Firewall op je Windows 'Waarom nodig?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Wat is een firewall en waarom heb je er één nodig?

Een firewall is de beschermende barrière tussen je PC en alle andere computers waarmee je verbonden bent. Als je op internet zit ben je zichtbaar voor de buitenwereld (anders zou je geen enkele webpagina in je browser kunnen openen!).

Je bent zichtbaar door een“poort”. Een poort is een in/uitgang van je computer voor een bepaalde service die beschikbaar is. Er zijn vele van deze poorten, elk met een eigen nummer. De drie meest gebruikte poorten zijn de world wide web (poort 80), je inkomende e-mail (meestal poort 110) en je uitgaande mail vaak 25).

De bedoeling van de firewall is de poorten afsluiten wanneer je ze niet gebruikt. Doe je dat niet, dan zijn je open poorten een uitnodiging voor anderen om je computer binnen te dringen! Indien je slechts een stuk beveiliging wilt op je computer, laat het de firewall zijn. Het is een must-have, tenzij je computer niet aangesloten wordt op de buitenwereld.

Wat kan er zonder firewall gebeuren?
Als je een schone, ongepatched Windows XP installatie hebt gedaan, zal je computer binnen enkele minuten worden aangevallen. Je wordt via de open poorten aangevallen en bestookt met pop-up berichten; zonder dat je het weet zullen Trojans (Trojaanse paarden), virussen en wormen in het geheugen worden geladen; spyware en malware worden in je browser verstopt. In feite, heeft het tijdschrift PC Format onlangs (nummer 194) zo’n situatie getest. Hun onbeschermde pc werd binnen 2 en een half uur onbruikbaar!

Een firewall had de aanvallen van buitenaf kunnen afweren (… hoewel niet allemaal, want Windows XP moet eerst met de service packs 1 en 2 gepatched voordat het op Internet mag).

Maar zelfs met alle XP service packs en updates, geen firewall hebben houdt in dat iemand vroeg of laat een open poort en dus toegang zal vinden naar je computer. Als iemand erin slaagt om een Trojan op je pc te installeren, kan hij het ook beheeren! (Zie onze Trojan sectie voor meer informatie hierover.)

Hoe Firewalls bescherming bieden
De meeste systeem firewalls, zoals die van Windows XP, waarschuwen voor ongewenst inkomend verkeer en verdachte verbindingen. Iedereen die probeert toegang tot je PC te krijgen zal eerst de firewall tegen komen. De firewall leidt de aanval af, en geeft je een waarschuwing. Maar een goede firewall, zoals ZoneAlarm bijvoorbeeld, zal je ook waarschuwen voor verdacht uitgaand verkeer (de eigen firewall van XP doet dit niet). De beste firewalls doen dus beide – ze vertellen je over inkomend en uitgaand verkeer.

Firewall soorten
Voor algemeen gebruik, kan je firewalls in twee categorieën delen: hardwarematig en softwarematig. Een hardware firewall kan een router zijn die tussen je computer en de buitenwereld zit. Je kan meer computers aansluiten op de router, en elk computer zal worden beschermd door de firewall die op de router zit.

Een software firewall is bijvoorbeeld het programma ZoneAlarm. Je installeert het op je pc, en het zal de open poorten verbergen, inkomende aanvallen afleiden, en je waarschuwen over verdacht uitgaand verkeer. Voor extra bescherming kan je firewall software op elke computer installeren die aan de router is aangesloten. De eventuele aanvaller moet dan zeer vastberaden zijn om door de firewall van je router en de software firewall te dringen om je computer te bereiken!

Welke firewall moet ik nemen?
Als je een draadloze router hebt dan zit er waarschijnlijk al een firewall in. Je moet de configuratie van je router controleren en zorgen dat de firewall ingeschakeld is (sommigen zijn als default uitgeschakeld!). Als de firewall van je router eenmaal is ingeschakeld, kan je ook de firewall software op elke PC installeren die op de router is aangesloten, gewoon als dubbele bescherming.

Als je niet aangesloten bent op een router, dan heb je een softwarematige firewall nodig. Als je Internet Security software bezit zoals Kaspersky bijvoorbeeld, dan is er waarschijnlijk ook een firewall inbegrepen. Controleer het even. Als je geen Internet Security software hebt dan raden we je aan de gratis versie van ZoneAlarm te gebruiken. Dit stukje software van ZoneLabs is al enige tijd op de markt en heeft een zeer goede reputatie.

Om het samen te vatten: Heb je er geen en wil je met je computer op internet, dan MOET JE een firewall aanschaffen! Op www.BesteVirusscanner.com/Beste-Antivirus/ is een selectie antivirus software te vinden met firewall.