Windows Defender is een gratis antivirussoftware
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Windows Defender goed programma voor spyware

De beveiliging van veel computers is ondermaats. Dit heeft meerdere oorzaken, maar de grootste oorzaak is het gebrek aan kennis om je tegen cybercriminelen te kunnen beveiligen.

Windows heeft dit ook gezien en heeft daarom standaard een antispyware programma op Windows gezet. 

Standaard op computer Windows Defender
Deze software staat standaard op je computer vanaf Windows 7 en is gratis te downloaden voor Windows 2000 en XP. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de laatste versie van Windows Defender niet beschikbaar is voor Windows 2000 maar de voorgaande versies wel. Maar eveneens komt het voor dat Windows Defender is verwijderd van uw pc. Deze dient u dan opnieuw te downloaden. De Microsoft Defender link vindt u onderaan deze pagina.

Windows Defender is een gratis vorm van antivirussoftware
Het houdt je computer real-time in de gaten houdt op spyware. Maar wat is spyware eigenlijk?

Spyware is ongewenste software op computers die de activiteiten van gebruikers in de gaten houdt en doorspeelt aan derden. Denk bijvoorbeeld aan een zogenoemde ‘keylogger’, die al je toetsaanslagen bijhoudt. Zodra de keylogger detecteert dat u op een website van een bank bent, zal het uw gebruikersnaam en wachtwoord ontfutselen. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de cybercrimineel die ongestoord uw bankrekening kan leeghalen. Het is dus zaak om dit soort spyware tegen te houden. Spyware manifesteert zich onder andere door pop-ups in uw internetbrowser. Dit kan heel hinderlijk zijn, zeker als u weet dat 1 verkeerde muisklik een verkeerd bestand kan binnenhalen.

Windows Defender doet dit door bijvoorbeeld gedownloade bestanden vanuit Internet Explorer te scannen virussen. Ook houdt het verdachte activiteiten in de gaten van uitgevoerde toepassingen. Het focust zich dus op het tegenhouden van spyware. Dit is dus nog geen malware! Als Windows Defender is geïnstalleerd is het dus geen volwaardige antivirusscanner zoals betaalde pakketten. Het verschil zit hem namelijk in het scannen op malware. Dit kan Windows Defender vanaf Windows 8 pas standaard. Dit softwarepakket heeft de naam Microsoft Security Essentials meegekregen. Heeft u een oudere versie dan Windows 8, dan zult u dus nog een aanvullende malwarescanner moeten installeren om uw beveiliging optimaal te maken. En andersom geldt dat antivirusscanners ook niet altijd op spyware scannen.

Als u Windows Defender wilt opstarten doet u dan het snelste (zoals u het snelste de meeste programa’s opstart) door ‘Defender’ in te tikken in het zoekveld in het startmenu. Het startmenu is toegankelijk door linksonder in beeld op het Windows-logo te klikken. Of Via de Microsoft link hieronderaan deze pagina.

De werking van Windows Defender
De layout is clean en overzichtelijk en bied u onder andere opties om uw computer te scannen op spyware. Dit kan op verschillende lagen, van veelgebruikte gebieden tot zelfgekozen bestanden/mappen. Zo houdt u altijd de controle. Ook is het mogelijk om een schema in te stellen waarop Windows Defender de bestanden scant op spyware. Dan hoeft u er ook niet elke keer om te denken. En dat is wel zo veilig natuurlijk. Heeft de software toch nog iets gevonden wat niet door de haak kan? Dan heeft u de optie om het betreffende bestand te laten verwijderen. Het wordt dan in quarantaine gezet. Dit is een veilige en afgesloten omgeving waar het bestand geen kwaad meer kan aanrichten.

Als conclusie kunnen we dan ook stellen dat Windows Defender een must-have is op elke computer met Windows. Omdat het niet scant op malware loopt het dus ook niet andere antivirusscanners in de weg en kan je deze prima naast elkaar laten draaien zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid van je computer. Een bijkomend voordeel is dat Windows Defender dus in de meest recente versies van Windows zit ingebouwd en dus voor iedereen toegankelijk is. Maar dan moet je het dus wel eerst weten te vinden! Maar dat zal u nu ongetwijfeld lukken met dit artikel. Veilig blijven met uw computer is van groot belang, want u wilt zeker niet dat cybercriminelen met uw gegevens ervandoor gaan. Windows Defender helpt u hierbij!