RSI krijgen van muis - computer - mobiel
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

RSI door  muis van computer of mobiel 

Misschien heb je er wel eens van gehoord, RSI. RSI komt vaak voor als je efficient bezig bent met bepaalde handelingen zoals: Afwassen, op de computer werken, in een fabriek werken, eigenlijk bijna alles. Als je die handelingen maar vaak genoeg langdurig doet kan je uiteindelijk last krijgen van RSI. RSI is de afkorting van 'Repetitive Strain Injuries'. Het kan soms hevige pijn veroorzaken aan je hand, arm, nek en schouders en is ook voor veel mensen heel irritant. Het nadeel is dat zodra je het hebt je er ook niet zo makkelijk van af komt, het is echter wel mogelijk!

Symptomen van RSI
RSI klachten komen vaak voor in de handen, armen, schouders, rug en nek. Je spieren kunnen stijf aanvoelen en je kan een chronische pijn voelen. Dit kan irritant zijn en ook hoofdpijn veroorzaken

Oorzaak RSI
RSI ontstaat doordat je lang achter elkaar dezelfde handelingen doet. Bijvoorbeeld te lang met je muis op de computer of te lang typen op het toetsenbord.
Het hoeft niet iets te maken met de computer maar kan bijv. ook komen door te lang met je handen, benen of schouders een handelingen te doen, in een fabriek of dergelijke.

Hoe voorkom ik RSI
Hier een aantal tips om de kans op RSI te verkleinen
* Werk minder als het kan
* Zorg ervoor dat je stoel op de juiste hoogte staat
* Zorg voor een goede rugleuning
* Zit recht op je stoel en hang niet achterover
* Rek en strek soms even je schouders, armen, benen en handen
* Neem vaak genoeg een pauze

Zorg er ook voor dat je werkplek er goed uitziet en overleg dit ook met je werknemers of gevers. Zorg voor kwaliteit meubilair. Zorg ook dat je een rustige werkomgeving hebt en je niet de hele tijd auto's van de snelweg voorbij hoort razen. Stres kan namelijk ook een rol spelen bij RSI.

Behandel RSI
Mensen in bepaalde doelgroepen hebben vaak meer kansen op RSI dan mensen in andere doelgroepen.
Mensen die bij de post werken hebben bijv. meer kans op RSI dan iemand die bij een radio werkt.
Als je al RSI hebt wil je dit natuurlijk behandelen. Het is belangrijk dat je niet meteen aan de pillen gaat, doe dit pas als het echt erg wordt en je niet weet wat je nog moet doen.
Het is belangrijk dat je gezond eet en je je conditie hoog houdt. Overleg met je werkgever over hoe je verder wilt en bespreek of het mogelijk is de komende maanden wat rustiger aan te doen.

Blijft de pijn maar komen dan is een medische behandeling ook een keuze. Je zal een therapie ondergaan. Een mensendieck, revalidatie of fysiotherapie.

Je kan ook medicijnen gaan slikken zoals pijnstillers en spierverslappers. Let er wel op dat dit het niet zal genezen maar de pijn tijdelijk minder maakt. Het is dus ook niet aanbevolen!

De pijn blijft maar komen
Merk je dat de pijn maar niet over gaat en weet je echt niet meer wat je moet doen, ga dan naar een fysiotherapeut toe. Een fysiotherapeut kan je helpen met je klachten en je oefenen opgeven zodat de pijn op lange termijn minder wordt.