Windows computers defragmenteren
Recente Tweets
Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Windows defragmenteren. Hoe en wat is het?

Misschien heeft u wel eens gehoord van de harde schijf defragmenteren op de computer. De Tips over defragmenteren kan er voor zorgen dat uw PC meer ruimte tot zijn beschikking krijgt. Ook kan het er voor zorgen dat uw PC niet meer vast loopt. Als u graag uw schijf op wilt ruimen, doet u er verstandig aan om uw pc te defragmenteren. Maar hoe gaat het defragmenteren nu eigenlijk in zijn werk en waarom zou u het moeten doen?


Waarom een pc defragmenteren?
Veel mensen hebben wel eens van defragmenteren gehoord, maar weten eigenlijk niet wat het is. Elke keer als u een handeling uitvoert op de computer, bijvoorbeeld het opslaan van een document, raakt de computer een stukje voller. Vergelijk het maar met een emmer water, waarin telkens een druppel bijkomt als u een handeling doet. Soms kan het zijn dat de ‘druppels’ in de computer niet goed op elkaar aansluiten. Er komt dan wat ruimte vrij. Dat is ruimte die niet is opgevuld, maar toch niet meer beschikbaar. Wanneer een schijf wordt gedefragmenteerd worden de plekjes toch opgevuld. De druppels worden als het ware in elkaar geperst zodat alle ruimte wordt benut. Zodoende is het dus mogelijk om na het defragmenteren flink wat extra ruimte vrij te hebben op uw PC.

Windows XP defragmenteren
Als u een Windows XP computer heeft kunt u deze defragmenteren. Klik hiervoor op de startknop en ga naar ‘alle programma’s’. Kies vervolgens voor ‘Bureau-accessoires’ en ga vervolgens door naar ‘Systeemwerkset’. Hier moet u op ‘Schijfdefragmentatie’ klikken. U kunt hier een schijf selecteren die u graag wilt defragmenteren. Klik vervolgens op ‘Analyseren’. Hier kunt u zien of het nodig is om deze schijf te defragmenteren. Wanneer dit nodig is, kunt u op ‘Defragmenteren klikken’. Dit kan best een tijdje duren.

Windows Vista defragmenteren

Het is ook mogelijk om een Windows Vista computer te defragmenteren. Ga naar start en klik op ‘Deze computer’. Kies een schijf uit die u wilt defragmenteren. Klik met de rechtermuisknop op deze schijf en klik op ‘Eigenschappen’. Er opent zich een venster en kies voor het tabblad ‘Extra’. Klik dan op ‘Nu defragmenteren’. Er zal zich dan opnieuw een venster openen. U kunt er dan voor kiezen om direct de schijf te defragmenteren. Het is ook mogelijk om een tijdstip uit te kiezen om de schijf te defragmenteren. Klik dan op ‘Schema aanpassen’.

Windows 7 defragmenteren

Om Windows 7 te defragmenteren moet u eerst naar het ‘configuratiescherm’ gaan. Dit vindt u onder het startmenu. Kies in het configuratiescherm voor ‘Systeem en Beveiliging’. Hier komen weer een aantal opties naar voren. Ga op zoek naar het kopje ‘Systeembeheer’. Klik vervolgens op ‘harde schijf defragmenteren’. Hier kunt u een schijf kiezen die u wilt defragmenteren. Het is ook mogelijk om een bepaalde tijd van defragmenteren in te stellen.

Windows 8 defragmenteren

In Windows 8 vindt er een automatische defragmentatie plaats. Dit gebeurt normaal gesproken elke woensdag. Het is echter wel mogelijk om in Windows 8 de frequente en het tijdstip van het defragmenteren aan te passen. Wanneer u in het startscherm bent, kunt u klikken op ‘Configuratiescherm’. Vervolgens klikt u op ‘Systeem en beveiliging’. In het scherm van ‘Systeembeheer’ kunt u kiezen voor ‘De stations defragmenteren en optimaliseren’. Hier kunt u de instellingen aanpassen.