PC wordt gloeiend heet
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

PC wordt warm tot gloeiend heet! TIPS

Een PC die te warm wordt is altijd vervelend. Op de korte en lange termijn kan dit problemen opleveren met de hardware. Laptops kunnen uiteraard ook lichamelijk letsel veroorzaken. Waardoor een PC te warm wordt is vaak onduidelijk. Wij gaan in dit artikel een tips geven over hoe je dit tegen kan gaan en wat je kan doen als je PC wél te warm wordt.

Hoe weet ik of mijn PC te warm is? (SNOEIHEET)
Er zullen geheid mensen aan het meelezen zijn die niet weten hoe warm de PC van binnen is. Je kunt de temperatuur aflezen met behulp van programma's, een van deze programma's heet Core Temp.

Koeling van de computer  (Lees meer over> Koeling en hitte)
Het is natuurlijk goed om te weten hoe je PC op dit moment koel wordt gehouden. Er zijn verschillende manieren waarom dit kan gebeuren, zo heb je waterkoeling en luchtkoeling. De meeste PC's maken gebruik van luchtkoeling. Dit houdt in dat er een of meerdere fans in je computer zitten die zorgen dat de hete lucht naar buiten word geblazen en/of de koele lucht naar binnen word gezogen.

Bij zelfbouw computers wil het bovenstaande nog wel eens mis gaan. Het verkeerd plaatsen van de koelfans kan zorgen voor een slecht 'airflow'. Dit houdt in dat de lucht niet optimaal door de kast (behuizing) heen gaat.

Een voorbeeld van een slecht geplaatste fan:

Als jij een gaming PC hebt en je videokaart zijn hitte naar onder uitblaast, dan is het natuurlijk niet handig om een fan die de lucht naar binnen haalt daar onder of naast te plaatsen. Je kunt in dit geval beter de lucht aan die kant naar buiten blazen en vanaf de andere kant lucht naar binnen halen.

Het wil ook nog wel eens voorkomen dat er helemaal geen koelfans in een behuizing zitten. In dit geval is het handig om toch een fan bij te plaatsen. Het kan immers nooit kwaad en een fan is relatief gezien erg goedkoop.

Als je gebruik maakt van een waterkoeling systeem, is het van belang dat het systeem op een juiste manier is aangesloten. Laat dit altijd doen door iemand die hier verstand van heeft. Als de koeling niet goed zit, kan het zo zijn dat je processor oververhit raakt en daardoor schade oploopt.

Defecte hardware (GLOEIEND!)
Defecte hardware kan een warmtebron zijn. Er komt stroom in de componenten, maar je component doet hier niets mee. Vooral bij een grafische kaart kan dit voor veel warmte problemen zorgen. Let er ook altijd op dat de fan van je grafische kaart wel draait. Als deze niet draait, zal de warmte blijven hangen in je kast.

Behuizing 
Kijk altijd goed of je alles wel optimaal hebt ingedeeld. Zet de warmte uitstotende componenten (indien mogelijk) niet bij elkaar, dit zal alleen maar tot meer warmte leiden.

Fan snelheid
Als je PC te warm is en je hebt je fans wel goed geplaatst kan het zo zijn dat de snelheid van je fans gewoon te laag staat. Dit kun je oplossen met fan controls. Er zijn meerdere programma's te downloaden waarmee je de snelheid van je fans kunt aanpassen, bijvoorbeeld SpeedFan.