Hoe optimaliseer je een draadloos netwerk
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Optimaliseer je draadloos netwerk. Hoe doe je dat?

Laat ons tien tot vijftien jaar teruggaan in de tijd. De computer was een groot ding in de woonkamer, laptops vond je enkel bij rijke mensen terug. De meeste mensen hadden met moeite een gsm, dewelke ze enkel gebruikten om te bellen en te smsen. Tegenwoordig staan we voortdurend in verbinding met het internet door middel van een laptop, smartphone of tablet. Eén van de technologieën die hiervoor verantwoordelijk is, is wifi. Je vindt het overal, maar je wifi verbinding optimaliseren blijft een kunst. Een goed geoptimaliseerde draadloze verbinding verhoogt je snelheid met 20 tot 30% waarbij je ook de betrouwbaarheid verhoogt.

Stel je router correct in
Wifi: 802.11 a/b/g/n. In 1999 maakten we kennis met 802.11 a en b. Deze draadloze signalen hadden hun voor- en nadelen. 802.11 a bereikte hogere doorvoersnelheden terwijl 802.11 b een groter bereik had. Nadien introduceerde de fabrikanten 802.11 g, hetgeen de voordelen van 802.11 a en b combineerden. Recent kwam 802.11 ac op. Deze technologie bereikt nog hogere snelheden gecombineerd met een groter bereik. De snelheid hiervan bedraagt soms meer dan tien keer de snelheid van 802.11g. Toch zijn de producten die deze technologie ondersteunen nog steeds duur, daarom zie je ze slechts af en toe in het straatbeeld verschijnen.

De meeste routers tegenwoordig bieden twee keuzemogelijkheden: 802.11 a/b/g of 802.11 n. Wij raden je steeds aan om te kiezen voor 802.11 n. Niet enkel is deze standaard sneller en biedt het een beter bereikt, je werkt ook op 5 GHz in plaats van 2,4 GHz. Zo vermijd je interferentie met andere elektronische toestellen zoals smartphones of microgolfovens. Kijk wel steeds na dat alle toestellen die je met het netwerk verbind deze standaard ondersteunen. Zo niet ben je genoodzaakt om toch te kiezen voor 802.11 a/b/g.

2,4 GHz of 5 GHz?
De frequentie van je netwerk heeft zijn invloed op de prestaties ervan. Een netwerk op 5 GHz behaalt hogere snelheden dan 2,4 GHz. Daarnaast interferen andere toestellen amper of niet met je draadloos netwerk. In de praktijk is het verschil tussen 2,4 GHz en 5 Ghz klein. Daarom kiezen de meeste computergebruikers voor een dual band als de router dit toelaat. Zo werk je zowel op 2,4 als op 5 GHz.

Beveiliging: WEP of WPA
Terwijl je surft of downloadt op je draadloos netwerk, wil je niet dat andere mensen kunnen zien wat je downloadt of welke sites je bezoekt. Ook je persoonlijke informatie zie je graag beveiligd. Daarom introduceerde fabrikanten de eerste draadloze beveiliging: WEP. Dankzij WEP werd alle communicatie versleuteld en kon enkel je eigen computer de data lezen. Deze beveiliging bleek niet krachtig genoeg naarmate de computers verbeterden. Tegenwoordig kraak je een draadloos netwerk met WEP in enkele seconden tijd.

Om de beveiliging verder te verbeteren, maken we tegenwoordig gebruik van WPA of WPA2. Deze systemen zijn krachtiger waardoor het zeer moeilijk is om zo’n verbinding te hacken. Kies daarom voor één van deze twee systemen en bij voorkeur voor WPA2. Voor particulieren kies je steeds voor een personal key. Hierbij krijgt iedereen toegang tot het netwerk met hetzelfde wachtwoord. Bedrijven opteren eerder voor WPA2-enterprise omdat ze zo verifiëren welke gebruiker zich verbindt met het draadloos netwerk.

Om je wachtwoord zo veilig mogelijk te maken, kies je best voor een combinatie van gewone letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Een combinatie van al deze mogelijkheden vergroot het aantal mogelijkheden exponentieel, waardoor het voor hackers zeer moeilijk wordt om je wachtwoord te achterhalen.

TKIP of AES
Afhankelijk van je beveiligingsstandaard heb je de keuze tussen TKIP en AES. TKIP werd ontwikkeld op basis van de kritiek op WEP. TKIP wisselt regelmatig van encryptiesleutel zodat hackers moeilijker de juiste sleutel vinden. AES is een 128-,192- of 256 bit encryptiesysteem. Deze encrypties zijn sterker en bijgevolg moeilijker te hacken dan TKIP. Geef daarom de voorkeur aan een AES-encryptie.
Sommige routers vermelden de mogelijkheid ‘TKIP +AES’. Dit betekent niet dat ze beide encryptiemogelijkheden tegelijkertijd gebruiken. Deze mogelijkheid kiest voor een AES-encryptie, tenzij het toestel dit niet ondersteunt. Dan schakelt het automatisch over op TKIP.

Het juiste kanaal
De configuratie van je draadloos netwerk heb je steeds de keuze tussen verschillende kanalen. De standaardinstelling hierbij is meestal ‘auto’ zodat je router zelf kiest welk kanaal hij gebruikt. Om de snelheid van je draadloos netwerk te verbeteren kies je best voor een kanaal dat de andere draadloze netwerken in je buurt niet gebruiken. Om hierachter te komen vind je op het internet verschillende programa’s. Windows-gebruikers kiezen regelmatig voor inSSIDer, terwijl mac-gebruikers iStumbler downloaden. Na een korte analyse vertelt het programma je welke kanalen je best kiest.

Zoek regelmatig naar updates
Net als bij je grafische kaart of moederbord, brengen fabrikanten updates uit om de software op je router verder te verbeteren. Hierdoor is je router veiliger of verbetert het uitgezonden signaal. Om steeds met de recentste software te werken, laat je je router regelmatig zoeken naar updates. De meeste routers hebben deze optie ingebouwd zodat je maar hoeft te klikken om te zoeken naar updates.

Verbeter je netwerk hardwarematig
Naast de juiste instellingen zijn er ook hardwarematige oplossingen om je draadloos netwerk verder te verbeteren. Verschillende fabrikanten bieden sterke antennes aan. Na de aankoop ervan draai je de huidige antennes uit de router en plaats je de nieuwe antennes. Afhankelijk van de antenne zal de prestatiewinst minstens 10% bedragen.

Daarnaast vind je op de markt ook wifi repeaters. Deze toestellen zijn handig om je draadloos netwerk uit te breiden naar plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Deze toestellen van je draadloos signaal op en sturen het vervolgens versterkt verder. Omdat deze toestellen zowel data versturen als ontvangen, daalt de snelheid. Optimaliseer daarom steeds je draadloos netwerk en zorgt voor een goede plaatsing van je router voor je wifi repeaters koopt. Met bovenstaande informatie boek je zowiezo snelheidswinst over een groter bereik waardoor een wifi repeater vaak overbodig wordt.