Koeling - Ventilatie Pc-tips
Recente Tweets


Social media

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Problemen met de temperatuur van de computer

Computers kunnen te maken krijgen met koelingsproblemen. Koelingsproblemen kunnen door allerlei oorzaken optreden. Maar vaak komt het doordat de omgevingstemperatuur te hoog is geworden. Maar wat zijn koelingsproblemen eigenlijk? 

 

In bepaalde omstandigheden lukt het computers niet meer om de hardware voldoende af te laten koelen. Daardoor zal het oververhit raken. De computer kan dan te maken krijgen met allerlei problemen. U kunt dan denken aan crashes van het systeem, de computer start automatisch opnieuw op of rare foutmeldingen die u nog nooit eerder gezien heeft. Het is zelfs mogelijk dat er bestanden op uw computer beschadigd raken, waardoor de pc niet meer in staat is om op te starten, of zelfs vast kan lopen.

Wanneer de computer deze problemen vertoont, is het zaak om direct in te grijpen.

Computerproblemen
Wanneer een computer problemen heeft, wordt er vaak gedacht dat dit aan de software ligt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun computer opnieuw te installeren en denken daarmee de problemen te hebben verholpen. Als een herinstallatie toch niet de oplossing is, kan er in veel gevallen vanuit worden gegaan dat het een hardware probleem betreft. Wanneer de omgevingstemperatuur hoog is, gaat het vaak om een koelingsprobleem van de computer. Het is dus zaak om eerst te onderzoeken of het daadwerkelijk om een koelingsprobleem gaat. Daarmee hoeft u dus niet direct de computer opnieuw te installeren.

Temperatuur ventilator
Maar hoe kunt u nu weten wat de temperatuur is van de computer? Er zijn speciale sensoren op uw computer die meten hoe warm de hardware-elementen zijn. Deze sensoren zitten onder meer bij de processor. U kunt de waarden vinden in het BIOS/UEFI. Maar het is gemakkelijker om software te gebruiken om de temperatuur uit te lezen. U kunt dan kiezen voor CPUID Hardware Monitor.
U kunt zich afvragen wat nu de ideale temperatuur is van uw computer. Dit verschilt per computer. Echter een temperatuur die boven de 50 graden Celsius komt, is voor veel computers niet fijn. Wanneer het blijkt dat de temperatuur erg hoog is, is het verstandig om direct maatregelen te nemen. Zo kunt er voor kiezen om de computerkast stofvrij te maken. In veel gevallen is het ook raadzaam om de ventilator te vervangen.

Geluid van de ventilator
Als u te maken heeft met een ventilator die veel lawaai maakt, is dit eenvoudig te verklaren. De ventilator moet namelijk erg snel draaien om de warmte weg te kunnen krijgen. Daardoor zal er ook veel geluid worden gemaakt door de ventilator. Maar lang niet altijd hoeft de ventilator op volle toeren te draaien. Zeker niet als de computer weinig wordt gebruikt. Het geluid kan verminderd worden door de snelheid van de ventilatoren aan te passen aan de vraag naar de koeling. Als de ventilator veel lawaai maakt, kan het zijn dat deze gerepareerd of vervangen moet worden. Als u uw vinger op het centrum van de ventilator legt en deze stopt met draaien, dan loopt de ventilator aan. Het geluid moet dan wel verdwijnen.

Stille koeler
Wanneer u goede koelers in uw computer heeft zitten, zijn deze voorzien van sterk warmtegeleidend materiaal. Ze zullen een groot oppervlakte voor de koeling hebben. Als er een goede geleidbaarheid en een groot koelingsoppervlakte is, zal dit voor een ideale koeling van de processor zorgen. De ventilator zal in veel gevallen dan ook een stuk langzamer draaien. Het is zelfs mogelijk dat deze helemaal stil staat. De schoepen hoeven dan geen hoog toerental te maken. Hoe groter deze schoepen zijn, hoe minder toeren er nodig zijn. Daardoor is het mogelijk om een stille koeler te creëren.
Wilt u nog minder geluid? Kies dan voor een watergekoeld systeem. Deze zijn nog geluidsarmer. Dat komt omdat het rondcirculerende water geen geluid maakt. Er wordt gebruik gemaakt van een pompje dat het water verplaatst. Dat zal een stuk minder geluid produceren dan een ventilator.

Ventilatoren goed schoon houden
Wanneer een ventilator vol zit met stof of gewoon vies is, zal deze een stuk minder goed koelen. Het is daarom belangrijk om de ventilator goed schoon te houden. U kunt er dan voor kiezen om de ventilator schoon te maken met de stofzuiger. Maak niet alleen de ventilator voor de processor schoon. Veel computers zijn namelijk ook uitgerust met een ventilator voor de grafische kaart. Ook deze moet goed schoon gehouden worden. Ook de ventilator van de voeding kunt u terug vinden in de kast. Deze ventilator kunt u vaak minder gemakkelijk bereiken. Maar dat wil niet zeggen dat u deze ventilator niet schoon moet maken.

Speedfan
Bent u het helemaal zat dat de ventilatoren zo warm worden en dat ze zoveel lawaai maken? Kies er dan voor om Speedfan te gebruiken. Met deze software is het namelijk mogelijk om de snelheid van de ventilatoren aan te passen. Op deze manier kunt u er voor zorgen dat het geluid onder controle blijft. Het programma zal er namelijk voor zorgen dat bij een stijgende temperatuur de ventilator harder gaat draaien. Als de koeling minder belangrijk wordt, bijvoorbeeld als de computer uitgaat, kan Speedfan er voor zorgen dat de snelheid weer omlaag gaat. Echter, u moet wel oppassen. Niet alle moederborden worden door Speedfan ondersteund. Sommige moederborden laten het namelijk niet toe dan te snelheid van de ventilatoren wordt aangepast. Speedfan kan er dus voor zorgen dat de ventilatoren langzamer draaien, maar dit zal wel ten koste gaan van de koeling. Als u het programma verkeerd gebruikt, kunnen bepaalde onderdelen van uw computer warm worden en kan er dus schade optreden. Het is met Speedfan ook mogelijk om waardes uit te lezen. Zo kunt u de snelheden te weten komen, maar ook de temperaturen van de ventilatoren.

Gegevens Speedfan
Als u Speedfan gaat gebruiken, zult u heel wat informatie verwerken krijgen. Als het u nog niet duidelijk is welke temperatuur bij welke ventilator hoort, kunt u de sensoren loskoppelen. Op deze manier kunt u controleren wat er precies met de waardes gebeurd. Als u een ventilator uitzet zal de snelheid dalen naar 0 RPM. Als u de temperatuur wilt weten van de processor, dan kunt u dat doen door de processor tijdelijk zwaar te belasten. Ook kan de temperatuur van de harde schijf achterhaald worden. Het gaat dan om de waarde HD0. Het is natuurlijk wel zaak om alles goed op elkaar af te stemmen. Het is namelijk mogelijk om de ventilator met behulp van Speedfan op de hoogst noodzakelijke snelheid te laten draaien.

Speedfan gebruiken
In het hoofdvenster van Speedfan kan de basissnelheid van de ventilatoren worden aangepast. Dit kan gedaan worden om het geluid naar beneden te brengen. Echter, u moet dit niet te veel doen. Het is namelijk wel belangrijk dat uw computer voldoende gekoeld wordt. De temperatuur kan ook automatisch in de gaten worden gehouden. Binnen het scherm van Speedfan kan gekozen worden voor een sensor. Daar kunt u een waarschuwingsniveau instellen. Het programma zal er automatisch voor zorgen dat de snelheid wordt verhoogd of verlaagd. Dit zal gedaan worden aan de hand van de temperatuur en de meegegeven instellingen. Rechts onderin het scherm wordt de actuele temperatuur weergegeven. Bij het tabblad ‘Speeds’ kunnen nog meer instellingen worden meegegeven. Het is belangrijk om de optie ‘Automatically variated’ aan te klikken. Ook de optie ‘Automatic fan speed’ moet worden geactiveerd. Het is dus mogelijk om de ventilator helemaal te optimaliseren. Wanneer u aan het testen bent, is het belangrijk om de temperatuur niet teveel op te laten lopen. Dit kan namelijk tot schade leiden aan uw computer.