Pc schoonmaken, Optimaliseren & Onderhouden"
Recente Tweets


Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

"Pc Optimaliseren & Onderhouden"

Ruim je systeem op. Er is niets zo frustrerend als een computer vol met onnodige software. De programma’s vertragen uw systeem enkel. De leeskoppen van de harde schijf vinden de bestanden die u nodig heeft minder snel, en ook het register bevat onnodige sleutels. Om deze vertragingen te vermijden en op te lossen, ruim je je systeem op.

 

Software verwijderen
Onder ‘Software’ verwijder je onnodige programma’s. Je besturingssysteem maakt een lijst van alle programma’s, waarna u de onnodige programma’s aanklikt en verwijdert. Zo verklein je de lijst met programma’s. Nadien kies je voor de schijfopruiming. Hierbij analyseert je besturingssysteem welke bestanden het kan verwijderen of comprimeren zonder dat je dit als gebruiker merkt. Denk hierbij aan tijdelijke internetbestanden, bestanden die u nauwelijks of niet gebruikt of logboeken die het systeem automatisch bijhoudt. Het uitvoeren van een schijfopruiming zorgt vaak voor extra vrije ruimte op de harde schijf. Een systeem zonder regelmatig onderhoud verzamelt enkele gigabytes aan onnodige bestanden.

Defragmentatie
Naarmate je bestanden op je harde schijf plaatst en programma’s installeert, plaatst je besturingssysteem de bestanden overal op de harde schijf. Het zoeken naar alle nodige bestanden neemt hierdoor meer tijd in beslag. Een defragmentatie van het systeem verhelpt dit probleem. Bij een defragmentatie plaatst je besturingssysteem alle bestanden weer bijeen. Zo vinden de leeskoppen alle bestanden die samen horen sneller terug, hetgeen tijdswinst creëert. Defragmentie voer je uit door te kiezen voor schijfdefragmentatie ( onder bureauaccessoires – systeemwerkset ). Via de opdrachtprompt start je een schijfdefragmentatie met dit commando: defrag c: -b .

Optimaliseer de instellingen van je besturingssysteem
Standaard kiest je besturingssysteem voor bepaalde instellingen die niet optimaal zijn. Denk hierbij aan de keuze om alle grafische opties in te schakelen. Door deze uit te schakelen, versnelt uw systeem zonder dat u iets merkt. Deze grafische opties vind je onder systeem- geavanceerde systeeminstellingen. Naast de grafische opties stel je daar het systeem in dat hij het processorgebruik optimaliseert voor toepassingen, en de hoeveelheid RAM die het systeem toegekend krijgt.

Bekijk ook de instellingen met betrekking tot de opstart van je systeem. Naarmate je meer programma’s installeert, zal je systeem meer programma’s bij de opstart laden. Niet alle programma’s zijn belangrijk of noodzakelijk waardoor je je systeem nodeloos vertraagt. Om deze lijst op te roepen, ga je naar msconfig en dan naar het tabblad ‘opstarten’. Kies enkel voor de programma’s die je regelmatig gebruikt, of die noodzakelijk zijn voor de bescherming en stabiliteit van je besturingssysteem.

Organiseer je back-ups
Back-ups lijken onnodig, tot wanneer je pc onherstelbaar vastloopt en je je data kwijt bent. Om deze situaties te vermijden, neem je regelmatig back-ups van je systeem. Hierbij heb je de keuze tussen het back-uppen van je documenten, of het creëren van een systeem image. Een systeem image is groter en neemt meer tijd in beslag, maar herstelt je hele systeem in het geval van een crash.
Kijk bij het onderhoud steeds na of je systeem regelmatig back-ups neemt, en of hij de juiste locaties gebruikt. Zo ben je zeker dat je alle belangrijke documenten behoudt. Nadien verifieer je de locatie waar je systeem zijn back-ups bewaart. Deze locatie moet zich op een extern medium bevinden. In het geval van een defecte harde schijf, heb je al je data op een externe harde schijf of usb-stick staan. Back-ups bewaren in de cloud behoort ook tot de mogelijkheden.

<Terug naar pagina 1 van 3

                                                                        Lees verder