Partitioneren wat is het hoe werkt partitie maken?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Partitioneren hoe werkt partitie maken?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, partitioneren. Je ziet op je computer wel eens staan dat er meerdere schijven beschikbaar zijn (e.g. C, D, E, etc). Sommige mensen gaan er blind vanuit dat iedere schijf ook echt een fysieke schijf is die in de computer zit. Dat is echter niet altijd zo. Met behulp van partities kun je één schijf opdelen in meerdere kleinere stukjes. Dit heet partitioneren of partities maken.

Waarom zou ik een partitie maken?
Het grootste voordeel van partities aanmaken is dat je bestanden van elkaar kunt afscheiden, zo kun je bijvoorbeeld een partitie aanmaken speciaal voor je besturingssysteem of een partitie speciaal voor je schooldocumenten. Op deze manier hoef je nooit lang te zoeken.

Nog een voordeel van je schijf opdelen in aparte partities is dat, als je een aparte partitie hebt voor je besturingssysteem, je geen bestanden meer kwijt raakt als je Windows opnieuw wilt of moet installeren.

Je hoeft in dit laatste geval enkel de partitie met je besturingssysteem te verwijderen en de rest kan mooi blijven staan.

Hoe kan ik mijn schijf opdelen in meerdere partities?
Het maken van partities is erg makkelijk. Navigeer naar “schijfbeheer” door met de rechtermuisknop op “deze computer” te klikken en vervolgens op “beheren” (Windows 8: Windows toets X, schijfbeheer). Vervolgens klik je op “schijfbeheer”.

Binnen schijfbeheer vind je alle schijven die in jouw computer zitten. Bijvoorbeeld: Schijf 0, schijf 1 en Cd-rom station.

In het overzicht zie je de verschillende partities staan.

Als je een nieuwe partitie wilt maken, klik je met de rechtermuisknop op de schijf waar je een partitie op wilt maken. Vervolgens klik je op “nieuw volume”.

Er opent een venster, in dat venster geef je aan hoe groot de partitie moet worden. Let op: de invoer is in MB’s. Wil je dus een partitie van 50GB, voor je 50000 in.

De partitie die je aanmaakt verliest altijd een klein beetje ruimte, dit is omdat het systeem zelf ook ruimte nodig heeft.

Als je partities wilt verwijderen, selecteer je de partitie die je wilt verwijderen en klik je daar op met je rechter muisknop. Vervolgens klik je op “volume verwijderen”.

Om een partitie te vergroten of te verkleinen, klik je met de rechter muisknop op de door jou gekozen partitie en klik je vervolgens op “volume uitbreiden” om te vergroten en op “volume verkleinen” om de partitie te verkleinen.

Voordat je een dergelijke actie doorvoert moet je natuurlijk wel nadenken bij wat je doet. Je kunt niet zomaar al je partities verwijderen.

De partitie waar je besturingssysteem op staat kun je niet verwijderen, let wel op dat als je een partitie verwijderd, je alle gegevens, documenten, foto’s etc. die daar op stonden, ook echt kwijt bent.