Foto's, bestanden, mappen beveiligen met wachtwoord
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Bestanden en mappen beveiligen met wachtwoord

Niets zo vervelend als collega’s of huisgenoten die het niet al te nauw nemen met je privacy. Om toch wat te kunnen besparen, komt het vaker voor dat zowel bedrijven als gezinnen een beperkt aantal computers in huis halen; die toestellen worden dan door verschillende mensen voor allerlei doeleinden gebruikt. Met andere woorden; heb je vandaag een pc nodig, dan is de kans groot dat je even bij je collega of huisgenoot moet aankloppen. Zolang er goede afspraken worden gemaakt, is daar niets mis mee. Het wordt echter vervelend wanneer je merkt dat je persoonlijke mappen of documenten door vreemde ogen onder de loep worden genomen. In dat opzicht doe je er goed aan om –wanneer er sprake is van computer sharing- je eigen werk zo goed mogelijk te beschermen. En daarom ook je bestanden en mappen te beveiligen met een wachtwoord.

  • Heb je een USB-stick? Geef al je werk meteen een plek op je verwisselbare schijf. Op die manier hoef je niets achter te laten op een “vreemde” computer.

  • Heb je geen USB-stick bij de hand en ben je gedwongen je werk op te slaan op een computer die weleens als shareware wordt aanzien? Kies dan voor een wachtwoord!

Bestanden en documenten beveiligen met wachtwoord?
Vandaag is het nog steeds zo dat de meeste pc’s gebruik maken van Windows. Met dat in het achterhoofd is het belangrijk om meteen te vermelden dat het onmogelijk is om bestanden en mappen via Windows rechtstreeks te beveiligen. Documenten beveiligen is echter geen probleem.

  • Mappen en bestanden beveiligen met wachtwoord via Windows: je kan je mappen en bestanden in Windows beschermen via een externe mogelijkheid, namelijk EFS (Encrypting File System). Deze functie zorgt ervoor dat je informatie kan bewaren op je harde schijf in een versleutelde indeling. Via EFS is het niet alleen mogelijk om je werk te beschermen, je kan er zelfs voor kiezen om je werk onzichtbaar te maken voor anderen.

  • Documenten beschermen met wachtwoord: maak je vaak gebruik van Word en zijn je teksten eerder persoonlijk? Zulke documenten kan je makkelijk beschermen via Word zelf. Afhankelijk van de versie van Office die je in huis hebt, vind je deze optie op een andere plek, maar het stappenplan volgt hetzelfde stramien. Klik op “versleutelen met wachtwoord”; een mogelijkheid die je vindt onder “document beveiligen”. Let er wel op dat je een wachtwoord kiest dat je makkelijk kan onthouden.

  • Fotos onvindbaar maken in je pc: Je foto's kun je eenvoudig vegrendelen door je foto op te slaan in een ander formaat. Als je bijvoorbeeld een JPEG file hebt, dan kun je deze heropslaan als bijvoorbeeld .txt. Door dit aan te passen krijgt je foto een rare tekst met veel 01101010101010111001. (Voor niemand leesbaar dus) Je zou de foto of video ook kunnen opslaan als .avi of als .mpeg formaat. De exentie wordt dan gegarandeerd vergrendeld. En wil je later zelf je foto of video terug kijken? Dan pas je eenvoudig het juiste exentie weer aan door de .avi bijvoorbeeld weer terug te zetten naar de .jpg formaat.

Het is niet altijd even makkelijk om aan te geven waarom je bepaalde gegevens (mappen, documenten) wilt afschermen met een wachtwoord e.d voor derden. In een werkomgeving kan je wel aanhalen dat je werkt aan een gevoelig project gebaseerd op info die niet meteen toegankelijk is voor buitenstaanders. In een huiselijke situatie is een dergelijke smoes al wat moeilijker te gebruiken.

Niet voor jouw ogen?
Deel je als ouder een laptop of een tablet met je kinderen, dan hou je er ook best rekening mee dat het mogelijk is dat jij diegene bent die geen toegang krijgt tot bepaalde documenten of bestanden. In dat geval doe je er goed aan om de dialoog met je kinderen aan te gaan. Geef duidelijk aan dat het niet de bedoeling is dat je als ouder geen toegang hebt tot (bepaalde) aspecten van het leven van je kind. Uiteindelijk beslis je zelf of je al dan niet akkoord gaat met de redenen die je zoon of dochter aanhaalt. Besef echter goed dat privacy in een gezinscontext een relatief begrip is.