Computeren slecht voor ogen, VIERKANT?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Pc beeldscherm slecht voor je ogen?

Van tv kijken krijg je vierkante ogen is een veel gehoorde gezegde. Vandaag de dag zitten we dan ook steeds langer achter een scherm, of het is dan wel je computerscherm thuis of op je werk, het scherm van een mobieltje als we bellen of het TV scherm als we naar onze lievelings tv programma kijken. Je kunt het zo gek niet bedenken of we koekeloeren wel achter een scherm.

Maar hoe slecht is dit alles voor onze ogen als we kijken naar een scherm?
Is er enigszins iets waar van wat er verteld wordt? In het hiervolgend artikel vertellen we je wat kijken naar een scherm doet met je ogen.

Volgens Dr.Specialist Blakeney, een optometrisch adviseur van het College of Optometrists (college van optometristen), brengt een computerscherm geen blijvende schade aan je ogen, maar kan spanning veroorzaken of reeds aanwezige oogaandoeningen verergeren. 

Wat voor problemen kan een computerscherm geven?
Mensen die veel achter een computer zitten (vooral als ze het langer dan 3 uur per dag volhouden kunnen de volgende symptomen al ervaren:

-Oog ongemak
-Hoofdpijn
-Jeukende ogen
-Droge of tranende ogen
-Branderig gevoel
-Veranderingen in de perceptie van kleuren
-Wazig zien
-Moeilijk scherpstellen

Oogvermoeidheid 
Oogvermoeidheid is een soort RSI (Repetitive Strain Injury) veroorzaakt door te weinig rustpauzes, verkeerde werkomstandigheden, enzovoort. Oogvermoeidheid kent vele oorzaken. Een ervan is lichtreflectie. Er zijn twee soorten reflectie, direct en indirect. Direct is wanneer het licht direct in je ogen schijnt, indirect is wanneer het licht van een oppervlak weerkaatst in je ogen. Lichtreflectie is vaak het resultaat van schermen die of te donker zijn of te licht. Reflectie leidt tot vermoeide oogspieren, omdat de ogen moeite moeten doen met het opbouwen van beelden op het scherm.

Een andere oorzaak van oogvermoeidheid is de plaats van het scherm. De natuurlijke manier voor je ogen om naar een scherm te kijken is recht vooruit en iets omlaag. Als je ogen in een andere richting moeten kijken, blijven de oogspieren bezig om de natuurlijke positie te vinden. Dus, als je computerscherm verkeerd staat, zijn je oogspieren voortdurend aan het werk om de correcte positie te vinden. Belangrijs dus dat de bovenkant van het scherm niet hoger staat dan op ooghoogte. 

Droge ogen syndroom
Volgens de NHS (National Health Service), een juiste gebruik van je computer kan het droge ogen symptoom helpen voorkomen. 
Het droge ogen syndroom is een situatie waar de ogen ontstoken raken door een gebrek aan tranen. Dit gebrek is vaak te wijten aan een verstopping van de olie-afscheidende klieren van de ogen. Hoewel dit een gevoel van ongemak geeft, beïnvloedt het meestal niet je gezichtsvermogen.

Manieren om oogschade door computerschermen te beperken
Er zijn verschillende manieren om de schade aan je ogen te beperken wanneer je veel naar een computerscherm kijkt. 
Allereerst is het belangrijk dat de computerscherm in de optimale positie staat ten opzichte van je ogen. Zoals gezegd, zorg dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte is. De aanbevolen afstand tussen jou en het scherm is 18-30 inches (45-75 cm). Het scherm moet ook een stuk naar achteren worden gekanteld – tussen 10 en 15 graden afhankelijk van iemands voorkeur – om geen plafond verlichting te reflecteren. Tegen reflecties kan je ook zorgen dat de ramen in je buurt weinig of geen licht doorlaten of een niet reflecterend scherm gebruiken. Naast het juist positioneren van je beeldscherm, kan je oogproblemen ook verminderen door vaker met je ogen te knipperen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze achter een beeldscherm minder vaak knipperen. Maar knipperen is belangrijk, want zo worden je ogen in hun natuurlijk therapeutische vloeistoffen gewassen.

Het is ook belangrijk om regelmatig te stoppen met kijken naar een scherm. Onthoud 20-20-20. Het zal je herinneren om elke 20 minuten naar iets anders te kijken dat 20 feet (6 m) ver is, voor tenminste 20 seconden. Elke twee uur wordt tevens zeer aanbevolen pauzes in te lassen weg van het beeldscherm.

Mogelijk dat kijken naar schermen het gezichtsvermogen verbetert?
Ondanks de vele problemen die kunnen ontstaan door te vaak naar een scherm te kijken, is er een onderzoek in de Verenigde Staten toonde dat een beetje scherm kijken eigenlijk voordelen kan hebben voor de ogen. Specifiek werd  er geconstateerd dat het spelen van spelletjes het gezichtsvermogen juist kan verbeteren. Dit is omdat video games spelen tde spelers een kans geven om hun contrastgevoeligheid te verbeteren.

Contrastgevoeligheid is hoeveel een object kan vervagen voordat het niet meer te onderscheiden is van zijn achtergrond. Contrastgevoeligheid vermindert met het ouder worden. Contrastgevoeligheid is bijzonder belangrijk voor activiteiten zoals rijden met slecht zicht, zoals bij mist of ’s nachts.

Is kijken naar computers over het algemeen schadelijk voor je ogen?
Kijken naar een computerscherm lijkt over het algemeen geen blijvende oogschade te veroorzaken, wel een aantal irritante problemen zoals oogvermoeidheid en droge ogen.

Tot slot moeten we ook niet vergeten dat er veel meer potentiële problemen zijn, zoals bijvoorbeeld DVT (diep-veneuze trombose), die geassocieerd worden met langdurig zitten en naar een computerscherm staren.