Oude bestanden overzetten naar nieuw systeem
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Oude bestanden overzetten naar nieuw systeem hoe?

Het bovenstaande is een vraag die wij veel krijgen. De gebruikers die er niet uit komen besteden dit vaak uit aan een IT bedrijf. Erg jammer, want het is makkelijk en bespaart je een hoop geld. In mijn tijd als beginnende IT specialist heb ik dit soort klusjes veel moeten doen voor het bedrijf waar ik werkte, mensen waren al snel 100 euro kwijt voor dit klusje.

In dit artikel gaan wij in op verschillende manieren waarop je je bestanden kunt overzetten om jou deze 100 euro te besparen.

De eerste manier
De meest simpele maar ook meest tijdrovende manier om je bestanden over te zetten is met behulp van een USB of externe harde schijf. Je kunt in dit geval al je bestanden kopieren en plakken naar je USB of externe harde schijf. Zodra de bestanden op je medium staan kun je deze overzetten naar je nieuwe laptop of computer.

Simpel en het duurt lang, maar je bespaart er wel veel geld mee.

De tweede manier
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de oude harde schijf bij je nieuwe systeem te plaatsen. In het geval van een computer is dit erg makkelijk. Sluit de harde schijf er gewoon netjes bij aan en start op vanaf die harde schijf. Je kunt dan de bestanden makkelijk kopieren naar je nieuwe schijven of besluiten om de oude harde schijf er ook naast te laten draaien.

In het geval van een laptop is dit vaak anders, veel laptops ondersteunen geen tweede harde schijf. Je kunt in dit geval best je oude harde schijf gebruiken. Let er echter wel op dat er vaak een garantiezegel zit die breekt als je de laptop open haalt. In dit laatste geval is dit natuurlijk geen goede oplossing.

De derde manier
Een iets geavanceerdere manier is het maken van een back-up of zelfs een image. Op deze website hebben wij artikelen staan over hoe je een back-up maakt en ook hoe je een image maakt.

Je kunt er dan voor kiezen om deze image uit te pakken op je nieuwe systeem of de image volledig terug te zetten op je nieuwe systeem. Volg de stappen op uit de artikelen en dan moet alles goed komen. Dit is de snelste manier om al je bestanden veilig over te zetten naar je nieuwe systeem.

Let er bij deze manier wel op dat het zo kan zijn dat, als je een image terug zet, je ook alle virussen en drivers probeert terug te plaatsen. Indien je dus een virus had is het verstandig om dit niet terug te plaatsen maar een andere manier uit te proberen.

Dit is overigens de enige manier waarbij al je programma's werkend worden overgezet naar je nieuwe systeem.

De vierde systeem
Indien je een NAS hebt kun je er altijd voor kiezen om al je documenten en bestanden op je NAS te zetten. Start vervolgens je nieuwe systeem op en meld deze aan bij je NAS. Vervolgens kun je de bestanden makkelijk terugzetten door deze vanaf de NAS te plakken op je nieuwe systeem. Simpel en snel, echter heb je wel een NAS nodig die je kunt benaderen. Meer weten over NAS? > Wat is NAS'

Een tip
Een tip die ik wel vaker geef: zorg dat je meerdere back-ups hebt van je documenten en bestanden. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je bestanden kwijt raakt en het is nooit leuk om foto's of andere belangrijke bestanden te verliezen.