Slaapstand / sluimerstand aanpassen in Windows
Recente Tweets

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Slaapstand / Sluimerstand in Windows aanpassen

Vele maken gebruik van een laptop, omdat hier nu eenmaal veel voordelen aan verbonden zitten. Makkelijk mee te nemen, klein, dus goed op te bergen en het neemt minder ruimte in beslag. Het makkelijke aan een laptop is dat je hem dicht kan klappen en dat hij dan in de slaapstand gaat. Soms werkt dit echter niet helemaal goed. De computer blijft telkens na een kwartier in de slaapstand vallen terwijl u dit helemaal niet wilt.

In dit artikelen wordt uitgelegd hoe de instellingen van de slaapstand aangepast kunnen worden. We zullen voor de verschillende Windows versies hierbij langs lopen.

Er zijn verschillende standen beschikbaar. Er is de slaapstand, die de computer in stand-by modus zet. Daarnaast is er de sluimerstand, deze schrijft alle huidig openstaande programma's en documenten naar de harde schijf, zodat de computer echt kan worden afgesloten, maar dat de sessies sneller kan worden opgestart.

Windows XP slaapstand
In Windows XP is de slaapstand de sluimerstand. Het klinkt heel verwarrend, maar toen heette de sluimerstand nog slaapstand. De sessie wordt dus opgeslagen op de harde schijf, waarna de stroom dus ook uitgeschakeld kan worden. Deze optie is niet standaard beschikbaar. Standaard wordt de stand-by modus geactiveerd. Deze optie kan wel ingeschakeld worden. Deze kan ingeschakeld worden via het Configuratiescherm, via Energiebeheer en dan het tabblad Slaapstand. Onder dit tabblad kun je deze actie koppelen aan een actie, zoals het sluiten van het lid. Maar bijvoorbeeld ook dat hij na 15 minuten automatisch in de slaapstand valt.

Windows Vista slaapstand
In Windows Vista heet het gelukkig gewoon de sluimerstand. Deze is ook in te stellen onder Energiebeheer en dan het tabbled Sluimerstand. Hier kan ingestelt worden wanneer de computer in sluimerstand valt. De opties zijn in te stellen voor als de computer aan het lichtnet is gekoppeld en voor als de computer op de accu is aangewezen. Nieuw in Windows Vista is de Hybride stand. Dit is een combinatie van de stand-by stand en de sluimerstand. De huidige sessie wordt weggeschreven naar het intern geheugen en de harde schijf. Hierdoor kan is de computer snel weer beschikbaar als je hem opstart, maar is er geen probleem als de stroom eraf is, de sessie is immers opgeslagen op de harde schijf.

Windows 7 slaapstand
In Windows 7 is het nog ongeveer hetzelfde als in Windows Vista. Je gaat nog steeds via Energiebeheer naar de sluimer-instellingen. Hier kom je via het Configuratiescherm, en dna Systeem en beveiliging. Vervolgens ga je naar Selecteer een energiebeheerschema en klik je hier op De schema-instellingen wijzigen.
Hier kan je onder de Geavanceerde instellingen de slaapstand en de sluimerstand volledig uitschakelen en inschakelen.

Als u ook wilt dat uw beeldscherm aan blijft, gaat u in het Configuratiescherm naar Beeldscherm, dan klikt u op Beeldscherm uitschakelen en dan kunt u hier instellen wat u wilt, afhankelijk van als u op accu speelt op of netstroom.

Windows 8 slaapstand
Hier is het instellen van de slaap- en sluimerstand weer anders. U gaat weer naar Energiebeheer door middel van uw muis naar de rechterbovenhoek van het scherm te bewegen en daarna op zoeken te klikken. Typ hier Energiebeheer in, en klik vervolgens op Energiebeheer. Hier kunt u de verschillende opties instellen voor de slaapstand en de sluimerstand.

Op Windows is er ook nog een overkoepelende functie: als de aan-uit knop wordt ingedrukt, dan gaat de computer in de slaapstand.