De geschiedenis van de computer''
Recente Tweets


Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Geschiedenis van de computer, 'Wanneer en hoe ontstaan'

De geschiedenis van de computer en het ontstaan hiervan. Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld dat de computer er is. Zeker voor jonge mensen is een leven zonder computer niet voor te stellen. Maar als we 50/60 jaar terug gaan in de tijd, was de maatschappij helemaal niet bekend met computers. Dat is vandaag de dag nauwelijks voor te stellen. Alles wordt tegenwoordig geautomatiseerd, alles draait om computers. Iedereen maakt bijna dagelijks wel gebruik van de computer. We moeten even een e-mail versturen, we willen het nieuws checken of we doen een aankoop via het internet. Overal hebben we de computer bij nodig. Maar ook als u bijvoorbeeld een ziekenhuis binnenloopt, staat alles in het teken van de computer. Er worden netwerken gecreëerd om online actief te kunnen zijn, om gegevens uit te kunnen wisselen. Zoals gezegd is de computer overal bij betrokken, maar hoe is de computer eigenlijk ontstaan?

Computer als rekenmachines en ponskaarten
Voordat de computer er was, waren er de rekenmachines. Er kan wel gesteld worden dat een computer een uitvergrote rekenmachine is. Natuurlijk heeft de computer in de loop der jaren tal van meer functionaliteiten gekregen en kan de computer veel meer dan alleen het uitvoeren van berekeningen. De eerste rekenmachine kwam uit in 1914. Dat was een erg groot apparaat met veel toetsen. De rekenmachine evolueerde en werd steeds kleiner. In 1970 werd de zogeheten ‘minituarizing electronic calculator’ op de markt gebracht. Het was de eerste rekenmachine met digitale cijfers. Echter, het apparaat dat ponskaarten maakt lag ook ten grondslag aan het ontstaan van de computer .

Het gebruik van de computers
De scherpe lezer heeft al opgemerkt dat rondom de tweede wereldoorlog de computer belangrijker werd, na de tweede wereldoorlog vond er een grote ontwikkeling plaats met computers. In de tweede wereldoorlog werd er al gebruik gemaakt van een soort computers, deze werden dan met name gebruikt voor militair onderzoek. Zo moesten boodschappen en signalen van de vijand onderschept en gekraakt worden. Maar ook moest berekend worden op welke plek en afstand het beste een bom neergegooid kon worden. Deze computers hadden geen beeldschermen, ze konden alleen bediend worden met knoppen. Daarnaast hadden de computers wel een omvang van een aantal meters.

Wanneer de eerste computers in Nederland
De eerste computer werd in 1952 in Nederland geïntroduceerd. De computer droeg de naam ARPA 1. Deze werd ontwikkeld op de universiteit van Amsterdam. Vanaf de jaren ’70 vond er een nieuwe ontwikkeling plaats. Er kwamen computers op de markt die ook gewoon in huis konden worden gebruikt. Waar tot voorheen alleen computers binnen bedrijven en instellingen werden gebruikt, konden nu ook mensen een computer in huis halen. Deze computer werd dan ook wel de ‘homecomputer’ genoemd. Echter, deze computers waren vaak klein en goedkoop, maar ook vooral onhandig. Er ontstonden speciale groepen mensen die zich in de computer gingen verdiepen, kennis werd met elkaar gedeeld. Maar lang niet iedereen had een computer in huis, het was uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Maar doordat er prijsverlagingen kwamen, computers op eenzelfde manier bestuurd konden worden, nam de populariteit voor computers toe.

Computers vandaag de dag vooruitgang
Een belangrijke ontwikkeling voor de computer was de uitvinding van internet. Via een netwerk konden mensen via de computer met elkaar communiceren. Een bedrijf als Apple was al lang bezig met de ontwikkeling van computers. Echter, door de komst van internet voor mensen, nam de vraag naar computers toe. Een bedrijf als Apple speelde hier graag op in en ontwikkelde de zogeheten Mac books. Ook Google is erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van de computer zoals ze vandaag de dag zijn. Veel mensen gebruiken de zoekmachine immers dagelijks. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om op een tablet of smartphone handelingen uit te voeren die je op een computer ook kunt. Er ligt nog steeds een grote toekomst voor de computer te wachten, misschien ‘swipen’ we straks wel allemaal met de vinger over de tafel.

Wanneer eerste internet in Nederland? (1996)
We hadden voor het eerst in Nederland sinds 1996 internet, Het ging toen nog met een langzame modem van '
9600 bits' waarmee we inbelde via de servers in Amsterdam en Utrecht.  Zie de indrukwekkende film hier hoe het te werk ging. 

Wanneer was de eerste glasvezel kabel? (1985)
Het mooie is dat we nu pas ervaren dat er overal glasvezelkabel komt voor ons internet. Toch was het al lang ter spraken zoals in 1985 in Goirle. Dhr Chriet Titulaer verteld zijn mening over glasvezel. Toch wonderlijk dat er al in 1985 over werdt gesproken. Zie hieronder de video van Chriet Titulaer. 

Hoe zagen websites er vroeger uit?

Hoe zagen websites er vroeger uit? In onze 'Top 10' ziet u beeldopnamens van leuke websites, Waarschijnlijk ken u ze nog allemaal wel. Lees meer..