Network Attached Storage (NAS) ?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Wat je Met NAS kunt doen 'Tips'

NAS staat voor “Network Attached Storage”. Eigenlijk is een NAS een grote harde schijf die is voorzien van een netwerk aansluiting. Door deze aansluiting zijn de bestanden te benaderen door iedereen in hetzelfde netwerk als de NAS.

Dit is natuurlijk erg handig als je bestanden wilt delen, zowel thuis als in het bedrijfsleven, maar wat is er nog meer mogelijk met een NAS?

Network Attached Storage
Zoals eerder al gezegd is een NAS eigenlijk een harde schijf, een simpele computer met uiteraard een besturingssysteem.

Doorgaans draait een NAS op een variant van Linux, Linux is een besturingssysteem.

De primaire functie van een NAS is natuurlijk het delen van bestanden, echter is er nog veel meer mogelijk met een NAS.

Een NAS is eigenlijk een kleine variant van een server, ook op een NAS kun je gebruikers aanmaken en ervoor zorgen dat gebruikers bepaalde mappen wel en niet kunnen zien en / of gebruiken. Natuurlijk kun je ook instellen dat iedereen bepaalde mappen wel moet zien of juist alle mappen zichtbaar zijn voor iedere gebruiker.

Een NAS heeft verschillende prijsklassen, afhankelijk van de gewenste prestaties en opslagruimte hoeft een NAS niet duur te zijn.

Onderdelen
Net als een gewone computer heeft ook een NAS gewoon een processor en RAM geheugen. Als je een NAS voornamelijk gebruikt voor het delen van bestanden en het streamen naar een aantal apparaten, dan heb je niet een hele dure NAS nodig. Dit zou namelijk overkill zijn.

Vóór het aanschaffen van een NAS is het goed om de mogelijkheden te bekijken en te kijken naar wat jij precies wilt gaan doen met de NAS. Bij het maken van de overwegingen, moet je natuurlijk ook goed kijken naar wat je in de toekomst eventueel wil.

Er zijn NAS apparaten in verschillende uitvoeringen, ook qua schijf capaciteit. Zo zijn er apparaten met maar één schijf en ook apparaten met wel vijf harde schijven.

Let bij het kopen wel op het volgende: NAS-apparaten worden verkocht zowel met als zonder harde schijven, het zou een grote teleurstelling zijn als u een NAS koopt en deze achteraf nog niet te gebruiken is omdat u nog schijven moet kopen en inbouwen.

Vraag de verkoper goed naar de uitbreidingsmogelijkheden om zeker te zijn dat die specifieke NAS ook in de toekomst nog aan uw eisen kan voldoen.

Vóór je gaat uitbreiden is het handig om eerst goed te kijken of de harde schijf die jij wilt gaan kopen wel in de compatibiliteitslijst staat van de fabrikant. Als de schijf er niet in staat, weet je niet zeker of deze schijf optimaal werkt. Alle schijven die er wél in staan zijn door de fabrikant getest en worden ondersteund.

Bijna iedere NAS heeft wel één of meerdere USB poorten. Goedkopere exemplaren zijn veelal uitgerust met USB 2.0 aansluitingen, duurdere varianten zijn uitgerust met USB 3.0 poorten.

Waarom een NAS?
Hierboven staan al een aantal mogelijkheden beschreven, echter wil ik toch nog eens benadrukken hoe handig een NAS wel niet kan zijn.

Bestanden delen kan, ook zonder internet of tussenkomst van externe schijven (die je overigens ook weer kwijt kan raken).

Door iedereen vanaf een NAS te laten werken (bijvoorbeeld in een thuissituatie) blijft de computer zelf mooi schoon en zal onderhoud minder nodig zijn.

Wil je eens op een ander systeem een film kijken, geen probleem! Log gewoon in op je NAS en stream de film naar de PC waar je op dat moment achter zit.