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Wat is linux en waarom Linux gebruiken

Linux is net als Windows een besturingssysteem voor computers. Linux is gebouwd op een filosofie die zegt dat software vrij gedeeld moet kunnen worden. Linux is vrij beschikbaar en ook aan te passen door iedereen. Dit noemt men "open source" software.

Linux gebruikt men op veel verschillende systemen, het werkt ook op veel verschillende systemen. Een voorbeeld hiervan is een server. Linux word veel gebruikt als software voor op servers, zo gebruikt Google bijvoorbeeld Linux servers.

Er is een grote kans dat ook jouw mobieltje draait op Linux. Als jij een Android telefoon hebt, dan is dat een Linux telefoon. Android is een Linux variant, aangepast door de eigenaar om optimaal te functioneren op de telefoons.

Linux kent vele varianten, waaronder dus Android. Al deze varianten noemen we Linux distributies. Enkele voorbeelden zijn Ubuntu, Suse, Pardus, Mandriva en Fedora. Er zijn nog veel meer Linux distributies, teveel om op te noemen in dit artikel.

Ook voor op desktop computers is Linux een goed alternatief voor Windows. De meeste computers draaien op Windows. Hieronder sommen we wat voordelen van Linux op;

  1. De meeste Linux distributies zijn gratis. Als het wel geld kost, kost het eenmalig bijvoorbeeld een tientje.

  2. De community achter Linux is immens groot, er zijn altijd mensen die lekken dichten en verder werken om de software nóg beter te maken

  3. Het is stabiel en zeer betrouwbaar.

  4. Beveiligingsproblemen worden snel ontdekt en opgelost door software programmeurs.

Enkele nadelen van Linux zijn;

  • Je kent het niet, het zal even wennen zijn.
  • Zoveel mogelijkheden dat je niet meer weet wat je nu precies moet gebruiken.

Het grootste voordeel aan Linux vind ik persoonlijk hoe veilig het is. Geen enkel besturingssysteem is waterdicht, maar de Linux community is razend snel in het oplossen van fouten die worden ontdekt.

Linux is makkelijk en snel te installeren, ik raad je aan om een dual boot of een virtuele machine aan te maken zodat je het eens kan proberen. Kijk wat rond en lees wat artikelen over Linux en wat je hier precies mee kan.

Linux is zo ongelofelijk uitgebreid dat als we hier een artikel over zouden schrijven, we kunnen blijven schrijven. De ontwikkeling binnen de systemen gaat ongelofelijk snel. Iets wat je echt mee moet maken. Ik durf te zeggen dat Linux de toekomst is.

Als iemand een specifieke vraag heeft over Linux in het algemeen of een van de onderdelen binnen Linux hoor ik het graag. De onderdelen waar vragen over zijn schrijf ik met plezier een apart artikel voor.

Een installatie van Linux is per distributie anders. Ik raad iedereen aan om te beginnen met bijvoorbeeld Open Suse. Deze distributie is gratis te downloaden van: 

https://nl.opensuse.org/Welkom_bij_openSUSE.org