Het verschil tussen 32 bits en 64 bits versie
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Weet het verschil tussen 32 bits en 64 bits versie

De termen 32 bits en 64 bits hebben betrekking op de manier waarop de processor (ook wel CPU genoemd) van jouw computer omgaat met gegevens.

De twee verschillende versies van Windows, 32 bits en 64 bits, zijn ontworpen voor het gebruik op computers met dus ook verschillende processoren; 32 bits en 64 bits.


De verschillen tussen 32 bits en 64 bits systemen
De CPU (processor) van je computer rekent ofwel met 32 bits ofwel 64 bits tegelijkertijd. 64-bits programma’s kunnen dus veel efficiënter gebruik maken van jouw CPU als jij beschikt over diezelfde ondersteuning.

De voornaamste reden om over te stappen van 32 bits naar 64 bits is voor mensen vaak het RAM geheugen (Random Access Memory).

Een 32 bits versie van Windows kan maximaal slechts 3,5 GB (Gigabyte) geheugen gebruiken. Als je dus 8 GB geheugen in je systeem hebt zitten en je installeert een 32 bits versie van Windows, heb je aan de overige 4,5 GB niets.

Een 64 bits versie van Windows kan wél meer dan 4 GB geheugen gebruiken. Plan je dus om een PC te bouwen, of heb je een PC met meer dan 4 GB werkgeheugen? Dan is een 64 bits besturingssysteem voor jou aangeraden.

32 bits applicaties blijven uiteraard in de meeste gevallen gewoon werken als jij overschakelt op een 64 bits systeem. De ondersteuning hierin is goed.

Als jouw werkgever een applicatie heeft waaruit jij bijvoorbeeld vanuit huis moet werken, is het aangeraden om eerst even na te vragen of deze applicatie de 64 bits versie volledig ongesteund. Zo voorkom je misstanden.

Het is natuurlijk wel zo dat als jij gebruik kan maken van 64 bits applicaties, deze veel sneller zijn dan de 32 bits applicaties.

De voordelen zijn dus duidelijk, het maximum te lezen en gebruiken RAM geheugen is verhoogd van 4 GB naar 128 GB en programma’s kunnen sneller draaien. Een mooie vooruitgang!

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan het 64 bits systeem. Zo zijn de drivers niet altijd optimaal. Veel drivers van (vooral oudere) hardware ondersteunen geen 64 bits systeem. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld sommige oudere printers of scanners niet worden geïnstalleerd op een 64 bits systeem.

Een 64 bits besturingssysteem gebruikt heel veel meer RAM geheugen voor het systeem zelf. Een paar honderd (lees: 100 tot soms wel 500 MB) neemt het besturingssysteem zelf in beslag. Dit is, zeker als je een kleine hoeveelheid RAM beschikbaar hebt, natuurlijk erg veel.

Als u een apparaat gaat kopen in de winkel en deze bevat een stikker waar “compatible with Windows 7” of “compatible with Windows 8 of Windows 10” op staat, dan is dat apparaat getest op zowel 32 bits als 64 bits systemen. U kunt het apparaat dan gerust kopen.

Wilt u zeker weten dat het apparaat ook 64 bits systemen ondersteunt, neem dan een kijkje in het van compatibiliteitscentrum Microsoft zelf.

Fabrikanten werken de gegevens daar regelmatig bij, op die manier weet u zeker dat datgene wat u wilt gebruiken werkt. U kunt het natuurlijk ook altijd navragen bij de verkoper in de winkel.