Hoe en waarom Chromecast?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Google Chromecast , en wat is het?

De Google Chromecast is al een lange tijd op de markt. Toch weten veel mensen nog altijd niet wat het precies is en wat je er mee kunt doen. Wij hebben de meest gestelde vragen en belangrijke punten op een rij gezet.

Wat is een Google Chromecast?

De Chromecast is een HDMI stick, dongle, ontwikkeld door Google. Het lijkt op een USB maar heeft dus een HDMI aansluiting. De Chromecast gaat dan ook in de HDMI aansluiting op je TV. Je kunt de Google Chromecast zien als een kleine zelfstandige computer waar je films, muziek en foto's mee kunt streamen vanaf bijvoorbeeld je mobiel of laptop.

De Chromecast wordt, in tegenstelling tot zijn concurrent, zonder afstandsbediening geleverd. Waarom? Erg simpel. Je telefoon, tablet of laptop kan prima als afstandsbediening fungeren.

Zoals eerder gezegd, gaat de Chromecast in een HDMI poort van je televisie. Eenmaal aangesloten en voorzien van stroom en internet, kun je via een van je andere apparaten streamen naar je TV. Zo maak je van je normale TV dus heel gemakkelijk een Smart-TV!

De Google Chromecast werkt op eigenlijk alle apparaten. Of je nu een Windows telefoon, een Android telefoon, een Apple telefoon of een Windows laptop hebt, je kan met al deze apparaten films, audio en foto's streamen naar je televisie.

Zijn er veel apps welke ik op mijn TV kan afspelen?
In het kort: ja! Er komen steeds meer apps op de markt welke ook op je TV afgespeeld kunnen worden. Enkele voorbeelden van handige apps zijn: YouTube, Ziggo Sport en Netflix. Ook spelletjes kunnen veelal op de Chromecast worden afgespeeld. Er zijn zelfs games speciaal gemaakt voor de Chromecast. Erg leuk om met de hele familie een spelletje te spelen dus!

Moet mijn apparaat constant verbinden met het internet?
De Google Chromecast is volledig afhankelijk van een goede internetverbinding. Alle content van je PC, laptop, smartphone of tablet zal via het internet worden verstuurd naar je Chromecast. Zonder internet kan je Chromecast deze verzonden pakketjes niet ontvangen en dus ook niet weergeven op het beeldscherm. Dit is natuurlijk een ander verhaal als je bijvoorbeeld een NAS in huis hebt staan. Als jij een lokaal netwerk hebt, kun je ook via dat lokale netwerk content afspelen via de Chromecast.

Kunnen meerdere mensen het apparaat bedienen?
Ja. Google Chromecast is wat dat betreft een geweldig apparaat. Stel je zit een YouTube filmpje te kijken vanaf mobiel A, gestreamed naar de Chromecast, kun je met mobiel B filmpjes toevoegen aan de playlist van de Chromecast. Deze zal dan automatisch worden afgespeeld zodra het eerste filmpje is afgelopen.

Kan ik een wachtwoord op de Chromecast zetten?
Heel simpel gezegd is dat momenteel niet mogelijk. De Chromecast maakt gebruik van jouw internetverbinding. Jouw router heeft als het goed is een wachtwoord als beveiliging. Mensen buiten jouw huis kunnen dus alleen afspelen op de Chromecast als zij jouw internet wachtwoord weten en op hetzelfde netwerk zitten. Normaal gesproken is een wachtwoord op het apparaat dus ook niet nodig.

Is het het waard en wat is de prijs?
Een Chromecast is een mooie toevoeging als je nog geen Smart TV hebt en toch content wilt streamen naar je televisie. Voor een klein prijsje, 35 euro, heb je het mooie apparaat al in huis. Wij vinden het het zeker waard om een Chromecast aan te schaffen. Het werkt in onze ervaring makkelijker en vele malen sneller dan een Smart TV welke met een afstandsbediening moet worden aangestuurd.

 

Chromecast vs Apple TV
Naast de Chromecast van Google bestaan er talloze andere soortgelijke mediaspelers. Echter is er naast de Chromecast slechts één maar net zo populair: De Apple TV.

Een Chromecast is eigenlijk niet goed te vergelijken met de Apple TV, de laatstgenoemde is een veel completer apparaat en valt daarmee in een hoger prijssegment. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Ben jij een Apple fan en heb jij vele Apple apparaten thuis staan? Dan is Apple TV waarschijnlijk de betere (en duurdere) oplossing voor jou. Echter, wanneer jij meerdere verschillende apparaten hebt (e.g. Android, Windows én Apple), is Chromecast weer de betere en tevens veel goedkopere oplossing.

Een van de verschillen tussen de Chromecast en de Apple TV is dat je bij de Apple TV apps op het apparaat zelf kunt installeren. Een Chromecast is een volledig zelfstandig apparaat welke volledig afhankelijk is van andere apparaten. Een Apple TV heeft tevens ook zelf een afstandsbediening wat deze volledig onafhankelijk maakt.

Een ander voorbeeld is dat je met een Apple TV middels AirPlay al jouw content direct kunt streamen naar het gewenste apparaat. Op een Chromecast ben je volledig afhankelijk van de ondersteunde Apps.

Al met al gaan de meeste mensen het apparaat gebruiken om films mee te streamen naar de televisie. Is dit ook voor jou het geval? Kies dan voor de Chromecast. Chromecast is aanzienlijk goedkoper en het streamen is qua kwaliteit en snelheid op beide apparaten gelijk. Wil je er meer mee doen en heb jij eigenlijk alleen maar Apple producten in huis staan? Dan kies je voor een Apple TV.

Google Chromecast design check je in deze video! >