Energie en gas opzeggen > meterstanden doorgeven?
Recente Tweets

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Energie en gas contract opzeggen en overstappen

Energie en gas contract tussentijds opzeggen, ook wel contract ontbinden stroom en gas genoemd. Contracten van 1 of of zelfs 5 jaar van deze energie leveranciers kunnen altijd tussentijds worden opgezegd. Hoe dit kan leest u hier.

 

Verschillende soorten contracten van energie en gas
Er zijn heel wat soorten vormen van contracten bij stroom en gas leveranciers. Elke leverancier biedt net iets anders, dus ook contractvormen kunnen anders zijn. De ene leverancier geeft u variabel stroom en gas, en de andere leverancier zet u het liefste op 1-2-3-5 jaar contract. Het verschilt dus enorm in de keuzes die de leverancier op dat moment aan u aan heeft geboden, en vaak weet u zelf niet meer eens wat u voor contract u heeft.

Variabel Stroom en gas contract
Heeft u stroom en gas variabel staan, dan heeft u helemaal geen contract. Dit houdt in dat u op elk gewenst moment kunt overstappen van u huidige stroom en gas leverancier naar een nieuwe aanbieder.

Vast tarief energie en gas: contract 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar of 5 jaar
Boetes van energie en gas kunnen er zeker zijn als u een contract heeft afgesloten waarbij de tarief stabiel is (Minimaal 1 jaar). De boete bedraagt 125 euro per product als u zou overstappen naar een nieuwe energie en gas maatschappij. Stroom = 125 euro + Gas = 125 = Totaal 250 euro.

Contract van energie en gas'' maar toch overstappen zonder boete??
Zonder boete overstappen kan in feite niet, omdat u aan het contract van uw leverancier vast zit. Hoe het wel kosteloos kan is vrijwel simpel uit te leggen. De nieuwe energie en gas leverancier wil u graag als klant hebben. Dat is voor hun de veelal de reden dat ze de boete tot maximaal 250 euro bij elkaar opgeteld aan u uitkeren als u dus een boete zou krijgen.

Zeer belangrijke info over boetes!
U leest hierboven dat de 250 euro veelal wordt vergoed door de nieuwe stroom en gas maatschappij. Dat klopt ook inderdaad, maar vergeet niet dat er bedrijven zijn zoals "Oxxio". Zij geven u een tablet gratis kado, (Een tablet van 500 euro) Zou u nu overstappen? Dan Zit de kans er zeker in dat u de 500 euro terug moet betalen. + dat er voor stroom en gas een boete is van 250 euro totaal. maar met de 500 euro van de gratis tablet is het 750 euro. De energieleveranciers vergoeden vrijwel allemaal de 250 euro maar niet de 500 euro van de Ipad die u destijds heeft gehad. Let met dit dus altijd goed op!

Overstappen stroom en gas "Meterstanden Gedoe?
Als u gaat overstappen naar een andere energieleverancier is het raadzaam en verstandig om voor de overstap de meterstanden aan de huidige energie en of gas leverancier door te geven. De meterstanden zullen dan worden verwerkt bij uw netwerkbeheerder (Zoals Liander of Enexis bijvoorbeeld) Waarna zij het weer doorgeven aan uw huidige en nieuwe energie en gasleverancier zoals 'Nuon of Energiedirect'. Meterstanden zijn simpelweg nodig voor een eindafrekening op te maken bij de oude leverancier, Uw nieuwe energie en gasleverancier stelt op basis van de doorgegeven meterstanden uw voorschot-nota en termijnbedrag vast. De voorschot-nota van uw nieuwe stroom en gas leverancier is dan ook weer gebaseerd op basis van redelijke verbruikgegevens. Mocht u de meterstanden niet op tijd doorgegeven bij overstappen dan wordt er een verbruik ingeschat die landelijk gemiddeld zal zijn. Dit bedrag is meestal wel hoger per maand omdat ze willen voorkomen dat u aan het einde van het jaar bij zou moeten betalen. Zo krijgt u dus meestal ook nog geld terug. (Maar per maand bent u dus meer kwijt)
Doorgeven meterstanden hoeft dus niet, maar voor het verbruik is het wel handig.

'Gas en licht' verkopers en concurrentie
Deze marketing klapt er hard erop als het gaat om verkopen, Het levert de bedrijven miljoenen op. Dagelijks zijn ze bezig met klanten werven. De ene leverancier nog harder dan de andere. Dit is mede de reden dat de boete van 250 euro vaak aan u wordt terug betaald. (Soms zelfs nog het verkregen cadeau zoals de tablet van Energiedirect of Nuon. (Niet alle leveranciers vergoeden het, maar wel velen)

Overstappen proces van ongeveer 18 dagen
Een overstap duurt ongeveer 18 dagen. In deze periode regelen de leveranciers alles voor u. Na de aanmelding sturen ze een bevestiging per e-mail of per post. Daarnaast is er de Wet Koop op Afstand. Dat betekent dat u altijd 14 kalenderdagen de gelegenheid hebt om het contract alsnog te annuleren bij de nieuwe leverancier. Na de 14 kalenderdagen dienen ze bij de netwerkbeheerder een aanvraag voor levering in. Waarna het ongeveer nog 2-5 werkdagen duurt om de overstap volledig af te ronden. (U kan daardoor juist nooit zonder energie en gas komen te staan)