Random Access Memory voor computer 'RAM'
memory kaart
Recente Tweets

De goedkoopste shop voor alle  RAM geheugens

O.a in het assortiment: Blu-Basic Corsair Crucial DaneElec Kingston OEM goedkoopste 2 GB 8 GB 4 GB 1 GB

Vandaag besteld, morgen in huis

Wat is RAM geheugen? Welke de juiste?

RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Jouw computer gebruikt het RAM geheugen om toepassingen en gegevens tijdelijk op op te slaan.

Als je last heeft van een trage computer kan het zo zijn dat een uitbreiding van het RAM geheugen een prestatieverbetering kan geven.

Dus welk RAM geheugen heb ik nodig?

De snelheid van jouw moederbord bepaalt welke geheugensnelheid jij kan en mag gebruiken. Omdat het per moederbord verschilt welke RAM bankjes je kunt gebruiken is het verstandig om altijd het bijgeleverde boekje (handleiding) te raadplegen als je RAM geheugen gaat kiezen. Je kunt tevens ook gebruik maken van online tools om te kijken of jouw moederbord een RAM bankje ondersteund of niet.

RAM
RAM geheugen is erg belangrijk voor je computer. RAM geheugen is een snelle tijdelijke opslag voor informatie die jouw CPU (processor) verzamelt.

Als je computer niet genoeg RAM geheugen meer tot zijn beschikking heeft, gaat het, indien mogelijk, geheugen lenen van je harde schijf. Dit is echter nooit zo snel als RAM geheugen.

RAM geheugen is in alle gevallen belangrijk, of je nu spelletjes speelt, video's bewerkt of de computer alleen als tekstverwerker gebruikt, je hebt ten alle tijden RAM geheugen nodig.

Hoeveel geheugen heb ik nodig?
Hoeveel geheugen je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Speel je spelletjes? Doe je ook aan videobewerking? Heb je veel tegelijk open staan of sluit je je computer niet vaak af?

Standaard raad ik iedereen tegenwoordig aan om minimaal 4 GB RAM geheugen aan te schaffen, echter is het met de concurerende prijzen van tegenwoordig aangeraden om te kijken naar 8 GB of zelfs 16 GB.

De meeste moederborden hebben vier slots voor RAM geheugen, je zou denken dat het dan slim is om alle vier de bankjes op te vullen. Dat is echter niet waar.

De meeste moederborden ondersteunen RAM geheugen in Dual Channel opstelling. Dan heb je, als voorbeeld, twee bankjes van 8 GB in plaats van 4 bankjes van 4 GB op het moederbord zitten.

Door gebruik te maken van Dual Channel geheugen kan het geheugen efficiënter worden gebruikt door je moederbord en zal je uiteindelijk meer en betere prestaties uit je computer kunnen halen.

Ik zal als maatstaaf een aantal voorbeelden geven om te laten zien wat ik persoonlijk zou doen als ik in bepaalde situaties een computer zou samenstellen. Aan de hand van de voorbeelden kun je jouw situatie toepassen en een keuze maken.

Voorbeeld 1: Tekstverwerken en internetten
Vooral veel normale en zakelijke gebruikers doen niet veel meer dan tekstverwerken en internetten. Hier en daar een flash spelletje maar meer niet. In dit geval heb je aan 4 GB geheugen genoeg.

Voorbeeld 2: Gamen
Een gamer is al snel niet meer tevreden met de prestaties, 4 GB zou voldoende kunnen zijn. Echter, als we naar de toekomst gaan kijken, is het verstandiger om 8 GB of zelfs 16 GB in de computer te prikken, afhankelijk van de gewenste prestaties en levensduur van de computer.

Voorbeeld 3: Videobewerken
Voor de beginnende videobewerker is 8 GB genoeg geheugen. Wil je echter meer en beter, kun je beter voor 16 GB kiezen. 16 GB zou in dit geval mijn minimum zijn indien dat mogelijk is.