Back-Up van bestanden, hoe? Waarom?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Een back-up maken in Windows 'kopie van gegevens'

Wat is een back-up? Een back-up is een kopie van gegevens, bestanden en data. Bij het uitvoeren van een back-up zullen (belangrijke) bestanden worden gekopieerd. Het is immers mogelijk dat door een brand uw computer wordt verwoest, of dat uw computer wordt gestolen. Wanneer u geen back-up heeft van uw gegevens, bestanden of data, zal dit alles verloren zijn. Daarom is het goed om alles op een tweede plek op te slaan. Dit wordt dan een back-up maken. Ook kan een back-up er voor zorgen dat beschadigde gegevens, bestanden of data hersteld worden.  Lees hier hoe het moet en waarom.

 

Waarom moet u een back-up maken?
Het herstellen van verloren of beschadigde gegevens kunt u realiseren door middel van het maken van een back-up. Wanneer u een back-up heeft gemaakt kunt een schade die is opgelopen bij een crash van de harde schijf, een virus, diefstal van uw apparaat, onbedoelde verwijdering van bestanden, stroomstoringen, gebrekkige programma’s of brand herstellen.

Waarvan moet u een back-up maken?
Voor een aantal zaken op uw computer kunt u een back-up maken. Dit gaat vaak om bestanden waar u (veel) waarde aan hecht. U kunt dan denken aan persoonlijke zaken zoals foto’s, documenten, gegevens en e-mailberichten. Maar het is ook mogelijk om een back-up te maken van gekochte software, financiële gegevens, gedownloade films en muziek, internetfavorieten en bestanden met gebruikersnaam- en wachtwoordgegevens. Waarvan u een back-up maakt, hangt af van het feit hoeveel waarde u eraan hecht. Wilt u niet dat uw foto’s verloren gaan? Maak dan een back-up van uw foto’s.

Back-up maken in Windows XP
Het is erg gemakkelijk om binnen XP een back-up te maken. XP heeft namelijk een programma waarmee u een back-up kunt maken. Ga hier voor naar ‘Start’, ‘Alle programma’s’ en kies voor ‘Systeemwerkset’. Als u gebruikt maakt van Windows XP Home Edition, moet u eerst het programma installeren. Dat gaat op de volgende manier: Plaats als eerste de cd-rom van Windows XP in uw computer. Klik vervolgens op het pictogram als er geen automatische opstart plaatsvindt. Klik vervolgens in het Microsoft Windows XP scherm op ‘Alle taken uitvoeren’. Vervolgens kunt u er voor kiezen om door deze cd-rom heen te bladeren. Open ‘Windows Verkenner’ en kies voor ‘Valueadd’, ‘Msft’ en ‘Ntbackup’. Vervolgens moet u dubbelklikken op Ntbackup.msi. Vervolgens zal de installatie gedaan worden.

Als u een back-up gaat maken moet u op een aantal zaken laten. Zo is het belangrijk om te weten van welke bestanden u een back-up wilt maken. Daarnaast moet u de locatie van de back-up bestanden bepalen. Dit kan namelijk gedaan worden op een schijf in uw netwerk. Echter, dat is niet altijd even handig. Het is ook mogelijk om uw back-up te bewaren op een externe harde schijf. Ook is het belangrijk om te weten wat voor back-up u dient te maken. Er zijn een vijftal mogelijkheden:

  • Normale back-up; Hierbij worden de geselecteerd bestanden gekopieerd en gemarkeerd. Het is de eenvoudigste methode, die echter wel het meeste tijd kost. 
  • Incrementele back-up; Dit is een tijdbesparende mogelijkheid. Er worden enkel bestanden gekopieerd die sinds de laatste normale of de incremente back-up zijn aangemaakt of veranderd zijn. Ook zal het de bestanden markeren. Echter heeft u nog wel steeds een normale back-up nodig als beginpunt. 
  • Differentiële back-up; Ook deze mogelijkheid zal u flink wat tijd besparen. Bij deze variant van een back-up zullen enkel de bestanden worden gekopieerd die zijn veranderd of aangemaakt sinds dat de laatste normale back-up werd gemaakt. Deze heeft u dus ook nodig! De bestanden zullen niet gemarkeerd worden. Als u de bestanden wilt terugzetten, hoef u maar twee bestanden te lokaliseren en daar een controle op uit te voeren. Het gaat dan om de volledige back-up en de differentiële back-up die het laatste gemaakt zijn. 
  • Copy; Bij deze vorm zullen alle geselecteerde bestanden worden gekopieerd. Ze zullen echter niet gemarkeerd worden. Op deze manier kunt u snel een kopie maken. 
  • Dagelijkse back-up; De dagelijks back-up zal er voor zorgen dat alle bestanden die op een dag worden aangemaakt of veranderend gekopieerd zullen worden. Ze zullen niet worden gemarkeerd. Er zijn echter wel twee minpunten aan deze back-up vorm. Het gaat namelijk alleen om de bestanden die op de dag zelf zijn aangemaakt en als er een dag wordt gemist zal er geen back-up worden gemaakt.

Back-up maken in Vista
Wanneer u een complete back-up wilt maken van een Vista computer kunt u dit alleen doen met de volgende edities van Vista; Business, Enterprise en Ultimate. Het is wel mogelijk om van alle versies van Vista een back-up te maken van bestanden of mappen. Vista beschikt over een eigen tool waarmee u een back-up kunt maken. Wanneer u klaar bent met installeren van het besturingssysteem, kunt een reservekopie maken van uw systeempartitie. Via deze manier heeft u dan een goede back-up achter de hand. Als u een back-up wilt maken in Vista, dient u wel ingelogd te zijn als administrator.

Om een back-up te maken in Vista gaat u naar ‘Start’ en kies vervolgens voor ‘Configuratiescherm’. Binnen dit scherm gaat u naar het onderdeel ‘Systeem en onderhoud’. Hier vindt u de keuze om een back-up te maken van uw computer. Kies voor ‘Back-up maken’. Hier kunt u kiezen voor een doel, bijvoorbeeld een externe harde schijf of een DVD-brander. Als u kiest voor een DVD-brander, zal Vista gaan berekenen hoeveel Dvd’s er nodig zullen zijn. Als dit klaar is kunt u op ‘Back-up’ starten klikken. Op de Dvd’s zal nu door Vista een back-up worden gemaakt. Het is aan te raden om een back-up te maken op een externe harde schijf. De schijven zijn tegenwoordig niet meer zo duur en de levensduur is een stuk langer dan de levensduur van een DVD.

Back-up maken in Windows 7
Om een back-up te maken in Windows 7 moet u naar het back-up centrum gaan. Via het startmenu kunt u ‘back-up’ intikken. Dat is de snelste manier om er te geraken. Klik vervolgens op ‘Een back-up maken van uw computer’. U zult dan in het scherm ‘Back-up maken en terugzetten’ komen. Kies vervolgens voor ‘Back-up’ instellen. Wanneer u externe harde schijf heeft aangesloten, zal deze automatisch gedetecteerd worden. Het is ook mogelijk om een back-up weg te schrijven op een netwerk. Dit kan echter alleen in de Enterprise, Professional en Ultimate versie van Windows 7. Kies vervolgens voor ‘Volgende’. Vervolgens komt u in een scherm waar u er voor kunt kiezen om Windows automatisch alle mappen te laten kiezen. Dit is handig, maar de map ‘program files’ bevat bestanden die FAT 32 geformatteerd zijn, bestanden in de TEMP map, de prullenbak en bestanden die groter als 1 GB zijn worden niet meegenomen. Wanneer u zelf mappen wilt bepalen kunt u voor ‘Zelf bepalen’ kiezen. Klik vervolgens weer op ‘Volgende’. Hier kunt u de mappen kiezen waarvan een back-up moet worden gemaakt. Laat de optie ‘Systeemkopie opnemen van stations’ aangevinkt. Er zal dan tijdens het maken van een back-up ook automatisch een systeemkopie worden gemaakt. Dit is nodig om Windows te kunnen laten functioneren. Het gaat dan om een complete kopie van uw harde schijf. Kies vervolgens weer voor ‘Volgende’. In dit scherm kunt u controleren of uw back-up instellingen juist zijn. Daarnaast kunt u aangeven of het schema van de back-up wilt wijzigen. Vul het schema in. Standaard staat dit op een keer per week. Als u de systeemkopie wilt terugzetten kiest u voor ‘Herstelschijf maken’. Sla de instellingen op en voer de back-up uit.

Back-up maken in Windows 8
Windows 8 heeft de beschikking over een handig hulpprogramma. Dit programma kan voor u regelmatig een back-up maken. Zodoende heeft u er geen omkijken naar. Het hulpmiddel draagt de naam ‘Bestandsgeschiedenis’. Om het op een juiste manier zijn werk te laten doen, moet u een externe harde schijf aansluiten op uw computer. Vervolgens opent u het ‘Configuratiescherm’. Gebruik de sneltoetsen ‘Windowstoets en X’. Klik vervolgens op ‘Configuratiescherm’. Kies vervolgens voor ‘Systeem en Beveiliging’. Kies vervolgens voor ‘Bestandgeschiedenis gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken’. Er zal zich dan een venster openen. Hier kunt u voor ‘Inschakelen’ kiezen. Vervolgens kan het venster gesloten worden. Uiteraard moet u wel de beschikking hebben over een externe harde schijf.