Klok uur achteruit - vooruit in Winter / Zomer
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Klok uur achteruit - vooruit in Winter / Zomer ?

We weten allemaal dat de tijd soms veranderd moet worden en ongeveer wanneer in de winter en zomer, Maar wanneer precies een uur naar voren of een uur naar achter?

En waarom is dit precies en wat is de reden hierachter? Hoe weet ik of ik zelf de tijd moet veranderen of dat dat automatisch gebeurd door de computer, telefoon of klok? Wij leggen alles hier duidelijk uit.

Wanneer hebben we Zomertijd en Wintertijd?
Niet de hele wereld heeft winter en zomertijd. Heel Europa heeft dit wel. De zomertijd loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De wintertijd loopt dus van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart.

Waarom hebben we Zomertijd en Wintertijd?
Het idee kwam van Engeland af in 1907. Ze merkte dat de zon de hele tijd vroeg opkwam en weer vroeg wegging, logisch dus om een uurtje eerder op te staan en een uur eerder naar bed te gaan.
Er was veel oliecrisis in de jaren 70, iedereen wilden dus genoeg energie besparen zodat de kosten minder werden. In 1977 is de Zomertijd officieel ingediend en die zou blijven bestaan tot zeker 2010. Hierna zou worden overlegd of dit langer zou blijven. Zoals je merkt hebben we het vandaag de dag nog.

Hoe weet ik of alles automatisch ingesteld word?
Zo’n beetje alle computers, telefoons en wekkers zetten de tijd/klok automatisch al vooruit of achteruit, je hoeft hier dus zelf niet op te letten.
Bij een niet digitale klok die bij jou thuis op de muur hangt moet je dit echter wel zelf doen. Het kost weinig moeite en is ook verstandig. Je wilt natuurlijk niet te laat op je werk komen vanwege de tijd. Zet dus voordat je gaat slapen op de laatste zaterdag van maart en de laatste zaterdag van oktober even je klok voor en achteruit.

Kritiek
Er is ook veel kritiek op deze module. Vooral kwekers van gewassen en planten hebben er last van. Ze moeten rekening houden dat de bloemen, planten en gewassen een uur eerder water krijgen.
Ook dierentuinen hebben hier last van. De dieren zijn gewend hun eten om bijv. 5 uur te krijgen maar dit wordt nu 4 of 6 uur. Voor een huisdier zou dit niet zo erg zijn maar voor wilde dieren in de dierentuin kan dit anders aflopen. Dit weten niet wat er gebeurd en kunnen zich raar gedragen.

Er zijn ook mensen die deze module irritant vinden. Je moet namelijk een uur eerder of later naar bed wil je op je goede routine blijven. Je zou denken dat je even aanpassen niet moeilijk is en dat je naar een paar dagen er gewend aan bent geraakt, maar voor sommige mensen is dit echt heel moeilijk.
Ook het buitenland kan hier last van hebben. Niet de hele wereld gebruikt namelijk deze methode. Ze moeten dus rekening houden met de tijdsverschillen en hier ook nog een uur erbij of eraf halen. Dit kan voor sommige (vooral zakenmannen) heel erg irritant zijn.

Uiteindelijk moeten we natuurlijk blij zijn met deze methode, anders lopen we om 3 uur in de middag al door het donker en is het om 3 uur in de nacht alweer licht.