Toetsenbord schoonmaken hoe? TIPS
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

De beste manier om je toetsenbord schoon te maken

Het toetsenbord van een computer of een laptop is vaak een bron van bacteriën. We zitten tegenwoordig grote delen van de dag achter de computer. Er moet natuurlijk ook gegeten en gedronken worden en het is wel zo gemakkelijk om dat gewoon bij de computer te doen. Herkenbaar? Het gevolg hiervan is dat je toetsenbord heel snel vies is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een gemiddelde wc-bril minder bacteriën bevat dan een toetsenbord. Hoe zorg je er voor dat je toetsenbord weer mooi schoon wordt?

Nooit meer een vies toetsenbord met deze tips

Na langdurig gebruik van het toetsenbord is het sterk aan te raden om deze eens schoon te maken. Het is niet een klusje waar je snel aan denkt of zin in hebt, maar met deze tips hoop ik het een stuk makkelijker voor je te maken.

Voordat ik jullie een aantal tips ga geven om je toetsenbord schoon te maken wil ik graag het onderscheid maken tussen een toetsenbord op een laptop en een los toetsenbord bij een computer. Een los toetsenbord bij een pc kun je namelijk veel beter schoon maken dan een toetsenbord van een laptop. Bij een laptop zitten de toetsen van het toetsenbord vast en kun je minder grondig schoonmaken.

Schoonmaken van een toetsenbord van een laptop
Schoonmaken van een toetsenbord van een laptopHet eerste wat je moet doen bij het schoonmaken van een toetsenbord van een laptop is de grootse viezigheid eruit zien te krijgen. De beste manier om dit te doen is je laptop om draaien en een paar keer flink schudden. Je zult verrast zijn over de hoeveelheid vuil die je op deze manier al kwijt kunt raken. Wees hier wel voorzichtig mee, want je wilt natuurlijk niet dat je laptop kapot gaat door het schudden.

Een andere manier om het meeste vuil kwijt te raken is het gebruiken van een speciale stofzuiger. Deze stofzuiger is een stuk kleiner dan een gewone stofzuiger en is speciaal gemaakt om je toetsenbord schoon te maken. Wil je het toetsenbord van je laptop regelmatig schoonmaken? Dan is het misschien handig om er 1 aan te schaffen. Voor minder dan 3 Euro heb je er al 1, dus voor de prijs hoef je het niet te laten!

⦁ Je bent nu de meeste viezigheid uit het toetsenbord kwijt. Nu is het zaak om de achtergebleven bacteriën zo veel mogelijk te verwijderen. Dit doe je door het gebruik van wattenstaafjes. Dep een wattenstaafje in wasbenzine of ontsmettingsalcohol en veeg voorzichtig rond alle toetsen. Pak een ander wattenstaafje als de vorige erg smerig is geworden. Ga hiermee door tot je alle toetsen van het toetsenbord gehad hebt.

⦁ Je hebt nu bijna weer een schoon en hygiënisch toetsenbord. Het enige dat je nu nog moet doen is het toetsenbord schoonvegen met een doek. Gebruik hiervoor een doek die niet pluist, want anders hebben je vorige handelingen weinig zin gehad. Vergeet niet om je toetsenbord regelmatig schoon te maken!

Schoonmaken van een los toetsenbord

⦁ Een los toetsenbord kun je grondiger schoonmaken. Je kunt namelijk de toetsen per stuk verwijderen. Dit klinkt best moeilijk, maar dat is het niet. Het kan voordat je begint wel handig zijn om een foto te maken van je toetsenbord. Zo weet je precies hoe de toetsen op je toetsenbord liggen en wordt het terugplaatsen van de toetsen veel makkelijker.

Om de toetsen uit het toetsenbord te wippen kun je het beste een klein mesje of een schroevendraaier gebruiken. Probeer het bij de eerste toets voorzichtig, zodat je een goede manier vindt om de rest ook te verwijderen. Let ook op bij het verwijderen van de spatie toets, deze is namelijk erg breekbaar.

⦁ Nu je alle toetsen verwijderd hebt kun je deze gaan schoonmaken. Dit doe je door een sopje te maken van water en zeep. Je kunt hier eventueel ook gebruik maken van ontsmettingsalcohol. Maak elke toets afzonderlijk goed schoon, zodat je dit de komende tijd niet weer hoeft te doen. Laat de toetsen daarna een tijdje goed drogen.

⦁ De laatste stap die je doet is het schoonmaken van het toetsenbord zelf. De toetsen zijn nu verwijderd van het toetsenbord en dit is dus je beste kans om het bord grondig schoon te maken. Hiervoor kun je gebruik maken van de eerder genoemde kleine stofzuiger. Als je deze niet hebt kun je ook een doek deppen in ontsmettingsalcohol en hiermee het toetsenbord schoon maken. Pas hier wel mee op, want je wilt niet dat er ontsmettingsalcohol in je toetsenbord komt.

Als het toetsenbord en de toetsen zijn opgedroogd kun je de toetsen terugplaatsen. Dit gaat een stuk eenvoudiger dan het verwijderen van de toetsen. Je hebt nu weer een schoon toetsenbord!

In onderstaande video zie je een uitgebreide beschrijving.

Wat doe je als je geen zin hebt in schoonmaken?
Het schoonmaken van je toetsenbord kan een tijdrovend klusje zijn. Vooral als je alle toetsen moet verwijderen van een los toetsenbord. Wat kun je doen als je daar helemaal geen zin in hebt? Er zijn dan een aantal opties.

⦁ De eerste optie ligt erg voor hand: koop een nieuw toetsenbord. Dit geldt natuurlijk wel alleen voor de losse toetsenborden, want een nieuw toetsenbord kopen voor je laptop is onmogelijk. Zoals eerder gezegd kan het schoonmaken van een toetsenbord een lange klus zijn. Ik kan me voorstellen dat veel mensen het niet waard vinden om hier tijd en energie in te steken. Voor deze mensen is er goed nieuws: een nieuw toetsenbord is relatief goedkoop. Voor 10 Euro kun je al een toetsenbord kopen.

⦁ Er is nog een andere optie als je geen zin hebt om je toetsenbord schoon te maken. Er bestaan namelijk zogenoemde medische toetsenborden. Dit toetsenbord is waterdicht en is daarom heel eenvoudig te reinigen. De toetsenborden worden vooral gebruikt binnen ziekenhuizen en zorginstellingen, omdat het hier belangrijk is dat er geen bacteriën achter blijven. Ook als particulier kun je deze toetsenborden kopen. Houdt je niet van grote schoonmaakklussen en wil je wel een schoon toetsenbord? Dan is een 'medisch toetsenbord' de uitkomst!