Een gewone systeem PC samenstellen
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Een gewone PC samenstellen, Hoe doe je dat?

Er zijn veel mensen die graag hun eigen computer samenstellen, maar veel mensen weten niet waar ze op moeten letten. In dit artikel gaan we jullie proberen te helpen door te vertellen waar je precies op moet letten, wat wel kan en wat niet kan.

Hoe moet je beginnen?

Allereerst moet je bedenken wat voor systeem je precies wilt.
Ga je gamen of niet? Ga je video’s bewerken of toch niet? Is het een systeem om alleen mee te internetten of ga je veel van je computer vragen?

Hardware verandert snel, nieuwe hardware van vandaag is oude hardware voor morgen. Dat is de reden waarom wij in dit artikel geen namen gaan noemen wat betreft moederborden, chipsets of bijvoorbeeld snelheden.

Het moederbord
Het moederbord is het hart van de computer. Zonder moederbord kunnen alle andere onderdelen niet doen wat ze moeten doen. Sterker nog: Ze zullen niet eens stroom krijgen in de meeste gevallen.

Voordat je een moederbord uitkiest moet je jezelf afvragen wat je wilt. Hoeveel ram bankjes wil je beschikbaar hebben en van welk merk wil je de processor graag hebben? Wil je een videokaart en zo ja: wat voor videokaart?

Ook is de omvang van het moederbord belangrijk. Deze moet natuurlijk wel in jouw behuizing passen.

Voordat je een keuze maakt, moet je weten dat er twee grote processor fabrikanten zijn: Intel en AMD.

Welk van deze twee jij kan gebruiken hangt af van welke socket er op jouw moederbord zit. Let hier dus goed op!

Kijk in de productspecificaties goed welke socket er op je moederbord ziet, aan de hand daarvan kun je zien welke processoren jij kan gebruiken.

Processor
De processor bepaalt hoeveel rekensnelheid jouw computer heeft, hoe meer hoe beter toch? Nee. Dat is niet altijd waar. Het ligt er ook hier maar net aan wat jij wilt. Veel programma’s en spelletjes maken niet veel gebruik van je processorkracht, wel is het fijn om ook aan de toekomst te denken. In dit geval zou ik dus wél aanraden om een betere / hoger presterende processor aan te schaffen. Ga jij ook video’s bewerken? Dan is het zeker aangeraden een snelle processor met veel cores aan te schaffen.

Geheugen
Het geheugen bepaalt hoeveel er opgeslagen kan worden door de processor, de processor verwerkt bestanden en het geheugen is een cache, een optie waarin informatie kan worden opgeslagen zodat de processor dit niet iedere keer opnieuw hoeft te berekenen.

De grootte en snelheid van jouw geheugen zijn van groot belang. Hoe meer geheugen hoe beter, hoe sneller, hoe beter.

Let er wel op dat het ook hier zo is dat wat jij kan gebruiken afhankelijk is van jouw moederbord. Sommige moederborden ondersteunen niet alle snelheden of versies van het RAM geheugen. Kijk dus ook hier goed naar de specificaties van jouw moederbord.

Harde schijf of SSD
Natuurlijk wil je ook bestanden en programma’s kunnen opslaan. Wil je een harde schijf of SSD? Tegenwoordig hebben we veel te maken met cloud diensten waar we onze bestanden in opslaan, doe jij dit ook? Dan is een grote harde schijf overbodig.

Qua snelheid kun je het best voor een SSD kiezen, iets wat in de toekomst een standaard zal zijn.

De beste oplossing hier is een SSD en een kleine harde schijf samen te voegen voor optimaal gebruik van zowel snelheid als ruimte.

Let wel op dat de juiste aansluitingen op jouw moederbord passen.

Videokaart
Als je een gamer bent is een videokaart een must. Game je niet, heb je dit dure apparaat niet nodig. Scheelt weer een hoop geld!

Als gamer zijnde is het goed om de mogelijkheden te bekijken, reviews te lezen en vooral ook op YouTube te kijken naar mensen die gamen met de door jou gekozen videokaart.

Door dit te doen stel je jezelf zeker van een goed presterende kaart, dit vooral in de low-end en mid-range sectie.

Ook hier moet je er goed op letten welke aansluitingen jouw videokaart nodig heeft en zelf heeft. Kijk of dit past op jouw moederbord, zeker ook met de grootte van sommige videokaarten is het handig om dit op te meten.

Een after-market koeler
Een after-market koeler is een koelsysteem voor op jouw processor. Ga je de computer intensief gebruiken (bijvoorbeeld met gamen of video bewerking), dan is dit aangeraden. Computers kunnen heel erg heet worden en dat is niet echt goed voor je hardware. Er zijn veel verschillende soorten en maten koelers. Zo heb je luchtkoeling en waterkoeling, wat het best is hangt ook af van hoeveel geld je wilt uitgeven en wat je qua prestaties wilt.

Ik heb zelf altijd gekozen voor een lucht gekoeld systeem maar ben wel altijd benieuwd geweest naar waterkoeling.

Waterkoeling geeft betere temperaturen maar is geen must!

De behuizing
Iets wat ook erg belangrijk is, is het huis van jouw computer: de behuizing.

Let er bij het aanschaffen van een behuizing op of jouw moederbord gaat passen, je koeler er in past en jouw videokaart er ook nog in past. Een te kleine kast levert veel problemen op tijdens het bouwen. Ook moet je er goed op letten welke aansluitingen er allemaal in de kast zitten. Je hebt er niets aan als jij allemaal nieuwe USB poorten wilt en er allemaal oude (slechter presterende) poorten op zitten. Hetzelfde geldt voor de koeling in de behuizing, een erg belangrijk onderdeel als je meer dan normaal doet met de computer.

De voeding
Als laatst kijken we naar de voeding. Het motortje van de computer. Je hebt natuurlijk genoeg stroom nodig om je computer aan de gang te houden, let er dus goed op of er genoeg wattage in de voeding zit die je wilt kopen. Ook de grootte van de voeding heeft invloed op de behuizing. Verder sta je voor de keuze: modulair of niet?

Een modulaire voeding is mooier en beter geregeld. Je kunt daarbij zelf bepalen welke kabels waar worden aangesloten. Geen onnodige kabels en dus minder ruimte nodig.

Tips
Let er bij het samenstellen goed op dat alles past, gebruik indien je het niet zeker weet een PC builders tool. Deze kun je vinden op de meeste grote hardware sites en winkels.

Een PC is een grote en dure investering waar je natuurlijk een aantal jaren mee vooruit wilt. Als je dus niet veel weet van computers, raadpleeg dan een vriend of een bedrijf. Ook forums kunnen je goed helpen. Ga echter nooit zomaar iets doen, wellicht sloop je de boel en gooi je daarmee een hoop geld weg.

Een Game pc samenstellen is ook erg aantrekkelijk. Lees op de volgende pagina> 

                                                                      Samenstellen van een Game PC