Harde schijf kopen of portable harddisk
Recente Tweets

De goedkoopste shop voor alle  hardeschijven

O.a in het assortiment: Freecom Transcend Verbatim Western Digital Seagate Western Digital 1 TB 2 TB 4 TB 3 TB 500 GB

Vandaag besteld, morgen in huis

Harde schijf kopen of portable harddisk

Het is zover dat je een externe harde schijf of een portable (draagbare) moet kopen, maar je raakt een beetje overdonderd door het teveel aan beschikbare informatie. Het doel van dit artikel is daarom de hoeveelheid informatie terug te brengen tot de drie belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden voordat je een externe schijf of een portable gaat aanschaffen.

Een bonus tip om te beginnen: Wat is het verschil tussen een externe harde schijf en een portable (draagbare) harde schijf? Simpel, een externe harde schijf heeft een externe stroomvoorziening nodig terwijl een portable harde schijf de stroom gebruikt van de computer zelf.

Je schijf is dus een externe harde schijf wanneer het een stopcontact nodig heeft en een portable harde schijf als geen stopcontact nodig is. Vastzitten aan een externe stroomvoorziening kan misschien vervelend lijken, maar het is niet anders en houdt de ingebouwde ventilator op gang om je externe schijf koel te houden hetgeen veiliger is voor de gegevens die daarop worden bewaard. Een nadeel is natuurlijk dat je zonder stopcontact geen toegang krijgt tot je gegevens.

TIP 1. Check hoeveel opslagruimte je nodig hebt en kies een opslagcapaciteit hoger dan de bepaalde hoeveelheid. Portable en externe harde schijven kunnen prijzig zijn, vooral de schijven die een extra grote capaciteit bieden. Het is echt voordeliger om nu meteen meer dan de nodige capaciteit te kiezen dan wanneer je later een schijf erbij moet aanschaffen.

Stel, je maakt als consument geen zwaar gebruik van media. Je hoeft geen films te downloaden en je hoeft ook geen grote muziekcollectie te verzamelen. Het zijn vooral Word en Excel bestanden die je op de computer bewaart, bestanden waarvoor je, zeer verstandig, een opslagruimte nodig hebt voor een backup. Draagbare schijven van tussen de 80 en 120 GB zijn niet echt duur en zijn in zo'n geval een prima keuze .

Wil je toch een grotere capaciteit dan zal een schijf van 250GB zodanig aan je behoeften voldoen dat je niet gauw weer een nieuwe harde schijf zal hoeven kopen.

Maar laten we nu zeggen dat je een zware gebruiker bent van media bestanden. De muziek op je computer is allemaal digitaal (CD? Wat is dat?) en bovendien ben je bezig met het bouwen van je eigen high-definition (hoge definitie) filmbibliotheek. Als dit het geval is, hebben we het over terabytes aan bestanden en je moet zo groot gaan als je je kunt permitteren. Op de lange termijn, ben je goedkoper uit als je meteen een hoge opslag capaciteit kiest. Je schijf wordt niet snel vol en je zal ook niet zo gauw een tweede (of derde of vierde) schijf nodig hebben.

Heb je meerdere computers waarvan je tegelijk een backup moet maken? Overweeg een NAS (network-attached storage/op het netwerk aangesloten opslagmedium) apparaat of een RAID (redundant array of independent disks/waar de gegevens over meerdere schijven worden weggeschreven). Deze zullen beter aan je behoeften voldoen. Eenvoudig gezegd, zijn NAS en RAID apparaten bedoeld om grote hoeveelheden data te handhaven. Een NAS is in wezen een computer die als enige taak gegevens moet opslaan (een bestandsserver), terwijl een RAID uit meerdere externe harde schijven bestaat die samenwerken als één eenheid. Een backup van meerdere computers die grote hoeveelheden gegevens bevatten vereist vaak een opslag capaciteit van 12 tot 16 TB, een capaciteit die je niet kan vinden in een enkele externe harde schijf.

TIP 2. Ga voor USB 3.0, ook wel SuperSpeed USB 3.0 genoemd (SS). Het speelt geen rol of je computer momenteel USB 3.0 ondersteunt of niet. Uiteindelijk zal je ooit je computer vervangen (je weet dat je dat zal doen) en USB 3.0 poorten duiken steeds vaker op in nieuwe modellen en USB 3.0 zal alleen maar verder toenemen in populariteit. Trouwens zijn de portable en externe harde schijven met USB 3.0 tegenwoordig praktisch allemaal achterwaarts compatibel met USB 2.0, zodat je USB 2.0 kan blijven gebruiken tot je straks overstapt.

Er is maar een reden om USB 3.0 te overslaan en dat is als je echt krap met cash zit en je niets anders doet op je computer dan tekstverwerking of tabellen en simpele documenten. In alle andere gevallen laat de mogelijkheid van USB 3.0 niet voorbij gaan en geniet van zijn supersnelheid.

TIP 3. Zorg voor een of andere type van automatische backup. De aanschaf van een externe of portable harde schijf om een backup te maken van je gegevens is een geweldige eerste stap, maar heeft weinig zin als je daarna vergeet om het daadwerkelijk te gebruiken. Software aanschaffen om de backups te automatiseren zal je alle last ontnemen en zorgen dat het karwei wordt geklaard. Wat je nog wel moet doen is regelmatig controleren dat de automatische backup goed werkt, vooral in het begin.

Een automatische backup heeft slechts een nadeel, het kan de prestaties van je computer vertragen. Heb je het bijvoorbeeld zo ingesteld dat de automatische backup plaatsvindt wanneer je de computer opstart dan kan je verwachten dat de computer traag zal werken totdat de backup is voltooid. En, bij veel bestanden, kan een backup makkelijk 30 minuten en meer in beslag nemen.
Toch is dit makkelijk op te lossen. Stel de automatische backup op je externe schijf zodanig in dat het plaatsvindt aan het eind van de dag of op een tijdstip wanneer je weet dat de computer niet zal worden gebruikt.

En veel plezier met je nieuwe harde schijf, extern of draagbaar!