Harddisk schoonmaken met gratis tool DBAN 100%
Recente Tweets

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Veligheid na verkoop? Dban tool om echt te wissen'

Afgedankte spullen krijgen vaak elders een tweede leven. Kledij die je zo niet meer draagt, kan je naar gespecialiseerde verdeelcentra brengen. Op die manier kan je met je oude spullen nog een glimlach op het gezicht van anderen toveren. Hetzelfde principe kan je toepassen op computers of andere vormen van elektronica die je niet meer gebruikt. De razendsnelle ontwikkeling van de huidige technologie zorgt er indirect voor dat je nieuwe pc binnen een aantal maanden eigenlijk al verouderd is. Echte computerfans staan er dan ook op om regelmatig een nieuwe pc aan te kopen. Het oude model wordt vaak voor een prikje verkocht; maar hoe zit het met je veiligheid? 

Oude gegevens en de nieuwe gebruiker?
Als je op het punt staat je oude pc te verkopen, is het erg belangrijk om al je gegevens te wissen. Dat aspect pak je beter gronding aan; je weet immers nooit precies welke digitale voetsporen je achterlaat. In dat opzicht is het ook nuttig te begrijpen dat gewiste data op een pc vaak terug opgevist kan worden. Om het even anders uit te drukken; de foto’s en tekstdocumenten die je in prullenmand steken wanneer je dat onderdeel leegmaakt, zwerven ergens nog op je pc rond. Krijgt je oude pc een tweede leven? Maak dan even gebruik van programma’s die gegevens permanent voor je wissen zoals Dban (Darik’s Boot And Nuke); een open-sourceprogramma dat je kan gebruiken om gegevens voor eeuwig en altijd naar de digitale jachtvelden te verbannen.

Werken met Dban?
Werken met Dban is niet bijzonder moeilijk, maar toch schrikt het programma gebruikers wat af. Kies je ervoor om Dban te gebruiken, dan besef je maar best dat je het wisproces niet kan onderbreken of terugkeren. Met andere woorden; wat je wist, ben je onherroepelijk kwijt. Het is net dat idee dat gebruikers die hun computer afstaan wat tegenhoudt. Niet omdat ze bang zijn persoonlijke gegevens achter te laten; de angst bestaat er eerder in belangrijke digitale werkingsmiddelen te wissen. Gelukkig is daar niets van aan. Dban is dan ook perfect veilig voor de verdere werking van je computer. Wil je het programma gebruiken en weet je niet goed hoe? Volg dan even de onderstaande stappen.

  • Download het programma onderaan de pagina.

  • Brand de bestanden die je binnenhaalt op een cd. Hou er rekening mee dat je het ISO-bestand moet branden als “image”. Daarvoor gebruik je best de optie “burn image” of “write image”.

  • Plaats de schijf in de lader van de pc waarop je gegevens wilt wissen. Start nadien ook de computer op.

  • Tijdens het opstarten zal de pc je het Dbanscherm tonen. Wanneer je dat scherm ziet verschijnen, druk je de “entertoets” in.

  • Via de spatiebalk kan je nu de juiste harde schijf kiezen. Voor alle duidelijkheid; de schijf waarbij er “wipe” staat, is de schijf die wordt behandeld. Verander je niets aan de werkwijze van Dban, dan wordt de schijf drie keer overschreven. Dat betekent dat je gegevens in feite driemaal worden gewist. Via de toets “m” kan je zelf het gewenste aantal wisbeurten kiezen.

  • Start Dban door op “f10” te drukken.

  • Is het wissen afgelopen? Dan mag je de schijf weer uit de lader halen.

Kan je Dban gebruiken wanneer je harde schijf stuk is? Nou, nee. Wil je de gegevens wissen van een harde schijf die het heeft laten afweten, dan haal je best de grove middelen boven; in dat geval mag je de schijf gewoonweg vernietigen.